Venus Mineral: Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο για πρώτες ύλες

Θα αποτελέσει το κλειδί για τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από εισαγωγές πρώτων υλών, σύμφωνα με την εταιρεία

Στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές πρώτων υλών από τρίτες χώρες, κατέληξαν πρόσφατα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ηγέτες του βιομηχανικού κλάδου.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Venus Minerals, υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επενδύσει πολύ περισσότερο στην παραγωγή βιώσιμων πρώτων υλών εντός της Ευρωπαϊκής επικράτειας.

Η διαχείριση της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διασφάλιση της προμήθειας πρώτων υλών, η σύναψη συνεργασιών με την Ουκρανία, και η βιώσιμη εξόρυξη πρώτων υλών ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της 7ης Εβδομάδας Πρώτων Υλών, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Μαρκ Ραχωβίδης, Πρόεδρος της Euromines και της Venus Minerals, κυπριακής εταιρείας που επικεντρώνεται στην έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων χαλκού-χρυσού, συμμετείχε στο συνέδριο ως συντονιστής του πάνελ με θέμα τις Επενδύσεις και τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση. Στο πάνελ συζητήθηκε η μετάβαση στη βιωσιμότητα, και η ανάγκη αύξησης των επενδύσεων σε ‘πράσινες’ τεχνολογίες και καινοτομίες, με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλα τα στάδια της αλυσίδας αξίας.

Το πάνελ εξέτασε επίσης το ρόλο των πολιτικών αποφάσεων στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τον ευρωπαϊκό νόμο για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση της ΕΕ στον νόμο των ΗΠΑ για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act), που έχει ήδη προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους κύκλους της ΕΕ. Ο τελευταίος, προβλέπει συνολικές επιδοτήσεις $369 δισ. για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Ραχωβίδης επεσήμανε ότι: «Τόσο οι δημόσιοι φορείς, όσο και οι ιδιώτες επενδυτές καλούνται να διαθέσουν τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου η Ευρώπη να μπορέσει να διασφαλίσει τη στρατηγική της αυτονομία, να ανακτήσει τη βιομηχανική της ανταγωνιστικότητα και να πετύχει τη διπλή μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία». 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο αυξημένης κινητικότητας για τη διασφάλιση μιας ανθεκτικότερης και πιο βιώσιμης προμήθειας πρώτων υλών στην Ευρώπη, εξαιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της βιώσιμης προμήθειας πρώτων υλών βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της συζήτησης του 7ου Ελληνικού Κοινοτικού Διαλόγου για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα. 

Συγκεκριμένα, το συνέδριο ανέλυσε τη δυνατότητα της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης να συμβάλει στην παραγωγή και ανάπτυξη πρώτων υλών. Ο κ. Ραχωβίδης στάθηκε στο δυναμικό ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μεταλλευτικού τομέα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει καταστήσει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης της Πράσινης Νέας Συμφωνίας. 

«Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει τις απαραίτητες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για να αξιοποιήσει στο έπακρο τους δικούς της ορυκτούς πόρους, να διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αναδείξει την αξία των βιώσιμων πρακτικών εξόρυξης», ανέφερε.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αντιμετωπίζουμε τόσο παλαιότερες όσο και νέες προκλήσεις. Συνέδρια όπως αυτό, μας βοηθούν να αντιληφθούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις κατάλληλες συνεργασίες ώστε να οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τα παιδιά μας», πρόσθεσε.