WIP - Brave New Humanity: Φεστιβάλ τέχνης και τεχνολογίας

Μία μοναδική διοργάνωση για την Κύπρο 12 ημερών, με πάνω από 80 δράσεις στην καρδιά της Παλιάς Λευκωσίας

Ένα ξεχωριστό φεστιβάλ απλώνεται σε χώρους και γειτονιές της παλιάς πόλης όπου ταλαντούχοι, ευφυείς και δημιουργικοί άνθρωποι με μέσο την τέχνη και την τεχνολογία αναπτύσσουν ιδέες και πρακτικές που ανταποκρίνονται στο σήμερα.

Όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα ενός φεστιβάλ που - όπως προδίδει και το όνομά του - παρουσιάζει μία σειρά από δραστηριότητες που βρίσκονται... “υπό εξέλιξη”. Το WIP (Work in Progress) Brave New Humanity / Φεστιβάλ Τέχνης και Τεχνολογίας 2022, έρχεται να διερευνήσει τις σχέσεις και τις συγκλίσεις αυτών των δύο κόσμων, της τέχνης και της τεχνολογίας. Αυτό το μοναδικό για την Κύπρο φεστιβάλ πραγματοποιείται από την Παρασκευή 11 μέχρι και την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου σε διάφορους χώρους της Παλιάς Λευκωσίας φιλοξενώντας περισσότερες από 80 δράσεις με διαφορετικούς νέους και υποσχόμενους καλλιτέχνες αλλά και ανθρώπους της τεχνολογίας. 

Όλα όσα θα ζήσουμε εκεί 

Η γειτονιά του CYENS Centre of Excellence στην πλατεία Δημαρχείας θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο εκθεσιακό χώρο. Συγκεκριμένα, αφετηρία όλων των δράσεων θα αποτελέσουν οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Αριστείας CYENS, και θα εκτείνεται μέχρι το Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, ενεργοποιώντας διάφορους χώρους του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Μέσα σε μόλις 14 ημέρες θα χωρέσουν πάνω από 80 δράσεις που μας προκαλούν να ξαναδούμε την οικεία μας πραγματικότητα μέσα από διαφορετικό πρίσμα. Οι δράσεις περιλαμβάνουν έργα τέχνης, παραστάσεις, διαδραστικά ψηφιακά παιχνίδια, ερευνητικά έργα του Κέντρου Αριστείας CYENS, ενδιαφέρουσες ομιλίες, εργαστήρια και προβολές από προσκεκλημένους καλλιτέχνες, πανεπιστήμια, οργανισμούς και το Κέντρο Αριστείας CYENS.
 


Ο σκοπός 

Το Thinker Maker Space και οι ερευνητικές ομάδες ITICA και Museum Lab του Κέντρου Αριστείας CYENS, με τη συμμετοχή διακεκριμένων συνεργατών αποτελούν τους διοργανωτές του φεστιβάλ.  Απώτερος σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να πρωτοστατήσει στην ανατολική Μεσόγειο και να εδραιωθεί ως σημείο αναφοράς για όσους εργάζονται διεπιστημονικά στο πλαίσιο των Τεχνών, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας.

Ο επισκέπτης του φεστιβάλ θα γνωρίσει πολλά και διαφορετικά projects. Θα έρθει σε επαφή με ποικίλα έργα τέχνης και μπορεί να παρακολουθήσει εργαστήρια, προβολές, μουσικές παραστάσεις και περφόρμανς που θα οξύνουν το μυαλό, την αισθητική και το πνεύμα.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:

• Το Local Prototyping Park του προγράμματος “S+T+ARTS – Repairing the Present”, που παρουσιάζει τα “Cyprus Vital Signs” από τον Joseph Hovadik, καλλιτέχνη στο πρόγραμμα φιλοξενίας του RSC3 CYENS, μαζί με άλλους προσκεκλημένους καλλιτέχνες που ασχολούνται με θεματικές σχετικές με τους στόχους του προγράμματος S+T+ARTS

• Το Electronic Festival, μέρος του “Ars Electronica Animation Festival on Tour”, του Ars Electronica 2021, υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας

• Επιλογή από την έκθεση Escape του Γαλλικού Ινστιτούτου

• Επιλεγμένα έργα από φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος Interface Cultures, της θεματικής Critical Data, του University of Art and Design Linz, Αυστρία.

• Επιλεγμένα έργα από φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

• Έργα τέχνης, εγκαταστάσεις, παραστάσεις, ομιλίες κι εργαστήρια από προσκεκλημένους καλλιτέχνες, τεχνολόγους και ακαδημαϊκούς από την Κύπρο και το εξωτερικό.

• Επιλεγμένα έργα από το πρόγραμμα Artist in Residence του CYENS Thinker Maker Space

• Επιλεγμένα έργα και παρουσιάσεις από τα Τμήματα Έρευνας και Καινοτομίας του CYENS

• Ζωντανή μουσική



Tο πρόγραμμα εκδηλώσεων και σχετικές ενημερώσεις για το Φεστιβάλ WIP θα δημοσιεύονται μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ https://wip.cyens.org.cy/, καθώς και στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Kέντρου Αριστείας CYENS και του CYENS Thinker Maker Space.

Tο πρόγραμμα εκδηλώσεων και σχετικές ενημερώσεις για το Φεστιβάλ WIP θα δημοσιεύονται μέσω της ιστοσελίδας του Φεστιβάλ https://wip.cyens.org.cy/, καθώς και στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Kέντρου Αριστείας CYENS και του CYENS Thinker Maker Space.

Το κέντρο αριστείας CYENS, με ιδιαίτερη χαρά καλεί τόσο το ευρύτερο κοινό όσο και άτομα από τον πολιτιστικό, βιομηχανικό και ακαδημαϊκό τομέα να βιώσουν μια πληθώρα εμπειριών, οι οποίες αναδεικνύουν την αξία μεταξύ διεπιστημονικών συνεργιών και υποστηρίζουν το διάλογο μεταξύ κοινοτήτων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

* Το WIP 22 – Brave New Humanity αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού έργου “Repairing the Present”, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης LC01641664.

Επιμελητικό Σημείωμα των Μάριου Κωνσταντινίδη, Στέλλα Ταουσιάνη, Μυρτώ Αριστείδου

Σε αυτή την εποχή ραγδαίων εξελίξεων που διανύουμε, συναντούμε όλο και πιο συχνά νέες συνέργειες της καλλιτεχνικής και επιστημονικής κοινότητας που επανεξετάζουν τους φυσικούς και τεχνητούς πόρους του κόσμου μας, μέσα από το πρίσμα των νέων τεχνολογιών. Μέσω του WIP Brave New Humanity, επιχειρείται να διακριθεί πώς ο αισθητηριακός, αναλογικός εαυτό μας επαναπροσδιορίζεται,  επηρεασμένος από τους νέους πολιτισμούς και επαυξημένους κόσμους που προκύπτουν – σε ένα κόσμο όπου οι έννοιες του «φυσικού» και «τεχνητού» συγχέονται, όπως εκφράζει ο D. Norman στο «The Invisible Computer» (1998).

Οι τέσσερεις θεματικές του φετινού φεστιβάλ - Raw, Mechanos, Transience και Play –προσεγγίζουν πρακτικά, κριτικά και αισθητικά αυτές τις συνθήκες του σύγχρονου κόσμου. Στο RAW παρουσιάζονται έργα που σχολιάζουν κριτικά την αλληλεπίδραση των σύγχρονων περιβαλλοντικών και ανθρώπινων συνθηκών και αποκαλύπτουν αθέατες σχέσεις μεταξύ φυσικών πόρων και τεχνολογίας.

Στo MECHANOS περιλαμβάνονται έργα που προτείνουν κατασκευαστικές μεθόδους αιχμής για δημιουργικούς και τεχνικούς τομείς, με γνώμονα την ανάπτυξη τεχνολογιών και μεθοδολογιών που μετακινούν το επίκεντρο της έρευνας τους από καθαρά ανθρωποκεντρικές σε ανθρωπο-περιβαλλοντικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές, τις ανάγκες και την ευαισθησία του φυσικού κόσμου.

Το TRANSIENCE περιλαμβάνει έργα που εξετάζουν τη μετα-ανθρώπινη κατάσταση, χρησιμοποιώντας ως μέσω αφήγησης αλλά και πραγμάτωσης, επαυξημένα και εικονικά περιβάλλοντα.

Το PLAY σας προσκαλεί σε ένα meta-arcade, όπου οι επιδράσεις της ψηφιακής επανάστασης επαναπροβάλλονται διαδραστικά και παιγνιωδώς.

Τα έργα, οι ομιλίες και τα εργαστήρια που φιλοξενούνται λειτουργούν υπερτοπικά στο συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο που προκύπτει από την σύντηξη των φυσικών και ψηφιακών περιβαλλόντων του σήμερα, προϊδεάζοντας το μέλλον.

Σημείωση: Λόγω εθνικού πένθους, οι συναυλίες κατά τα εγκαίνια του φεστιβάλ WIP στις 11/11/2022 θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Τα εγκαίνια της έκθεσης, καθώς και οι ομιλίες και οι παρουσιάσεις που είναι προγραμματισμένες μεταξύ 11-25 Νοεμβρίου θα γίνουν κανονικά.