Υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας ΚΕΒΕ και CIIM

Για δημιουργία παρατηρητηρίου πράσινης επιχειρηματικότητας

Σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 16/02/2022 Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και το Cyprus International Institute of Management (CIIM). Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Προέδρος του ΚΕΒΕ κος Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης και o Διευθυντής και Κοσμήτορας του CIIM, Δρ. Θεόδωρος Παναγιώτου.

Με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός πλαισίου για κοινή συνεργασία μεταξύ των δυο φορέων, με απώτερο στόχο, την προώθηση δράσεων πράσινης επιχειρηματικότητας προς όφελος των κυπριακών επιχειρήσεων και της κοινωνίας μας, γενικότερα.

Στόχος των δύο οργανισμών μέσα από το Παρατηρητήριο, είναι η έγκαιρη ενημέρωση, επιμόρφωση, τεχνική κατάρτιση και προετοιμασία των Κυπριακών επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες μετάβασης σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων το Παρατηρητήριο στοχεύει:

  • Να καλύψει τη σύγχρονη ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα.
  • Να ενισχύσει τις γνώσεις και δεξιότητες των επιχειρήσεων και άλλων φορέων, ώστε να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που απορρέουν από την πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα και την ενσωμάτωση πρακτικών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στη στρατηγική τους.
  • Να συμβάλει ενεργά στην αναβάθμιση και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και άλλων φορέων, προκειμένου να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, καινοτόμες, εξωστρεφείς και δυναμικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μεταβαίνοντας στην πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα.
  • Να προσφέρει εξειδικευμένα πρακτικά εργαλεία και μεθόδους πράσινης και ψηφιακής επιχειρηματικότητας.

Στην ομιλία του ο Προέδρος του ΚΕΒΕ ανέφερε ότι το Επιμελητήριο με την υπογραφή του μνημονίου, αποδεικνύει έμπρακτα την ικανότητα του οργανισμού να πρωτοπορεί σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανέδειξε την ανάγκη να εξευρεθούν οι σωστές λύσεις, ώστε να δοθεί ώθηση στη δυναμική μετάβασή μας σε μια βιώσιμη οικονομία, ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού. Κάλεσε δε τις
επιχειρήσεις να κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Παρατηρητηρίου ούτως ώστε να αξιοποιήσουν τον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι την εφαρμογή των αυστηρών ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής και Κοσμήτορας του CIIM, Δρ. Θεόδωρος Παναγιώτου, σε χαιρετισμό του, επισήμανε σε ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη συλλογική προσπάθεια που όλοι μαζί οφείλουμε να καταβάλουμε, προκειμένου ως Κύπρος, να καταφέρουμε να μεταβούμε, όσο το δυνατό πιο σύντομα, στη νέα εποχή. Μια εποχή, η οποία όπως σημείωσε, στηρίζεται όχι μόνο στη ψηφιακή τεχνολογία και
την καινοτομία, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, σε αρμονία με το περιβάλλον και τη φύση γύρω μας. Ως CIIM, αισθανόμαστε ιδιαίτερη περηφάνια, γιατί πρωτοπορούμε σε αυτό το τομέα. Το CIIM, είναι το πρώτο ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης το οποίο εισήγαγε ειδικά προγράμματα και σεμινάρια, τα οποία μεταμορφώνουν άτομα και οργανισμούς, στη βάση της πράσινης επιχειρηματικότητας και του πλαισίου δράσης του Environmental, Social and Governance (ESG) policy.