Υπογράφεται η μετατροπή παλαιού Νοσοκομείο Λ/κας σε Μέγαρο

Ο Δήμος Λάρνακας θα προκηρύξει προσφορές για σύναψη συμφωνίας με εργολάβο

Πραγματοποιείται στις 14 Απριλίου η τελετή υπογραφής της συμφωνίας μίσθωσης του παλαιού Νοσοκομείου Λάρνακας προς τον Δήμο, το οποίο θα μετατραπεί σε νέο Δημοτικό Μέγαρο.
 
Η τελετή υπογραφής θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Απριλίου στον Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης όπου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του έργου και θα εξαγγελθούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του.
 
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «στη σύμβαση μίσθωσης του παλαιού νοσοκομείου εμπλέκεται το Υπουργείο Εσωτερικών, το Ίδρυμα «Κληροδότημα Ευανθίας I. Πιερίδου για το Νοσοκομείο Λάρνακας» και ο Δήμος Λάρνακας. Ουσιαστικά ο Δήμος θα υπογράψει δύο συμβάσεις, μία μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Δήμαρχο Λάρνακας και μία μεταξύ του Επάρχου Λάρνακας, Προέδρου του Συμβουλίου Επισκέψεων και Ευημερίας Ασθενών Νοσοκομείου Λάρνακας και Κληροδοτήματος Ευανθίας Πιερίδου με τον Δήμο Λάρνακας».

Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Λάρνακας έλαβε πέρσι τη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας, η οποία ξεκαθαρίζει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του διατηρητέου παλαιού Νοσοκομείου της πόλης, το οποίο σύμφωνα με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα παραχωρείτο στον Δήμο για δημιουργία Δημοτικού Μεγάρου. Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας ξεκαθάριζε τόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλαιού Νοσοκομείου όσο και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης του διατηρητέου».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, επιβεβαιωνόταν ότι οι ιδιοκτήτες των κτιρίων της γης του παλαιού Νοσοκομείου είναι διαφορετικοί. Συγκεκριμένα η γη και κάποια νέα κτίρια ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ τα δύο διατηρητέα κτίρια είναι καταγεγραμμένα ως περιουσία του κληροδοτήματος Ευανθίας Πιερίδη». 

Σημείωσε ακόμα ότι «με την υπογραφή των συμβάσεων ανοίγει πλέον ο δρόμος για τις πρακτικές διαδικασίες οι οποίες αφορούν τις εργασίες αναπαλαίωσης, προσθηκών και μετατροπών, με στόχο το διατηρητέο κτίριο να μπορεί να στεγάσει τις Υπηρεσίες του Δήμου. Στις 21 Νοεμβρίου 2021 ο Δήμος Λάρνακας είχε υπογράψει συμβόλαιο με ιδιωτικό γραφείο για εκπόνηση μελέτης η οποία υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα περίπου χρόνο».
 
Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος «μεταξύ άλλων το συμβόλαιο προνοεί την ετοιμασία μελέτης για αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών, την αποκατάσταση ή/και την κατεδάφιση υφιστάμενων οικοδομών που δεν είναι διατηρητέες ή/και συμπλήρωση αυτών με νέες. Ακόμα η μελέτη αφορά τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων του κτιρίου, δηλαδή χώροι στάθμευσης, πράσινο και άλλα, σύμφωνα με τις επιτρεπόμενες επιστημονικά και νομοθετικά μεθόδους και κανονισμούς».
 
Με την ολοκλήρωση της μελέτης, συνέχισε «ο Δήμος Λάρνακας θα προκηρύξει προσφορές για σύναψη συμφωνίας με εργολάβο ο οποίος θα προχωρήσει στην εκτέλεση των κατασκευαστικών έργων. Δεν αναμένεται ότι θα υπάρξουν εμπόδια και καθυστερήσεις για την αδειοδότηση του έργου»».
 
Όσον αφορά υπηρεσίες του ΟΚΥπΥ που λειτουργούν στο παλαιό Νοσοκομείο Λάρνακας, ο Δήμαρχος είπε ότι «έχουμε διαβεβαιώσεις πως οι συγκεκριμένες υπηρεσίες θα εγκαταλείψουν το χώρο σε ένα περίπου χρόνο, με προοπτική να μεταστεγαστούν στη νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης. Ωστόσο το κτίριο των εξωτερικών ιατρείων που βρίσκεται στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα».

Σε άλλη ερώτηση ο Αντρέας Βύρας απάντησε πως «εκτιμάται ότι τα πρώτα κατασκευαστικά έργα στο παλαιό Νοσοκομείο θα ξεκινήσουν εντός του 2023, ενώ η δαπάνη για την μετατροπή του σε νέο Δημοτικό Μέγαρο υπολογίζεται να φτάσει τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Η αποκατάσταση του κτιρίου θα γίνει σύμφωνα με σύγχρονες τεχνικές, συμβατές με τα παραδοσιακά υλικά για ό,τι αφορά τις διατηρητέες οικοδομές».
 

ΚΥΠΕ

 
8027