Αγορές: Μικρές απώλειες στην ημέρα, μεγάλα κέρδη στην εβδομάδα

Οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα υψηλά κέρδη των προηγούμενων ημερών

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κατοχυρώσουν τα κέρδη του τελευταίου τριημέρου, τα οποία οδηγούν το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στην καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του τελευταίου τουλάχιστον ενός έτους.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,42% ή κατά σχεδόν 150 μονάδες και διαμορφώνεται στις 34.336 μονάδες. Κατά 0,18% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύεται οριακά κατά 0,1% και τις 13.623 μονάδες. 

Οι επενδυτές φαίνεται ότι επιλέγουν να κάνουν ένα διάλειμμα από το τριήμερο ανοδικό ράλι, το οποίο οδηγεί τον S&P 500 προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Νοέμβριο του 2020, ευρισκόμενος στο +4% σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή. Στον τεχνολογικό τομέα, τα εβδομαδιαία κέρδη ξεπερνούν το 5%, στην υψηλότερη μεταβολή από τον Φεβρουάριο του 2021.  

Σε επίπεδο ημέρας, πάντως, οι επενδυτές σπεύδουν να αφομοιώσουν τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, καθώς η επίτευξη εκεχειρίας δεν φαίνεται ότι είναι τόσο κοντά, όσο φανταζόμασταν τις προηγούμενες ημέρες. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της FedEx υποχωρεί κατά τουλάχιστον 5%, μετά τα απογοητευτικά μεγέθη του δ’ τριμήνου, ενώ κατά περίπου 5% διολισθαίνει η μετοχή της Gamestop, η οποία επίσης δεν ενθουσίασε τους αναλυτές με τα αποτελέσματα τριμήνου. 

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται στο -0,2% και τις 449 μονάδες, αν και σε εβδομαδιαίο επίπεδο έχει βάλει πλώρη για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 16 μηνών. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1%, ενώ οι δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο χάνουν έως 1%.  

«Οι επενδυτές συνεχίζουν να διατηρούν το βλέμμα στα γεωπολιτικά, αλλά εστιάζουν και στα περιθώρια κέρδους, ιδίως στο πώς οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις» τονίζει ο Πάτρικ Νίλσεν, αναπληρωτής διευθυντής στη Mapfre Asset Management. «Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με τις μετοχές, αλλά θεωρώ ότι οι μετοχές έχουν ήδη φθάσει στην κορυφή της πτώσης, καθώς ο πόλεμος δεν φαίνεται να προσλαμβάνει μια πιο αρνητική τροπή (εμπλοκή του ΝΑΤΟ)» καταλήγει.  

Όσον αφορά τις μεμονωμένες κινήσεις στο ταμπλό, οι μετοχές των Interroll και Bachem Holding υποχωρούν κατά τουλάχιστον 9%, ευρισκόμενες στην κορυφή των επιλογών των πωλητών. Αντίθετα, η μετοχή της Rheinmetall κερδίζει σχεδόν 5%, χάρη στην αύξηση της τιμής – στόχου.  

newmoney.gr

 
7190
Thumbnail