Αγορές: Συνεχίζεται το non-stop party παρά το σοκ στην οικονομία

Πάνω από 64 τρισεκατομμύρια δολάρια «περιμένουν» να μπουν στις αγορές, εκτιμά η J. P. Morgan
  • Οι θέσεις των επενδυτών και οι προσδοκίες για στήριξη δίχως τέλος από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Μπορεί η παγκόσμια οικονομία να βιώνει ιστορική ύφεση-σοκ, μπορεί το χρέος των οικονομιών διεθνώς να εκτοξεύεται σε πρωτοφανή επίπεδα λόγω των αναγκαίων δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, μπορεί πολλοί διεθνείς οίκοι να προειδοποιούν εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο ισχυρής διόρθωσης, τονίζοντας τον παραλογισμό των χρηματιστηρίων, τα οποία δεν απεικονίζουν την πορεία κατάρρευσης της οικονομίας, ωστόσο οι μετοχές διεθνώς αρνούνται να εγκαταλείψουν το non-stop πάρτι που έχει στηθεί εδώ και μήνες, «τρέχοντας» σε επίπεδα-ρεκόρ. 

Οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να συνεχίσουν να τονώνουν τη ρευστότητα των χρηματιστηρίων, καθυστερούν συνεχώς την... ημέρα της συνειδητοποίησης των αγορών για τη ζημιά που έχει υποστεί η οικονομία. Ή μήπως αυτή η μέρα δεν θα έρθει; 

Όπως τουλάχιστον δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, παρά το ιλιγγιώδες ράλι, η πλειονότητα των επενδυτών (και όμως!) βρίσκεται εκτός των μετοχών, κάτι που μεταφράζεται είτε ως φόβος και αβεβαιότητα για την οικονομία αλλά και την υπερτίμηση που έχουν σημειώσει οι μετοχές είτε ως σήμα για σημαντικά περαιτέρω περιθώρια ανόδου των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών όταν ενθαρρυνθούν τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να «μπουν» στις αγορές. Η παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό μπορεί και να αποτελέσει το εφαλτήριο, προσφέροντας νέο ράλι στις μετοχές...

Γιατί οι «ταύροι» δεν φοβούνται
Η υπόσχεση για συνέχιση της τρέχουσας υποστηρικτικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής διεθνώς παραμένει πολύ ισχυρή για να επιτρέψει στις ανησυχίες για ένα δεύτερο σοβαρό κύμα της πανδημίας να κυριεύσουν τις αγορές και να διώξουν τους «ταύρους»

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η πιθανότητα οι Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίσουν να διατηρούν τα επιτόκια στο… μηδέν για χρόνια, για να διασφαλίσουν ότι τα βουνά δημόσιου χρέους που χρηματοδότησαν μαζικά προγράμματα στήριξης παραμένουν βιώσιμα, είναι ιδιαίτερα υψηλή και αυτό «βλέπουν» οι αγορές. Αυτή η προοπτική αυξάνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και για τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν hedges έναντι του πληθωρισμού, όπως οι μετοχές, αυξάνει τις αποτιμήσεις των μετοχών έναντι των ομολόγων και, έτσι, διατηρεί το πάρτι στις αγορές.

Οι μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν σκαρφαλώσει κατά 60% περίπου από τα χαμηλά του Μαρτίου, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, που «αντιπροσωπεύει» 50 διεθνή χρηματιστήρια, κινείται σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ, όπως άλλωστε και η Wall Street. Κατά τη Societe Generale και τον αναλυτή Kit Juckes, μόνο εάν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διορθώσει κάτω από το 1,17 η χρηματιστηριακή αγορά θα αρχίσει να δίνει προσοχή στο τι συμβαίνει στην οικονομία. Και αυτό θα αργήσει πολύ, όπως φαίνεται. 

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει κάνει άλμα 12% σε μόλις πέντε μήνες από την αρχή των lockdowns λόγω κορωνοϊού και την περασμένη εβδομάδα σκαρφάλωσε πάνω από το 1,20 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά έπειτα από δύο και πλέον χρόνια. Οι επενδυτές λένε ότι είναι πιθανό να ενισχυθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ευρώ φαίνεται να ακολουθεί ένα μοτίβο που είχε τον Αύγουστο του 2017, όταν έσπασε για λίγο το ψυχολογικό όριο του 1,20 και, παρά τη μικρή υποχώρηση στη συνέχεια, μέσα σε τέσσερις μήνες επανήλθε στο 1,2555.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Βουνό ρευστότητας
Σίγουρα, βλέποντας την πορεία των διεθνών αγορών από τον Μάρτιο, θα έλεγε κανείς πως οι θεσμικοί επενδυτές –και όχι μόνο– έχουν κυριολεκτικά «φορτώσει» τα χαρτοφυλάκιά τους με μετοχές. Κι όμως δεν συμβαίνει αυτό. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της J.P. Morgan, μόλις το 41% των χαρτοφυλακίων των επενδυτών (εκτός τραπεζών) είναι επενδυμένα σε μετοχές. 

Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί τα τελευταία 12 χρόνια και πολύ χαμηλότερο από το υψηλό του 48% που σημειώθηκε το 2018, ένα επίπεδο που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, θα δούμε σύντομα. Αυτό μεταφράζεται σε περαιτέρω άνοδο άνω του 30% για τις διεθνείς αγορές από τα τρέχοντα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, η J.P. Morgan εκτιμά πως 64 τρισεκατομμύρια δολάρια είναι «παρκαρισμένα» σε μετρητά και εκτός αγορών, 43 τρις δολάρια έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα και 73 τρις δολάρια σε μετοχές, δηλαδή το 41%. Παράλληλα, σημειώνει πως, αν και τα 500 δις δολάρια short θέσεων που βγήκαν από τις μετοχές στα τέλη του Φεβρουαρίου έχουν ήδη καλυφθεί, ωστόσο τα shorts στα ETFs που επενδύουν σε χρηματιστηριακούς δείκτες δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει σε επίπεδα προ πανδημίας. Έτσι, αναμένεται περαιτέρω short covering το επόμενο διάστημα σε πολλούς δείκτες, τονίζει η J.P. Morgan.

Ανάλογα συμπεράσματα, ότι δηλαδή οι επενδυτές ακόμη απέχουν από τις μετοχές, έδωσε και η πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters σε 35 fund managers σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Βρετανία και Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, οι τοποθετήσεις σε μετοχές των funds που συμμετείχαν στο poll διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών παρά το εντυπωσιακό ράλι και τα ιστορικά υψηλά που σημειώνουν πολλοί διεθνείς δείκτες. Πιο αναλυτικά, οι θέσεις των χαρτοφυλακίων των funds στις μετοχές σε μέσο όρο διαμορφώνονται στο 43,1% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016. Συνολικά η έκθεσή τους σε μετοχές έχει υποχωρήσει κατά 7% περίπου από τις αρχές του έτους, η οποία τον Ιανουάριο άγγιξε το 50% του μέσου χαρτοφυλακίου. 

Η δημοσκόπηση της Bank of America στο περιβάλλον των funds επίσης έδειξε πως αυτά τηρούν προσεκτική στάση απέναντι στις μετοχές, καθώς τις θεωρούν υπερτιμημένες, ενώ και η Barclays διαπίστωσε σε έκθεσή της πως οι θέσεις στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Όπως τόνισε, όπως δείχνουν τα πράγματα, υπάρχει τεράστια ρευστότητα αυτή τη στιγμή για να διατεθεί σε αγορές μετοχών, δεδομένου ότι τα επίπεδα των μετρητών των επενδυτών είναι υψηλά παρά το ράλι των αγορών. 

Πάντως, το 43% των fund managers εκτιμά πως η bull market πλησιάζει στο τέλος της, ενώ το 33% εκτιμά ότι έχει ακόμη δύο χρόνια να «τρέξει». Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών παραμένει υποστηρικτική και, ως εκ τούτου, οι αγορές μετοχών είναι πιθανό να συνεχίσουν την ανοδική πορεία τους αλλά με κάποιες διορθωτικές περιόδους, σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της Investment Quorum, Peter Lowman.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως δεν είναι μόνο οι fund managers, όπως έδειξε η δημοσκόπηση της Bank of America Merill Lynch, που βλέπουν τις μετοχές υπερτιμημένες. Οι οικονομικοί διευθυντές των επιχειρήσεων συμφωνούν, με την τελευταία τριμηνιαία έρευνα που διενήργησε η Deloitte LLP να δείχνει πως οι CFOs σε ποσοστό 84% δήλωσαν ότι οι μετοχές είναι πολύ ακριβές, που είναι και το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίας. Μόνο το 2% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι μετοχές των ΗΠΑ φαίνονται φθηνές.

Τι βλέπουν 200 αναλυτές για τις μετοχές
Αυτή η «αμυντική» στάση που δείχνουν τα funds και οι CFOs προς τις μετοχές είναι, πάντως, εκ διαμέτρου αντίθετη με την άποψη των αναλυτών μετοχών για την πορεία των αγορών. Πάνω από 200 αναλυτές δήλωσαν σε νέα δημοσκόπηση του Reuters ότι αναμένουν οι μετοχές να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, αν και σημείωσαν πως οι ανησυχητικές οικονομικές προοπτικές ήταν πιθανό να ωθήσουν κάποιες χρηματιστηριακές αγορές να κλείσουν το έτος κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Παρ' όλα αυτά, το bull run θα συνεχιστεί έως τα μέσα του 2021 τουλάχιστον, όπως εκτιμούν.

Πιο αναλυτικά, χάρη στην ιστορική τόνωση που δίνουν η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική, οι αναλυτές εκτιμούν πως τα 14 από τα 17 μεγάλα χρηματιστήρια διεθνώς θα κινηθούν υψηλότερα έως το τέλος του έτους, με το 60% των ερωτηθέντων ή 110 αναλυτές να σημειώνουν πως στους επόμενους έξι μήνες τουλάχιστον τα χαμόγελα στις αγορές δεν αναμένεται να σβήσουν. 

«Η άποψή μας ότι οι τιμές των μετοχών θα αυξηθούν περαιτέρω υποστηρίζεται από την πρόβλεψή μας ότι η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, ακόμα και αν είναι πιο αργά και άνισα από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί, και ότι θα παραμείνει άφθονη η στήριξη από τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική για όσο χρειάζεται», σημειώνει η Simona Gambarini, αναλύτρια στην Capital Economics.

Ερωτηθέντες για την πιθανότητα σημαντικής διόρθωσης στα χρηματιστήρια τους επόμενους τρεις μήνες, εμφανίστηκαν διχασμένοι, με 67 από τους 128 στρατηγικούς αναλυτές να προβλέπουν ότι είναι «απίθανη» ή «πολύ απίθανη», παρά τις υψηλές αποτιμήσεις μετά το πρόσφατο ράλι. Οι υπόλοιποι εκτιμούν πως μια διόρθωση είναι «πιθανή» ή «πολύ πιθανή».

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα οι αναλυτές έχουν αρχίσει να «ανεβάζουν» και τις εκτιμήσεις τους για την κερδοφορία των εταιρειών. Πριν από μερικές ημέρες η Citi αναβάθμισε τις αρκετά απαισιόδοξες προβλέψεις της για την πορεία της κερδοφορίας των εταιρειών διεθνώς για το 2020, προβλέποντας πλέον πως η πτώση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) την τρέχουσα χρονιά θα κυμανθεί στο 30%, από 50% που προέβλεπε πριν, ενώ αύξησε και τις προβλέψεις της για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, δεδομένης της βελτίωσης της εκτίμησής της για τα EPS καθώς και της στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια.

Σύμφωνα με τους νέους στόχους, οι διεθνείς μετοχές αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα κατά 4% έως τα μέσα του 2021 και, αν και οι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές σε αυτά τα επίπεδα, η Citi συμβουλεύει τους επενδυτές να μην πάνε κόντρα στην αγορά.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το μοντέλο της Bear Market Checklist, θα πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν στις βουτιές της αγοράς. Η Ευρώπη και οι αναδυόμενες αγορές αναμένεται να σημειώσουν τις καλύτερες αποδόσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Η προειδοποίηση της ESMA
Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το ηχηρό «καμπανάκι» που χτύπησε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) για την πορεία των αγορών. Όπως τόνισε, τα χρηματιστήρια θα βρεθούν πιθανόν αντιμέτωπα με σημαντικές διορθώσεις, μετά την άνοδό τους περισσότερο από ό,τι δικαιολογούν τα βασικά δεδομένα της οικονομίας, τα οποία επηρεάστηκαν αρνητικά από τον κορωνοϊό.

Η ESMA αναφέρει σε έκθεσή της ότι υπάρχει μια «πιθανή αποσύνδεση» των κερδών των χρηματοπιστωτικών αγορών από την οικονομία, που έχει πληγεί από την πανδημία της COVID-19, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της τρέχουσας ανάκαμψης της αγοράς. Όπως σημείωσε, η τελευταία έκθεσή της, «Τάσεις, κίνδυνοι και ευαισθησίες», συνέχισε να βλέπει μεγάλους κινδύνους στις αγορές.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι χρηματιστηριακές αγορές μετοχών της Ευρωζώνης έχουν σημειώσει εκρηκτικό ράλι από το χαμηλό επίπεδο του Μαρτίου, οπότε οι οικονομίες τέθηκαν σε καραντίνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και εισήλθαν σε ύφεση. 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει μια πτώση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης μεγαλύτερη από 10% φέτος και μια ήπια μόνο ανάκαμψη το 2021. Υπάρχει μια «παρατεταμένη περίοδος κινδύνου για τους θεσμικούς επενδυτές και τους μικροεπενδυτές για νέες –πιθανόν σημαντικές– διορθώσεις της αγοράς», τονίζει η εποπτική Αρχή. 

«Ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις της Ε.Ε. και την ποιότητα των πιστώσεών τους, καθώς και στα πιστωτικά ιδρύματα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός», προσθέτει.

(capital.gr)