Οι εισροές από τα funds, η μείωση των short θέσεων, το αμερικανικό αμοιβαίο και οι 27.000 ενεργές μερίδες

Αλλάζει πρόσωπο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εισροή κεφαλαίων αναγκάζει ήδη τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (short) να μειώνουν συνεχώς τις θέσεις τους.

Τους επόμενους μήνες, όπως ήδη διαφαίνεται, δεν θα είναι εύκολη η δραστηριοποίηση τέτοιων βραχυπρόθεσμων επενδυτών, καθώς ισχυροί παίκτες έχουν λάβει θέσεις. Ήδη τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις, όποιοι προχωρούσαν σε πωλήσεις έβλεπαν τις μετοχές να συνεχίζουν ανοδικά, καθώς η όποια διόρθωση τιμών ήταν ενδοσυνεδριακή.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Όμως, τα ξένα κεφάλαια στοχεύουν στην δημιουργία μιας χρηματιστηριακής αγοράς με μακροπρόθεσμες αποδόσεις. Καθημερινά μπιζάρουν με κάθε ευκαιρία την οδό Αθηνών. Όταν μάλιστα η αγορά έχει ως σκοπό να επωφεληθεί απο την αναβάθμιση της οικονομίας (επενδυτική βαθμίδα ΒΒ-) τους επόμενους 18-20 μήνες τότε ο στόχος των αποδόσεων δεν είναι ανέφικτος.

Την περασμένη Δευτέρα, η αφορμή της ανόδου ήταν η προκήρυξη εκλογών. Την Τρίτη, οι δηλώσεις για την επένδυση στο Ελληνικό στήριξαν πάλι την άνοδο. Ο διαχειριστής της επένδυσης Lamda, κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και τράπεζες σημείωσαν κέρδη διατηρώντας τα επιπεδα τιμών.

O τζίρος – οι ενεργές μερίδες – το GREK
Η δημιουργία μιας χρηματιστηριακής αγοράς, όμως, παγκοσμίως, δημιουργείται από την τοπική αγορά και όχι μόνο από τα 10-15 funds ή τους μεγάλους χρηματιστηριακούς οίκους.
Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις ο καθημερινός τζίρος έχει σταθεροποιηθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ. Και εξ αυτών των κεφαλαίων μόνο τα 12 εκατ. ευρώ προήλθαν από το αμερικανικό ΕΤF GREK, το οποίο έχει εισροές και αγοράζει ελληνικές μετοχές από τον Δείκτη FTSE25. 

Το συνολικό ενεργητικό του Αμοιβαίου ανήλθε στα 334 εκατ. δολάρια από 322 εκατ. δολάρια την περασμένη Κυριακή. Ήδη, αναλυτές δίνουν μια τιμή – στόχο περί τα 11 δολάρια για την μετοχή του GREK.

Οι αγορές λοιπόν από τα funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τα Αμοιβαία Κεφάλαια δείχνουν ξεκάθαρα ότι, τα κεφάλαια ποντάρουν στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες.

Η αγορά, όμως, όπως προαναφέρθηκε δεν είναι μόνο τα funds αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές. Οι 14,170 μερίδες στις αρχές του χρόνου στα τέλη Μαΐου ανήλθαν σε 27.504 μερίδες. Στα τέλη του Ιουνίου θα σημειωθεί νέα αύξηση, ωστόσο η πορεία της αγοράς, αλλά και τα κίνητρα θα κρίνουν την επιστροφή των επενδυτών στην ελληνική αγορά.

Η εγχώρια αγορά θεσμικών επενδυτών
Η δημιουργία μιας χρηματιστηριακής αγοράς εξαρτάται και από την εγχώρια αγορά θεσμικών επενδυτών
οι οποίοι δεν έχουν στόχο φυσικά τις 2-3 επόμενες ημέρες, αλλά πιο μακροπρόθεσμες περιόδους. 

Η άνοδος των τιμών των μετοχών αυξάνει τα ενεργητικά, ωστόσο τα μέτρα της μείωσης της φορολογίας στα Αμοιβαία ή της διακράτησης των μετοχών θα είχαν ευεργετική επίδραση στο σύνολο της εγχώριας αγοράς θεσμικών επενδυτών.

Τα χρηματιστήρια είναι κέρδη, επενδύσεις, εξαγορές
Αυτό που έχουν λησμονήσει οι Έλληνες επενδυτές στα εννιά χρόνια της κρίσης είναι ότι τα χρηματιστήρια χρειάζεται να εμφανίζουν κέρδη, να σημειώνονται εξαγορές, επενδύσεις.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Τα χρηματιστήρια αποτελούν μηχανισμούς χρηματοδότησης της οικονομίας, όπου οι επιχειρήσεις αντλούν φθηνά κεφάλαια. Η προσπάθεια με την δημιουργία της αγοράς εταιρικών ομολόγων ήταν επιτυχής καθώς χιλιάδες επενδυτές βρήκαν διέξοδο με αποδόσεις για τα κεφάλαια τους. 

Η είσοδος, όμως, νέων επιχειρήσεων είναι αναγκαία καθώς ο Γενικός Δείκτης ή οι υπόλοιποι δείκτες διαθέτουν τις ίδιες εταιρείες από το 1996 και το 2000. Η είσοδος νέων εμβληματικών και καινοτόμων εταιρειών θα αλλάξει οριστικά το σημερινό πρόσωπο του χρηματιστηρίου.

Δημήτρη Παφίλας – newmoney.gr

 
1575
Thumbnail

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν σήμερα, δοκιμάζοντας νέα χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) άφησε ανοικτή την πόρτα σε μειώσεις επιτοκίων.
 
Η Fed ανέφερε χθες το βράδυ ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μειώσεις των επιτοκίων φέτος, πιθανόν από τον επόμενο μήνα, καθώς αυξάνονται τόσο οι παγκόσμιοι όσο και οι εγχώριοι οικονομικοί κίνδυνοι.

ad1mobile

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

«Αυτή η συνεδρίαση της Fed βάζει εν πολλοίς έναν παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο στο βασικό μας σενάριο. Γίνεται ένας αγώνας των παγκόσμιων αγορών επιτοκίων προς τα κάτω, ένας αγώνας προς τα κάτω για τις αγορές συναλλάγματος», δήλωσε ο υπεύθυνος για τα επιτόκια της εταιρείας Mizuho.
 
«Η αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι επιθετική και άλλες κεντρικές τράπεζες, που βρίσκονται ήδη στην αφετηρία για την κούρσα, θα πρέπει να επιταχύνουν», πρόσθεσε.
 
Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκαν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδά τους των τελευταίων ετών μετά τα νέα από τη Fed.
 
Οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων υποχώρησαν κάτω από το 2%, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2016. Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων της Ευρωζώνης ακολούθησαν, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί 2 μονάδες βάσης στο -0,31%.
 
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μεγάλων χωρών τείνουν να ακολουθούν η μία την άλλη, καθώς πολλοί επενδυτές μετακινούνται από τον ένα τίτλο στον άλλο. Επιπλέον, η αμερικανική πολιτική έχει παγκόσμια επίπτωση στις τιμές της αγοράς.

>>> ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ & ΕΡΕΥΝΕΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 2 έως 8 μονάδες βάσης και του ισπανικού 10ετούς σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ με απόδοση 0,36%, χαμηλότερη κατά 4,5 μονάδες βάσης σήμερα.
 
Από τις συζητήσεις για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής ωφελήθηκε περισσότερο η αγορά των ιταλικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν από 8 έως 11 μονάδες βάσης σε επίπεδα που είναι από τα χαμηλότερα έτους.

article 1