Ανοδικά οι ευρωαγορές με focus στα εταιρικά αποτελέσματα

Ωθηση στις αγορές έδωσαν τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση σε Ευρωζώνη, ΗΠΑ, αλλά και Κίνα

Σε θετικό πρόσημο κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν σε μια σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων, μετά τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση, που οδήγησαν τις αγορές ψηλότερα στις αρχές της εβδομάδας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,11% στις 364,03 μονάδες. Οι μετοχές των κλάδων πετρελαίου και αερίου με άνοδο 2,2% , ενώ στον αντίποδα είναι ο τομέας ποτών και τροφίμων με πτώση 1,2%.

Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,04%, o γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,27%, o γαλλικός CAC 40 με άνοδο 0,72%, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,94% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 1,10%.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα μετά τα στοιχεία για τον μεταποιητικό PMI της IHS Markit για τον Ιούλιο που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επεκτάθηκε για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2019.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Παράλληλα, τα ισχυρά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ βοήθησαν στη βελτίωση του κλίματος στις αγορές. Οι μετοχές της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού σημείωσαν σημαντική άνοδο μετά την απόφαση της Κεντριής Τράπεζας της Αυστραλίας να αφήσει τη νομισματική της πολιτική αμετάβλητη.

Οι επενδυτές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις συνομιλίες για τα νέα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, με τους Δημοκρατικούς και τον Λευκό Οίκο να υπαινίσσονται ότι υπάρχει πρόοδος στη δημιουργία ενός νέου νομοσχεδίου για την ανακούφιση από τον κορωνοϊό.

Στα επιχειρηματικά νέα, πίσω στην Ευρώπη, η Commerzbank εξέλεξε τον  Hans-Joerg Vetter, πρώην επικεφαλής της Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBBW), ως νέο πρόεδρο του εποπτικού της συμβουλίου, σε ανοικτή αντίθεση με τις επιθυμίες του κορυφαίου μετόχου Cerberus Capital Management.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, η BP ανακοίνωσε ζημίες 16,8 δισ. δολ. στο β’ τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας παράλληλα ότι περικόπτει το μέρισμά της κατά 50%. Τα αποτελέσματα τριμήνου επιβαρύνθηκαν κατά 10,9 δισ. δολ. κυρίως λόγω απομειώσεων της αξίας πολλών project της εταιρείας, μετά την ισχυρή πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω κορωνοϊού.

Ζημιές ανακοίνωσε και η Bayer στο β’ τρίμηνο του 2020, καθώς έβαλε στην άκρη κεφάλαια – προβλέψεις για την οριστική διευθέτηση των υποθέσεων που σχετίζονται με το ζιζανιοκτόνο Roundup στις ΗΠΑ. Οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 9,55 δισ. ευρώ έναντι κερδών 404 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι.

Πηγή: newmoney

 
4078
Thumbnail