Ανώμαλη προσγείωση για τις ευρωαγορές

Ξύπνησε ο εφιάλτης της καταστροφής του κορωνοϊού

Καταστροφική ήταν η έναρξη της εβδομάδας για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αναφορές ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες HSBC, Standard Chartered και Deutsche Bank, μαζί με άλλες τράπεζες όπως η JP Morgan, έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διακίνησης παράνομων και ύποπτων κεφαλαίων για σχεδόν 2 δεκαετίες, να πυροδοτεί ένα μαζικό sell-off από πλευράς επενδυτών.

Ο όγκος των σημερινών ρευστοποιήσεων ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 3 μηνών και οι ευρωπαϊκές μετοχές κινούνται πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα φλερτάροντας με τη φάση της διόρθωσης.

Το σημερινό κλίμα ήταν έτσι κι αλλιώς φορτισμένο, καθώς η έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο και τα lockdowns σε τοπικό επίπεδο επί του παρόντος, έχουν επαναφέρει τον φόβο για νέα οικονομική δυσπραγία.

Οι τραπεζικές μετοχές και ο τραπεζικός κλάδος αναπόφευκτα με απώλειες 5,69% ήταν το μεγάλο βαρίδι στη σημερινή συνεδρίαση, τραβώντας πίσω τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 κατά 3,24%.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Η μετοχή της HSBC έκλεισε με απώλειες 5,26% και σε χαμηλό από το 2009, αυτή της Standard Chartered αποδυναμώθηκε 5,82%, κάνοντας ελεύθερη πτώση σε χαμηλό 22 ετών, ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η βύθιση της μετοχής της Deutsche Bank κατά 8,76%.

Παρόμοια εικόνα παρουσίασε σήμερα και ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής με πτώση 5,20% και τη μετοχή της IAG μητρικής της British Airways να βυθίζεται κατά 12,08%.

Έντονες πιέσεις δέχθηκε η μετοχή της Rolls Royce, με την ανακοίνωση σχεδίων για έναν γύρο χρηματοδότησης 2,5 δισ. λιρών (3,24 δισ. δολάρια) για να ενισχύσει την οικονομική της κατάσταση, να στέλνει τη μετοχή της χαμηλότερα κατά 7,56%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν μία από τις χειρότερες ημέρες μετά τον μεγάλο πανικό στην κορύφωση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, με Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο, να κλείνουν με απώλειες άνω του 3% και τη Φρανκφούρτη να ξεπερνάει το -4%.

Πηγή: newmoney

 
4190
Thumbnail