Αρνητικό γύρισμα σε Ευρώπη παρά τις ελπίδες για μείωση επιτοκίων

Εξανεμίζονται τα πρωινά κέρδη από τα ευρωπαϊκά ταμπλό - Πιέσεις στις τράπεζες

Δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τα πρωινά κέρδη οι ευρωαγορές, παρά τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 μετά την πρωινή άνοδο πάνω από 2%, υποχωρεί κατά 0,88% στις 372,31 μονάδες ενώ πιέσεις καταγράφονται και στις τραπεζικές μετοχές με πτώση 2,8%. Οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες έχουν επιστρέψει σε αρνητικό πρόσημο. Μοναδική εξαίρεση οι μετοχές του κλάδου υγείας, που σημειώνουν άνοδο 0,6%.

Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει απώλειες 0,24%%, ο γερμανικός DAX με πτώση 0,29%, ο γαλλικός CAC40 χάνει 1,12%%, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρει κατά 3,12% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 κατά 1,20%.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Σε κάθε περίπτωση, έντονη παραμένει η νευρικότητα στις αγορές που επηρεάζονται από τη δημοσιοποίηση δηλώσεων και οικονομικών στοιχείων.

Νωρίτερα, ο Ευρωπαϊος Επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν, δήλωσε πως η επιδημία του κορωνοϊού, κοστίζει στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ μηνιαίως.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, γνωστοποίησε σήμερα πως οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου θα προβούν σε «συντονισμένες ενέργειες» προκειμένου να περιορίσουν την επίπτωση της επιδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική ανάπτυξη, και οι υπουργοί Οικονομικών των G7 θα συζητήσουν τηλεφωνικά το ζήτημα αυτήν την εβδομάδα, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ είπε πως η Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να στηρίξει την οικονομία εάν χρειαστεί, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊόυ, ωστόσο ακόμα δεν απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες.

Από την πλευρά του, ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία στο 2,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, έναντι του 2,9% που ήταν η πρόβλεψη τον Νοέμβριο. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η επιδημία εξαπλωθεί σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 1,5% φέτος. Προειδοποίησε δε πως η επιδημία βυθίζει την παγκόσμια οικονομία στην χειρότερη κάμψη από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, ενώ απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να προβούν σε κινήσεις ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης κάμψης.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία για την μεταποίηση στην ευρωζώνη, που έδειξαν πως η υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας περιορίστηκε τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε στο 49,2 τον Φεβρουάριο από 47,9 τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα από το 49,1 που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές, οι ιταλικές τράπεζες σημειώνουν μεγάλες απώλειες σήμερα, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται αμήχανοι μπροστά στο ενδεχόμενο νέας εμίωσης των επιτοκίων στην Ευρώπη. Banco BPM, Ubi Banca και Unicredit έχαναν νωρίτερα 8%, 6,7% και 6,4% αντίστοιχα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών με τη μητρική της British Airways, IAG , να χάνει 9,3%, την Air France KLM να υποχωρεί κατά 7,7% και την Lufthansa κατά 6,6%.

Νωρίτερα, άνοδο σημείωσαν τα ασιατικά χρηματιστήρια με τους κινεζικούς δείκτες μάλιστα να κάνουν ράλι άνω του 3%, παρά το γεγονός ότι στοιχεία ιδιωτικής έρευνας που βγήκαν σήμερα έδειξαν ότι η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό τον Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία ήρθαν μετά τα νούμερα που δημοσιοποίησε το Σάββατο η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σύμφωνα με τα οποία ο επίσημος PMI υποχώρησε στις 35,7 μονάδες τον Φεβρουάριο έναντι 50 τον Ιανουάριο.

Πηγή: Newmoney.gr