Ασιατικά χρηματιστήρια: Πτώση στον απόηχο της απόφασης της BOJ

Η BOJ ρίχνει τους δείκτες

Πτωτικά κινήθηκαν την Τρίτη τα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Ιαπωνίας (BOJ) να τροποποιήσει τους ελέγχους των αποδόσεων των ομολόγων, σε μια κίνηση η οποία -σύμφωνα με τους αναλυτές- θα επιτρέψει στα μακροπρόθεσμα επιτόκια να αυξηθούν περισσότερο.

Αν και η BOJ διατήρησε αμετάβλητες τις γενικές ρυθμίσεις πολιτικής, διεύρυνε το επιτρεπόμενο εύρος για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ομολόγων στις 50 μονάδες βάσης, από 25 μονάδες βάσης προηγουμένως.

Αυτό προκάλεσε μια άμεση άνοδο του γεν με το δολάριο να υποχωρεί κατά 2,71% στα 133,16 γεν,  που αποτελεί χαμηλό τεσσάρων μηνών.

>>> Διαβάστε επίσης: Στο «κόκκινο» η Wall Street <<<

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei  κατέγραψε απώλειες 2,46% στις 26.568,03 μονάδες και ο Topix υποχώρησε κατά 1,54% στις 1.905,59 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έκλεισε στις 2.334,09 μονάδες με πτώση 0,77% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία διαπραγματεύθηκαν επίσης 1,54% χαμηλότερα στις 7.024,3 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,61% την τελευταία ώρα των συναλλαγών του, με τις μετοχές της τεχνολογίας και των ακινήτων να παρασύρουν προς τα κάτω τον ευρύτερο δείκτη. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shenzhen Component υποχώρησε 1,4% και ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 1% καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού της σταθερά.

Ομαλοποίηση

«Η BOJ αποφάσισε να τροποποιήσει τη διεξαγωγή του ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων για να βελτιώσει τη λειτουργία της αγοράς και να ενθαρρύνει έναν πιο ομαλό σχηματισμό ολόκληρης της καμπύλης αποδόσεων, διατηρώντας παράλληλα διευκολυντικές οικονομικές συνθήκες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η BOJ.

«Μέσα από αυτά τα βήματα, η BOJ θα επιδιώξει να επιτύχει τον στόχο τιμής της ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της νομισματικής χαλάρωσης σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε.

Μετά την απόφαση αυτή το γεν σημείωσε άνοδο έναντι του δολαρίου, ενώ ο ο δείκτης αναφοράς του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας, Nikkei, υποχώρησε περισσότερο από 2%.

«Έχουν διευρύνει το εύρος και υποθέτω ότι η απόφαση αυτή ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο. Εγείρει ερωτήματα ως προς το εάν αυτό είναι προπομπός περισσότερων επόμενων ανάλογων κινήσεων, όσον αφορά την εξομάλυνση της πολιτικής», σχολίασε στο Reuters ο Moh Siong Sim, αναλυτής νομισμάτων στην Bank Of Singapore.

Πηγή: Ot.gr