Βίοι αντίθετοι σε Wall Street & Ευρώπη – Κοντά στο +1% ο DAX

Η Federal Reserve ετοιμάζεται να προβεί σε γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Με το… αριστερό εισέρχονται στη σημερινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν την τακτική των πωλήσεων, προεξοφλώντας την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 0,7% ή 230 μονάδες και υποχωρεί στις 33.820 μονάδες. Κατά 1,3% διολισθαίνει και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, ο οποίος περιορίζεται στις 12.851 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει πτώση στο -0,7% και τις 4.266 μονάδες.  

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε υψηλό 41 ετών (8,5% τον Μάρτιο), η Federal Reserve ετοιμάζεται να προβεί σε γενναία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% σε 0,75%), σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του φαινομένου, το οποίο έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις.  

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι επενδυτές σπεύδουν να θωρακιστούν εν όψει τις επικείμενης νομισματικής σύσφιγξης, με τις τεχνολογικές μετοχές να είναι οι μεγάλες χαμένες. Άλλωστε, ο Nasdaq φλερτάρει με τη bear market, καθώς βρίσκεται στο -20,4% από τα υψηλά έτους. 

Μόνο τον Απρίλιο, οι απώλειες για τον τεχνολογικό δείκτη αγγίζουν το 10%, με τον S&P 500 να χάνει τουλάχιστον 5% και τον Dow Jones περίπου 2%. 

Στο μεταξύ, οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, ως απόρροια των αυστηρών lockdowns στην Κίνα, έρχονται να επιτείνουν το κύμα ρευστοποιήσεων, κόντρα στην ευφορία από την επικείμενη εξαγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ στην τιμή των 44 δισ. δολαρίων. 

Απόψε, δε, μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα υπάρξει νέος γύρος δημοσίευσης εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις Microsoft και Alphabet να ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα. Αμφότερες, πάντως, υποχωρούν κατά 1%.  

Ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη

Στον αντίποδα, στη Γηραιά Ήπειρο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,55% και τις 447 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να βρίσκεται στο +0,8%, τον βρετανικό FTSE 100 στο +0,7% και τον γαλλικό CAC 40 στο +0,75%. Ο ιταλικός FTSE MIB ακολουθεί στο +0,3% και τα επίπεδα των 24.000 μονάδων. 

Η μετοχή της UBS είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια, καθώς αυξάνεται δυναμικά κατά 2,4% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του α’ τριμήνου. Αντίθετα, η μετοχή της HSBC υποχωρεί κατά 3,5% εξαιτίας της μείωσης των τριμηνιαίων κερδών κατά 27%.   

Η θετική κίνηση στην Ευρώπη επέρχεται ως συνέπεια της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια στήριξης της οικονομίας, η οποία πλήττεται από την πολιτική των αυστηρών lockdowns.   

Ας σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, οι αγορές έκλεισαν στο «κόκκινο», μετά την αναζωπύρωση του υγειονομικού κινδύνου στη Νο.2 οικονομία του πλανήτη, κάτι που προκαλεί ντόμινο ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

newmoney.gr