Δεύτερη ημέρα κερδών για τον χρυσό

Με στήριξη από την πτώση των ομολόγων

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός την Πέμπτη, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, στον απόηχο των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε τον Μάιο σε υψηλότερα των εκτιμήσεων επίπεδα. 

Ειδικότερα, η αύξηση του πληθωρισμού ρισκάρει πλέον να γίνει πιο εδραιωμένη καθώς η αμερικανική οικονομία ενισχύεται. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 0,6% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα μετά την άνοδο 0,8% τον Απρίλιο, καταγράφοντας την υψηλότερη του επίδοση από το 2009.

Η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά βρήκε στήριξη στη διολίσθηση της απόδοσης των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Το αμερικανικό 10ετές υποχώρησε στο 1,47% την Πέμπτη, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. 

Όπως ανέφερε στο Market Watch ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγοράς του ThinkMarkets, φαίνεται ότι οι επενδυτές χρυσού συμφωνούν με τη θέση της Fed των ΗΠΑ ότι "ο πληθωρισμός θα παγώσει τους επόμενους μήνες, γεγονός που σημαίνει χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα".

Η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ "επιμένει ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι προσωρινή και οφείλεται στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία μειώνοντας την προσφορά προϊόντων, αλλά και στην ανάκαμψη της οικονομίας μετά τα λουκέτα πέρυσι", δήλωσε ο Jason Teed, συνδιαχειριστής χαρτοφυλακίου του Gold Bullion Strategy Fund. "Μέχρι στιγμής, η αγορά φαίνεται να συμφωνεί", σημείωσε.

"Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται πέραν του αναμενόμενου, ο χρυσός ίσως εξακολουθήσει να κινείται ανοδικά, αλλά εάν ο πληθωρισμός αρχίσει να βελτιώνεται, τότε το πολύτιμο το μέταλλο ίσως χάσει μέρος των κερδών που είχε φέτος", τόνισε ο ίδιος.   

Σε αυτό το κλίμα ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου πρόσθεσε 90 σεντς ή σχεδόν 0,1%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 1.896,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου έκλεισε στα 28,03 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 3 σεντς ή 0,1%. Ο χαλκός παραδόσεως Ιουλίου έχασε 1%, σχεδόν 4,49 δολάρια ανά λίβρα.

Ζημιές 0,5% για το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου της πλατίνας, με την τιμή της να διαμορφώνεται στα 1.146 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου έκλεισε στα 2.777,70 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας πτώση 0,2%.

Πηγή: Capital.gr

 
4984