Το δημοφιλές crypto που έχασε το 94% της αξίας του

Αιμορραγία $52 δισ. σε 12 μήνες

Σε καθεστώς… πλήρους εξαΰλωσης τελεί το Solana -το δημοφιλές κρυπτονόμισμα, το οποίο μέχρι πρότινος θεωρούταν ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα, έχοντας και τις «πλάτες» του πρώην δισεκατομμυριούχο των crypto, Σαμ Μπανκμαν-Φριντ.   

Το 2022 αποδείχθηκε εντελώς καταστροφικό για το ψηφιακό νόμισμα, του οποίου η κεφαλαιοποίηση κατρακύλησε από τα 55 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο σε μόλις 3 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο. Μια «χασούρα» 52 δισ. δολαρίων σε μόλις 12 μήνες.

Το Solana, πέραν των ευρύτερων προβλημάτων του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, κλήθηκε να πληρώσει και το «τίμημα» της στενής σχέσης με τον ιδρυτή της πλατφόρμα ανταλλαγής crypto FTX, o οποίος αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για απάτη.  

Ο «SBF», όπως είναι γνωστός ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, θεωρούταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του Solana, συνεργαζόμενος στενά με τους δύο ιδρυτές του ψηφιακού νομίσματος.    

«Η γενική εμπιστοσύνη προς το μέλλον του Solana έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, δεδομένης της στενής σύνδεσης με τον SBF» παραδέχεται ο Μάρτιν Λι, αναλυτής στην ερευνητική εταιρεία Nansen.  

>>>> Διαβάστε επίσης: Την χειρότερη χρονιά 14 ετών έκλεισε η Wall Street<<<< 

Οι εταιρείες του «SBF» διέθεταν Solana αξίας περίπου 1,2 δισ. δολάρια, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου. Εύλογα, λοιπόν, μόλις κατέρρευσε η FTX και συνελήφθη ο Μπάνκμαν-Φριντ, οι εκροές για το token έφθασαν αμέσως τα 8 δισ. δολάρια, με την αιμορραγία να συνεχίζεται έως και σήμερα.

Φυσικά, στις μεγάλες φετινές απώλειες –αγγίζουν το 94%– μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, κάτι το οποίο υπονομεύει τη διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Άλλωστε, το 2022 είναι εξόχως αρνητικό για το σύνολο των κρυπτονομισμάτων.    

Ας σημειωθεί ότι το Solana είχε φθάσει τον Ιούλιο του 2021 στα επίπεδα των 258 δολαρίων. Ωστόσο, από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ξεκίνησε η απότομη «κατηφόρα», με την αξία του νομίσματος να κατακρημνίζεται με αλματώδεις ρυθμούς.  Σήμερα βρίσκεται στα 9,12 δολάρια.  

newmoney.gr
 

 
 

 
7353