Διστακτικότητα και απώλειες στις ευρωαγορές

Με φόντο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό

Με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ο προβληματισμός για το πρόσφατο ράλι του πληθωρισμού παραμένει στο προσκήνιο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άλμα 4,2% τον Απρίλιο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτός ήταν ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από το 2008. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το ράλι των τιμών έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αναγκαστεί να εγκαταλείψει νωρίτερα από το αναμενόμενο τις διευκολυντικές πολιτικές για την τόνωση της ανάπτυξης, προχωρώντας σε αυξήσεις των επιτοκίων και περιστολή των αγορών ομολόγων. Μια αλλαγή στάσης από την αμερικανική Fed θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, με τις αναδυόμενες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις πιθανές εκροές κεφαλαίων που θα ακολουθήσουν. 

Ανησυχία επικρατεί παράλληλα και για την πορεία της πανδημίας, με την κατάσταση στην Ινδία να παραμένει ανεξέλεγκτη και άλλες χώρες, όπως η Ταϊβάν, να γνωρίζουν νέα έξαρση των κρουσμάτων. 

Στην Ευρώπη το εγχείρημα του ανοίγματος των οικονομιών συνεχίζεται, με τους ειδικούς πάντως να προειδοποιούν για τους κινδύνους από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε εξάλλου ότι περαιτέρω εξάπλωση του ινδικού στελέχους στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έθετε σε κίνδυνο την επόμενη φάση της χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού στις 21 Ιουνίου. 

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε μικρές απώλειες 0,05% στις 442,29 μονάδες. 

Ο γερμανικός DAX έχασε 0,1% στις 15.396,62 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε 0,3% στις 6.367,35, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,15% στις 7.032,85 μονάδες.  

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε 0,1%. 

Στα επιχειρηματικά νέα, η Ryanair ανακοίνωσε ζημιές μετά φόρων-ρεκόρ ύψους 815 εκατ. ευρώ στη χρήση, καθώς οι περιορισμοί για τον κορονοϊό την υποχρέωσαν να ακυρώσει το 80% των πτήσεών της. Η ιρλανδική αεροπορική επισήμανε πάντως ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει. Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης μετέφερε 27,5 εκατ. επιβάτες στη χρήση που έληξε τον Μάρτιο, κάνοντας λόγο για το πιο δύσκολο έτος στην ιστορία της.

Στα μάκρο, το εμπορικό έλλειμμα της Ισπανίας μειώθηκε κατά 57% το α' τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. 

Πηγή: Capital.gr