Εβδομαδιαία κέρδη 2,5% για τον χρυσό

Με "καύσιμο" την νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Με κέρδη ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο χρυσός, που συνέχισε και την Παρασκευή σε ανοδική τροχιά, αντλώντας ώθηση από τα νέα οικονομικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν το ισχυρό πλήγμα που έχει καταφέρει η πανδημία του κορονοϊού στην επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και από τις νέες ανησυχίες για τις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας που αναζωπύρωσαν οι αναφορές ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να μπλοκάρει τις αποστολές ημιαγωγών στην κινεζική Huawei Technologies. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δρομολογεί το μπλοκάρισμα των αποστολών ημιαγωγών από αμερικανικές εταιρείες στην κινεζική Huawei Technologies. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, το υπουργείο τροποποιεί έναν κανονισμό για τις εξαγωγές για "να στοχοποιήσει στρατηγικά την απόκτηση από την Huawei ημιαγωγών που είναι το άμεσο προϊόν συγκεκριμένου λογισμικού και τεχνολογίας των ΗΠΑ". 

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Από την πλευρά του ο διευθυντής των Global Times, Hu Xijin, ο οποίος θεωρείται ότι απηχεί τις απόψεις της κινεζικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι η Κίνα ενδεχομένως να προχωρήσει σε αντίποινα εάν οι ΗΠΑ απαγορεύσουν τις αποστολές μικροτσίπ στην Huawei. "Με βάση τα όσα γνωρίζω, εάν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν περαιτέρω τη ροή σημαντικών τεχνολογιών προς την Huawei, η Κίνα θα ενεργοποιήσει τη 'λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων', θα επιβάλει περιορισμούς ή θα ξεκινήσει έρευνα σε αμερικανικές επιχειρήσεις όπως η Qualcomm, η Cisco και η Apple και θα αναστείλει τις αγορές αεροσκαφών της Boeing", έγραψε στο Twitter.

Η νέα διαφαινόμενη ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία των ΗΠΑ, που έδειξαν "βουτιά” κατά 16,4% των λιανικών πωλήσεων τον Απρίλιο (τη μεγαλύτερη από το 1992) και πτώση-ρεκόρ 11,2% της βιομηχανικής παραγωγής, φόβησαν τους επενδυτές που στράφηκαν σε πιο ασφαλή assets, όπως ο χρυσός.

Έτσι, το συμβόλαιο Ιουνίου για το κίτρινο μέταλλο σκαρφάλωσε σήμερα 15,40 δολάρια ή 0,9% και τερμάτισε τη συνεδρίαση στα 1.756,30 δολάρια η ουγγιά, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Απριλίου, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 2,5%.

Κέρδη "έγραψε” και το ασήμι παράδοσης Ιουλίου, που ενισχύθηκε σήμερα κατά 5,7% και έκλεισε στα 17,07 δολάρια η ουγγιά, υπερβαίνοντας το ψυχολογικό όριο των 17 δολαρίων για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου. Σε διάστημα εβδομάδας το μέταλλο κατέγραψε ράλι, κερδίζοντας 8,2%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε 0,7% στα 2,3305 δολ. η λίβρα, καταγράφοντας πτώση 3,1% σε διάστημα εβδομάδας. Η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου κατέγραψε κέρδη 5,4% στα 817,10 δολ. η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο 3,5% για την εβδομάδα, ενώ το παλάδιο παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 3,3% στα 1.857,90 δολ. η ουγγιά, καταγράφοντας άνοδο 2% σε διάστημα εβδομάδας.

Πηγή: Capital.gr

 
3695
Thumbnail

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τους καταναλωτές να μείνουν στο σπίτι, οι πελάτες της Airbnb ακύρωσαν κρατήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και η εταιρεία απολύει 1.900 υπαλλήλους και ανέβαλε την αίτησή της για είσοδο στο χρηματιστήριο.

ad1mobile

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, προς έκπληξη της εταιρείας, οι κρατήσεις έχουν αρχίσει να αυξάνουν  – και η Airbnb είναι τώρα σε καλό δρόμο για να κάνει περισσότερες συμφωνίες το 2020 από ό,τι έκανε το προηγούμενο έτος, λέει ο CEO, Brian Chesky.

Μεταξύ τέλους Μαρτίου και αρχών Ιουνίου, η Airbnb είχε περισσότερες κρατήσεις στις ΗΠΑ από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019 και θα μπορούσε ενδεχομένως να ξεπεράσει τις αρχικές της προσδοκίες, λέει ο Chesky. «Δεν ανακάμψαμε πλήρως, αλλά ανακάμπτουμε πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι φανταζόταν κανένας από εμάς. Είμαστε πιο πάνω από εκεί που ήμασταν πέρυσι και θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμη υψηλότερα από αυτά που είχαμε προβλέψει πριν από τον COVID».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Μέχρι στιγμής, ο Chesky προσθέτει ότι υπάρχει λόγος να είμαστε αισιόδοξοι. «Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει κανένα μοντέλο το οποίο ούτε εμείς, ούτε τραπεζίτες με τους οποίους συνεργαστήκαμε, είχε προβλέψει τέτοια ανάκαμψη, όπως συμβαίνει φέτος, πόσο μάλλον στις αρχές Ιουνίου», λέει. «Έχει ξεπεράσει σχεδόν όλα όσα περιμέναμε».

Η Airbnb είχε προγραμματίσει να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά το 2020 στις 31 Μαρτίου, λέει ο Chesky. Ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε να αποσύρει την αίτησή καθώς βυθίστηκε σε κρίση, αντλώντας αντ’ αυτού 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε δανεισμό και χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων τον Απρίλιο, μειώνοντας την χρηματιστηριακή της αποτίμηση.

Τώρα, όμως, με τις δουλειές σε άνοδο, ο Chesky πιστεύει ότι μια δημόσια προσφορά θα μπορούσε να είναι ακόμα στο τραπέζι για το 2020.

ad2mobile

«Σε αυτό το σημείο μπορώ να σας πω ότι δεν δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε φέτος, αλλά δεν το αποκλείουμε καθόλου», λέει. «Και κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα που η ανάκαμψη είναι ισχυρότερη, η αγορά είναι πιο σταθερή, κερδίζουμε περισσότερες επιλογές … Άρα το θέμα είναι, πότε είναι έτοιμος ο κόσμος για εμάς».

fortunegreece.com

article 1