Εικόνα επιφυλακτικής ανόδου παρουσίασαν οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο κατά περίπου 0,2%

Εικόνα επιφυλακτικής ανόδου παρουσίασαν τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο κατά περίπου 0,2%. Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου έκλεισαν με άνοδο 0,9%, ενώ αυτός των βασικών πόρων υποχώρησαν 1,6%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα 0,12% στις 7.077 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 0,1% στις 15.677 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,43% στις 6.543 μονάδες.

Η μετοχή της IWG βυθίστηκε πάνω από 10% να λειτουργήσει ως βαρίδι για τον Stoxx 600, ενώ νωρίτερα μέσα στην ημέρα βρέθηκε να χάνει ακόμα και 16%.

O πληθωρισμός τον Απρίλιο είχε τρέξει με 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη τιμών από το 2008. Σημειώνεται ότι αν πληθωρισμός συνεχίσει να αυξάνεται τότε ενδέχεται η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να κάνει βήματα πίσω από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

Στο μεταξύ, αυξήθηκε το κόστος των επιχειρηματικών δανείων της Ευρωζώνης τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο δείκτης για το μέσο κόστος νέων δανείων στις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 1,56%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα νέα στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,31%.

Παράλληλα, κατά 0,2% υποχώρησαν οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία τον Απρίλιο σε σύγκριση με έναν μήνα πριν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ωστόσο, έκαναν άλμα 78,9% – πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι εγχώριες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 4,3%, ενώ οι παραγγελίες από το εξωτερικό αυξήθηκαν 2,7% σε μηνιαία βάση.

Πηγή: newmoney

 
5127