Είναι τελικά ο Σεπτέμβριος ο χειρότερος μήνας για τη Wall Street;

Ο Nasdaq από τις 2/9 και το τελευταίο του υψηλό ιστορικό υψηλό ρεκόρ, έχει παραδώσει σχεδόν 11% των κερδών του

Το σημερινό ανελέητο χτύπημα των χρηματιστηριακών αγορών και όχι μόνο, σηματοδότησε μία από τις χειρότερες ημέρες για τις μετοχές παγκοσμίως, μετά τη μεγάλη τρικυμία που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου και για 1,5 σχεδόν μήνα.

Έκτοτε όμως η Wall Street η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά στον πλανήτη, έβγαλε μία αξιοθαύμαστη αντίδραση και κατάφεραν οι 2 από τους 3 βασικούς της χρηματιστηριακούς δείκτες (S&P 500, Nasdaq), όχι μόνο να διαγράψουν τις απώλειες του κορωνοϊού, αλλά και να καταρρίπτουν το ένα ιστορικό υψηλό ρεκόρ μετά το άλλο.

Οι υψηλές πτήσεις συνεχίζονταν για τους 2 δείκτες και ο Dow Jones φλέρταρε κι εκείνος με το θετικό πρόσημο για 2η φορά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ώσπου… μπήκε ο Σεπτέμβριος.

Ένας μήνας κατά τον οποίο ο Dow Jones από καταβολής του χάνει ένα μέσο όρο 1%, όταν για τους άλλους μήνες, η ιστορία δείχνει ότι καταγράφει ένα μέσο όρο 0,7% κερδών.

Ενώ από το 1937 και έπειτα τον Σεπτέμβριο ο S&P 500 αποδυναμώνεται με ένα μέσο όρο επίσης 1% και ο Nasdaq κατά 0,5%.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Ένα άλλο στοιχείο που είναι αρνητικό είναι πως ο βιομηχανικός δείκτης σε Σεπτέμβριο κατά τον οποίο επίκεινται προεδρικές εκλογές, σπανίως δίνει κέρδη αλλά και όταν τα δίνει αυτά είναι αμελητέα.

Ωστόσο αυτό που συμβαίνει φέτος με τη Wall Street είναι από τα πρωτοφανή, με τις επιδόσεις των δεικτών να προκαλούν ρίγη φόβου για τους επενδυτές.

Ο Nasdaq από τις 2 Σεπτεμβρίου και το τελευταίο του υψηλό ιστορικό υψηλό ρεκόρ, έχει παραδώσει σχεδόν 11% των κερδών του και βρίσκεται σε φάση διόρθωσης (απώλειες πέραν του 10%).

O S&P 500 πλησιάζει το 7% σε απώλειες και βρίσκεται μία ανάσα να βρεθεί στο 0% για το 2020, με τον Dow Jones στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα να υποχωρεί κατά 5,5%.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου και με 7 συνεδριάσεις να υπολείπονται για την ολοκλήρωση του Σεπτεμβρίου, η Wall Street έχει βάλει πλώρη για να μας επιβεβαιώσει ότι ο Σεπτέμβριος, παραδοσιακά προσφέρεται για ρευστοποιήσεις και όχι για τοποθετήσεις στις αμερικανικές μετοχές.

Να σημειωθεί επίσης ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο έρχεται από αρνητικό σερί 3 διαδοχικών εβδομάδων με απώλειες, το χειρότερο διάστημα από το 2019.

Πηγή: Γιάννης Παγκαλιάς/newmoney

 
4201
Thumbnail