Έντονες μεταβολές στην Ασία μετά την επίσκεψη Πελόζι

Μεικτή εικόνα κατέγραψαν τα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας με αφορμή την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στην Ταϊβάν.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της Caixin για τον PMI υπηρεσιών της Κίνας, που τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στις 55,5 μονάδες, από 54,5 μονάδες τον Ιούνιο. Πρόκειται για την υψηλότερη μέτρηση από τον Απρίλιο του 2021.

>>>Δείτε ακόμη: Παγκόσμια ανησυχία για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινούνταν οριακά υψηλότερα ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο ενισχύεται κατά 0,38% στις 27.700 μονάδες.

Ανοδικά κατά 0,37% ο Shanghai Composite στις 3.198 μονάδες, οριακά χαμηλότερα στις 4.102 μονάδες ο CSI, ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,44% στις 19.773 μονάδες και κατά 0,74% ο Kospi στις 2.457 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης ASX υποχωρεί κατά 0,27% στις 7.196 μονάδες και κατά 0,25% ο δείκτης Taiex της Ταϊβάν.

Η Πελόζι έφτασε στην Ταϊβάν το βράδυ της Τρίτης (2/8) τοπική ώρα εν μέσω προειδοποιήσεων από το Πεκίνο.Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying έγραψε στο Twitter ότι η επίσκεψη της Pelosi ήταν μια “σημαντική πολιτική πρόκληση”, ενώ εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δήλωσε ότι θα διεξάγει “μια σειρά κοινών στρατιωτικών επιχειρήσεων γύρω από το νησί της Ταϊβάν από το βράδυ της 2ας Αυγούστου”.

Οι επιχειρήσεις αυτές περιλαμβάνουν μαχητικά πυρά μεγάλου βεληνεκούς με ζωντανές βολές στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμαστική εκτόξευση συμβατικών πυραύλων, ανέφερε η ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς τες “αυστηρή αποτροπή” και σοβαρή προειδοποίηση.

newmoney.gr

 
7225