Επανέρχεται στα 110 δολάρια η τιμή του πετρελαίου

Αντίρροπες δυνάμεις στην αγορά

Προς το ψυχολογικό όριο των 110 δολαρίων ανά βαρέλι κινείται η τιμή του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, καθώς η ανησυχία για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία φαίνεται ότι «υπερτερεί» των εκτιμήσεων για μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. 

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ ενισχύονται κατά σχεδόν 2% και σκαρφαλώνουν στα 108,18 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη αυξάνονται κατά 1,9% και ανέρχονται στα 109,48 δολάρια ανά βαρέλι. 

Παρ’ όλα αυτά, σε επίπεδο εβδομάδας, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να εμφανίσει σημαντικές απώλειες, με τα συμβόλαια Brent να υποχωρούν κατά σχεδόν 3% και τα συμβόλαια WTI κατά σχεδόν 2%.  

Η αγορά εξακολουθεί να έχει στραμμένο το βλέμμα στην προοπτική επιβολής ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι το οποίο δύναται να επηρεάσει αισθητά τις διεθνείς τιμές, μέσω της περαιτέρω σύσφιγξης των συνθηκών προσφοράς.  

>>> Διαβάστε επίσης: Στο τραπέζι η αναβολή του πετρελαϊκού εμπάργκο; <<<

Ας σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια εισάγει το 1/2 του πετρελαίου από τη Ρωσία. Εφόσον τελικά υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη και αποφασιστεί ο μηδενισμός των εν λόγω εισαγωγών, τότε οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές προμήθειας, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. 

Από την άλλη πλευρά, τις ανοδικές πιέσεις αμβλύνουν οι ανησυχίες για μείωση της ζήτησης ως απόρροια της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα, η οποία είναι ο Νο.1 εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως, κινδυνεύει με αισθητή κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης, λόγω των διαδοχικών lockdowns. 

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων έχουν οδηγήσει το αμερικανικό δολάριο στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας, κάτι που καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ελκυστικό (περισσότερο ακριβό) για όσους χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.  

Πηγή: Newmoney.gr

 
6353