Επιφυλακτικά ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street – Το ενδιαφέρον στρέφεται στη Fed

Οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου κινούνται σταθεροποιητικά με μεικτά πρόσημα

(Last upd 18.00) Με μικρές κινήσεις στους δείκτες ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street μετά το ράλι της Παρασκευής, χάρη στο οποίο η αμερικανική αγορά κατέγραψε την καλύτερη συνεδρίαση της για τη φετινή χρονιά και τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα τους από τον περασμένο Αύγουστο.

Στο ταμπλό οι δείκτες παρουσίασαν μικρές διακυμάνσεις με τον βιομηχανικό Dow Jones να υποχωρεί κατά 0,32% στις 33.655 μονάδες, το δείκτη S&P 500 να βρίσκεται στις 4.290 μονάδες με μικρή άνοδο 0,20% και τον τεχνολογικό Nasdaq να έχει ανοδική πορεία με αύξηση ύψους 0,41% στις 13.295 μονάδες.

Κλειδί για τις εξελίξεις της Παρασκευής στάθηκε ο τερματισμός του θρίλερ για το αμερικανικό χρέος, όπως και τα νέα στοιχεία από το μέτωπο της απασχόλησης. Ωστόσο, όπως σχολίασε μιλώντας στο CNBC και ο διακεκριμένος αναλυτής Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, το μεγάλο ζητούμενο των επόμενων ημερών είναι η Fed και η κατεύθυνση που θα αποφασίσει να πάρει κατά το επικείμενο συμβούλιο.

Όπως εξήγησε, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Allianz, εάν η Fed εμμείνει στο στόχο της πτώσης του πληθωρισμού στο 2%, τότε θα ακολουθήσουν αρνητικά ρεύματα για την οικονομία.

Από την πλευρά του και ο Μαρκ Χαφέλε, της UBS, σε νέο σημείωμα του έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου εκτιμώντας πως οι προοπτικές για την πορεία της αγοράς εξακολουθούν να μην φαντάζουν θετικές, παρά το πρόσφατο ράλι και την αποτροπή του καταστροφικού σεναρίου της στάσης πληρωμών από το αμερικανικό Δημόσιο.

Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε πως δεν προβλέπει παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, κάτι που προφανώς θα επηρεάσει την αγορά και την οικονομία. «Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, μαζί με τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό, δεν δικαιολογούν ακόμη το τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από τη Fed» έγραψε χαρακτηριστικά στο σημείωμα του.

Αντιστοίχως, οι αναλυτές της Morgan Stanley σε νέα έκθεση τους προχώρησαν σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων, λόγω κυρίως της σύσφιγξης των πιστωτικών συνθηκών αλλά και της επιβράδυνσης της οικονομίας μέσα σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων. Μια εξέλιξη, που όπως επεσήμαναν, θα ανακόψει την ανοδική πορεία και της Wall Street.

Συγκεκριμένα, η Morgan Stanley προέβλεψε πτώση των εταιρικών κερδών των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 κατά 16% σε ετήσια βάση, που μεταφράζεται σε 185 δολάρια ανά μετοχή κατά μέσο όρο. Πρόκειται για την πλέον δυσοίωνη από τις εκθέσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα από αναλυτές και οίκους, καθώς συγκριτικά η Refinitiv τοποθετεί την πρόβλεψη της για την κερδοφορία των εταιρειών του S&P 500 στα 212 δολάρια ανά μετοχή.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε σειρά παραγόντων που συνιστούν ρίσκο για την ανάπτυξη τους, ξεκινώντας από την πρόσφατη τραπεζική κρίση και τον περιορισμό των πιστώσεων έως την πτώση των εσόδων και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και των ρυθμών ανάπτυξης.

Πάντως, η Morgan Stanley «βλέπει» πολύ καλύτερα νούμερα από το 2024, με EPS για τις εταιρείες του S&P 500 στα 239 δολάρια, που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 23% σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδο μετοχών στους πρωταγωνιστές της ημέρας ξεχωρίζει από νωρίς η μετοχή της Apple, καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται για σημαντικές παρουσιάσεις νέων προϊόντων κατά την ετήσια εκδήλωση του Worldwide Developers Conference που ξεκινά τη Δευτέρα. Μάλιστα, με ένα άλμα ύψους 1,5% με την έναρξη της συνεδρίασης, η μετοχή έφτασε κοντά στο ιστορικό υψηλό της.

Κινητικότητα παρουσιάζει και η μετοχή του Spotify, καθώς ανακοίνωσε επιπλέον 200 απολύσεις ή το 2% του προσωπικού της, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που δρομολογεί.

Πηγή: newmoney.gr