Ευρωαγορές: Απώλειες στο κλείσιμο της εβδομάδας

Τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών οικονομιών και της Ευρωζώνης, έφεραν απογοήτευση στους επενδυτές

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου, αν και συνολικά ο μήνας ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, όντας ο τρίτος διαδοχικός μήνας με κέρδη.

Τα σημερινά (30/4) προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών οικονομιών και της Ευρωζώνης, έφεραν απογοήτευση στους επενδυτές.

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει εισέλθει σε τεχνική ύφεση (δύο διαδοχικά τρίμηνα με αρνητική επίδοση), καθώς το α΄ τρίμηνο του 2021 κατέγραψε αρνητικό ρυθμό -0,6% σε μηνιαία βάση και -1,8% σε ετήσια, προερχόμενη από συρρίκνωση -0,7% σε τριμηνιαία βάση και -4,9% σε ετήσια κατά το δ΄ τρίμηνο του 2020.

Ακόμη πιο απογοητευτική ήταν η επίδοση του γερμανικού ΑΕΠ, υποχωρώντας κατά 1,7% σε τριμηνιαία βάση, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για συρρίκνωση της τάξεως του -1,5%, από 0,5% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, ενώ σε ετήσια βάση η «βουτιά» ήταν μεγαλύτερη -3,3%.

Αρνητικούς ρυθμούς κατέγραψαν τόσο η οικονομία της Ιταλίας, όσο και της Ισπανίας, με μόνο αυτή της Γαλλίας να αναπτύσσεται κατά 0,4% τους τρεις πρώτους μήνες του 2021.

Η απογοήτευση ήταν τέτοια, ούτως ώστε τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2021 από την AstraZeneca (+4,28%) και την British American Tobacco (+2,13%), δεν κατάφεραν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα, βοηθώντας όμως το χρηματιστήριο του Λονδίνου να κλείσει με κέρδη 0,12%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχώρησε 0,31%, το χρηματιστήριο του Μιλάνου απώλεσε 0,56%, του Παρισιού 0,53%, με αυτό της Φρανκφούρτης να διαγράφει 0,12%.

Πηγή: newmoney

 
4848