Ευρωαγορές: Ολοκλήρωση της 3ης εβδομάδας με θετικό πρόσημο

Οι εισροές των επενδυτών στα μετοχικά funds την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 27 δισ. δολάρια

Ανοδικά ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η άνοδος στις μετοχές των εταιρειών που συνδέονται με τα εμπορεύματα, υποσκέλισε τις ανησυχίες για τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού και το νέο αδιέξοδο που προκύπτει αναφορικά με το νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,52%, ολοκληρώνοντας την 3η συναπτή εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Ο κλάδος των πρώτων υλών ξεχώρισε με κέρδη 1,54%, με τις μετοχές των Rio Tinto, Glencore και BHP να ευνοούνται, από την ορμή στις τιμές των μετάλλων, ωθούμενες από τη συνεχιζόμενη ισχυρή ζήτηση στην Κίνα.

>>> Διαβάστε επίσης: Περιμένουν και 3ο κύμα στην Κύπρο / Πότε το υπολογίζουν <<<

Με το ίδιο ποσοστό ενισχύθηκε ο κλάδος της ενέργειας, καθώς στην αγορά του πετρελαίου υπάρχει διάχυτη η αισιοδοξία ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, η ομάδα με την ονομασία ΟΠΕΚ+, δεν θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America, οι εισροές των επενδυτών στα μετοχικά funds την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 27 δισ. δολάρια, καθώς τα θετικά νέα για το εμβόλιο του κορωνοϊού, έστρεψαν τους επενδυτές σε κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως ο τραπεζικός, των ταξιδίων και αναψυχής και ο ενεργειακός.

Αυτοί οι κλάδοι ήταν μεταξύ των κορυφαίων αυτήν την εβδομάδα, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι ένα εμβόλιο θα αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη γρηγορότερα.

Στις αγορές ωστόσο ανέκυψε προβληματισμός αναφορικά με τη δημοσιονομική στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, αφού ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι τα βασικά προγράμματα δανεισμού για την πανδημία στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου, θέτοντας την εξερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ σε αντιπαράθεση με την κεντρική τράπεζα.

>>> Διαβάστε επίσης: Θες €40.000 για να κτίσεις σπίτι; Σε ποιές περιοχές δικαιούσαι <<<

Ο βρετανικός FTSE 100 πρόσθεσε 0,27%, μετά την ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων κατά 1,2% τον Οκτώβριο, ενώ παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ξεπροβάλλουν ενθαρρυντικά σημάδια, ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται.

Η μετοχή της ιταλικής τράπεζας BPER Banca σημείωσε άνοδο 4,14%, αφού ο κορυφαίος επενδυτής της υποβάθμισε τις επιφυλάξεις του για συγχώνευση με την ανταγωνίστρια Banco BPM (3,66%).

Κέρδη 1,09% κατέγραψε η μετοχή της γερμανικής αλυσίδας ένδυσης Zalando, μετά την πρόβλεψη του οικονομικού διευθυντή της για επιτάχυνση της ανάπτυξης το επόμενο έτος.

Αντιθέτως η μετοχή της βρετανικής εταιρείας λογισμικού Sage κατρακύλησε κατά 13,39%, μετά την ανακοίνωσή της για πτώση 3,7% στα οργανικά λειτουργικά της κέρδη για ολόκληρο το έτος.

Πηγή: Newmoney.gr

 
4295
Thumbnail