Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Επανήλθαν σε αρνητικό έδαφος

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν το έτος προσπαθώντας ακόμη να βγουν από την πανδημία του Covid-19

Με απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, απόλυτα παραδομένες στη χειρότερη χρονιά τους από το 2018, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο υψηλός πληθωρισμός και η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έπληξαν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου σε όλο τον κόσμο.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,5%, ενώ από την αρχή του έτους χάνει 12%, τη χειρότερη επίδοση από το -13,24% του 2018. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,35% στις 7.486 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,62% στις 13.983 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,60% στις 6.534 μονάδες.

Οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν το έτος προσπαθώντας ακόμη να βγουν από την πανδημία του Covid-19, με τα επίμονα “λουκέτα” στην Κίνα και άλλες παρατεταμένες δυσχέρειες στην προσφορά να διαμορφώνουν αυτό που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χαρακτήρισε το 2021 ως “παροδική” πληθωριστική πίεση.

Η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και η επακόλουθη εργαλειοποίηση των εξαγωγών τροφίμων και ενέργειας από τη Ρωσία, εν όψει των σαρωτικών κυρώσεων των δυτικών δυνάμεων, έστειλαν τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας στα ύψη και επέτειναν αυτή την πίεση, συμβάλλοντας στο να φτάσει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Η κρίση του κόστους ζωής που προέκυψε από την εκτίναξη των λογαριασμών ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές άρχισε τελικά να επιβαρύνει τη δραστηριότητα, ενώ η Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική με επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες καταστολής της ζήτησης βάρυναν σε μεγάλο βαθμό τις ήδη παραπαίουσες οικονομίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται ότι θα βρίσκεται ήδη στη μακρύτερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ μια ύφεση στην ευρωζώνη θεωρείται επίσης πολύ πιθανή.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην δείχνει σημάδια ύφεσης και την Κίνα να βρίσκεται στη διαδικασία επαναλειτουργίας της οικονομίας της, καθώς τερματίζει τρία χρόνια αυστηρών μέτρων Covid, οι επενδυτές βλέπουν με κάποια ανησυχία το 2023.

Πηγή: Ot.gr