Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Ξεπέρασαν τις γεωπολιτικές ανησυχίες

Μόνο ο FTSE 100 στο Λονδίνο δεν κατάφερε να ακολουθήσει την τάση

Κέρδη σημείωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, επιδεικνύοντας ψυχραιμία στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ενώ μόνο ο FTSE 100 στο Λονδίνο δεν κατάφερε να ακολουθήσει την τάση, καθώς δέχτηκε μεγαλύτερες πιέσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου μάλιστα να χάνει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,45% στις 7.959 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,41% στις 18.003 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,43% στις 8.045 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της εταιρείας τραπεζικού λογισμικού Temenos σημείωσαν άνοδο 18%, αφού ανακοίνωσε ότι μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς της εταιρείας short seller, Hindenburg Research, έδειξε ότι τα ευρήματα ήταν «ανακριβή και παραπλανητικά». Ο Hindenburg είχε ισχυριστεί «μείζονες λογιστικές παρατυπίες» στην ελβετική εταιρεία τον Φεβρουάριο, προκαλώντας πτώση των μετοχών. Ωστόσο, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί που έγιναν για την εταιρεία είχαν γίνει “εκτός πλαισίου”, ανέφερε η Temenos.

Το πετρέλαιο στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο, όπως ήταν αναμενόμενο, βρέθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, τα οποία δέχονται ήπιες πιέσεις παρά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τους αναλυτές να υποβαθμίζουν τα σενάρια μιας γενικευμένης σύρραξης αφού το Ισραήλ απέκρουσε μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση από το Ιράν και οι ΗΠΑ τόνισαν ότι θέλουν να αποφύγουν έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου υποχωρεί στα 85,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent παράδοσης Ιουνίου κινούνται στα 90,18 δολάρια το βαρέλι.

Η ψυχραιμία στις αγορές όμως έρχεται σε αντίθεση με την πορεία του χρυσού, ο οποίος κατά παράδοση ενισχύεται όταν το ρίσκο αυξάνεται, αφού λειτουργεί ως επενδυτικό καταφύγιο. Ο χρυσός άμεσης παράδοσης σημειώνει άνοδο 0,6% στα 2.357,81 δολάρια η ουγγιά, αφού έφθασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.372,62 δολαρίων ανά ουγγιά το Σαββατοκύριακο, ενώ τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου παρέμειναν στα 2.373 δολάρια η ουγγιά, αφού έφτασαν στο υψηλό ρεκόρ των 2.389,0 δολαρίων η ουγγιά.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,8% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,7%. Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ μειώθηκε κατά 6,4%, ενώ υποχώρησε κατά 5,4% στην ΕΕ.

Πηγή: ot.gr