Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια:Γιορτινή αύρα στην πρώτη συνεδρία το 2023

Η Κίνα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην έναρξη της χρονιάς

Με την αύρα των εορτών των Χριστουγέννων έχουν εισέλθει τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στη νέα χρονιά, καθώς στην εναρκτήρια συνεδρίαση για το 2023 καταγράφουν κέρδη και μάλιστα ισχυρά.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μετά την αφαίμαξη τόσο των χρηματιστηριακών όσο και των αγορών ομολόγων και την απώλεια συνολικά 30 τρισ. δολαρίων το 2022, το 2023 είναι λίγο δύσκολο να είναι επανάληψη της περυσινής χρονιάς.

Σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζεται ότι οι επενδυτές θα επιδοθούν σε μαζικές τοποθετήσεις στις μετοχές, ωστόσο κάποιες από τις προκλήσεις της περυσινής χρονιάς όπως και κάποιοι κίνδυνοι έχουν ατονήσει.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 0,80%, έχοντας όλους του κυριότερους κλάδους του σε θετικό έδαφος. Ξεχωρίζουν οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας με άλμα της τάξεως του 2,90%, ενώ στο +1,80% βρίσκεται ο μεσιτικός κλάδος.

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,92%, με πιο αισθητά κέρδη κινούνται τα χρηματιστήρια σε Παρίσι (+1,48%), Μιλάνο (+1,49%) και Μαδρίτη (+1,51%). Οι αγορές σε Βρετανία και ΗΠΑ είναι κλειστές για την αργία της Πρωτοχρονιάς.

>>>>Διαβάστε επίσης: Με κέρδη υποδέχεται το 2023 το Χρηματιστήριο<<<<

Στη διαμόρφωση του σημερινού θετικού κλίματος συμβολή έχουν τα στοιχεία αναφορικά με τη δραστηριότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, στοιχεία που έδειξαν βελτίωση των συνθηκών.

Σύμφωνα αυτά, Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global σημείωσε άνοδο στις 47,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 47,1 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, ωστόσο παρέμεινε χαμηλότερα του ορίου των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο εκκινούν την καινούργια χρονιά με ένα «χάντικαπ» -19,8%, καθώς τόσες είναι οι απώλειες που σημείωσε ο δείκτης MSCI All Country στο σύνολο του 2022.

Αν θα καταφέρουν να ανακάμψουν πλήρως είναι πολύ νωρίς για όποιες προβλέψεις. Επί του παρόντος, στο σημείο που στέκονται οι αναλυτές είναι η πορεία της πανδημίας στην Κίνα κι ενώ δεν έχει συμπληρωθεί καλά καλά ένας μήνας αφότου κατήργησε τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού.

Την ώρα που στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συντελείται η επιστροφή στην κανονικότητα, από την άλλη καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων. Ενδεχόμενο νέο κλείσιμο της κινεζικής οικονομίας θα είναι μια εξέλιξη που μόνο θετικά δεν θα επιδράσει στις αγορές την καινούργια χρονιά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ