H Wall Street «συντηρεί» τα κέρδη της εβδομάδας

«Oversold» οι αμερικανικές μετοχές μετά τα διαδοχικά sell off

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο επιχειρεί να συντηρήσει τα κέρδη της τρέχουσας εβδομάδας, ενόσω οι επενδυτές συνεχίζουν να αποτιμούν τον κίνδυνο μιας επερχόμενης οικονομικής ύφεσης.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,48% ή κατά 150 μονάδες και ανακάμπτει στις 30.650 μονάδες, ενώ στο +0,45% και τις 3.,776 μονάδες έπεται ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500. Ο τεχνολογικός Nasdaq, παράλληλα, αυξάνεται στο +0,32% και τις 11.088 μονάδες. 

H ανοδική κίνηση έρχεται κόντρα στο ευρύτερο κλίμα ανησυχίας, το οποίο υπάρχει στις αγορές μετοχών, και εντάσσεται στην προσπάθεια ανάκαμψης των αμερικανικών δεικτών από το παρατεταμένο sell off του 2022. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τρεις βασικοί δείκτες μετρούν κέρδη 2% από τις αρχές της εβδομάδας. 

«Η ανάκαμψη, οπωσδήποτε, αποτελεί ένα είδος προσωρινής αντίδρασης, η οποία επέρχεται ενόσω οι μετοχές θεωρούνται υπερ-πουλημένες (oversold)» τονίζει στο CNBC ο Todd Jones, επικεφαλής της Gratus Capital. «Ωστόσο, για μια πιο βιώσιμη κίνηση, θα πρέπει να δούμε βελτίωση όχι μόνο σε μερικά οικονομικά στοιχεία, αλλά κυρίως στον πληθωρισμό».  

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2022, ο Dow Jones παρουσιάζει κάμψη κατά 16% ενώ S&P 500 και Nasdaq βρίσκονται και επισήμως σε bear market (αρκούδες), χάνοντας 21% και 30%, αντίστοιχα.

Χθες, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δεσμεύτηκε ότι θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό (8,6% στις ΗΠΑ), προλειαίνοντας το έδαφος για επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων (ήδη βρίσκονται στο 1,5%).   

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, όπως είναι εύλογο, δύναται να οδηγήσει σε ύφεση τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. «Οι πιθανότητες είναι υπέρ της ύφεσης» τονίζει ο Dan Greenhaus, αναλυτής της Solus Alternative.  

Η USB είναι η τελευταία (χρονικά) επενδυτική τράπεζα, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης (στο 69%), επικαλούμενη τα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη. Η Citigroup, από την πλευρά της, έχει τοποθετήσει στο 50% τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ, ενώ η Goldman Sachs βλέπει ύφεση σε ποσοστό 48% μέσα στην επόμενη διετία.

Τον κίνδυνο συρρίκνωσης αντιμετωπίζει και η Γερμανία, η οποία -εκτός των υψηλότερων επιτοκίων- καλείται να διαχειριστεί και την ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση του Βερολίνου ενεργοποίησε σήμερα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την παροχή φυσικού αερίου, υπό τον φόβο ενός αιφνίδιου μπλοκαρίσματος των ροών από τη Ρωσία.  

Όλη αυτή η κατάσταση απειλεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία καλύπτει μέσω της Μόσχας τα 2/3 των ενεργειακών αναγκών σε φυσικό αέριο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα της Γηραιάς Ηπείρου.  

Το αρνητικό momentum επιβεβαιώνεται και τα σημερινά στοιχεία της S&P Global, τα οποία καταδεικνύουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα (σύνθετος PMI) στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει στο -0,54% και τις 403 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,21%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,27% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,28%. Στο Λονδίνο ο FTSE MIB χάνει 0,49%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 σημειώνει πτώση κατά 0,41%.  

Στο ταμπλό, η μετοχή της Aroundtown κατακρημνίζεται κατά 7,6% μετά την υποβάθμιση της σύστασης και τη μείωση της τιμής – στόχου από την JP Morgan. Στον αντίποδα, η γαλλική Atos εκτινάσσεται κατά τουλάχιστον 8%, καθώς η κυβέρνηση στηρίζει την κυοφορούμενη συγχώνευση με την αεροδιαστημική εταιρεία Thales.  

newmoney.gr