Χ.Α.: Διστακτικότητα και ήπιες μεταβολές

Το βλέμμα σε πληθωρισμό και απασχόληση

Με ήπια πτώση ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση 0,26% και να βρίσκεται στις 903,35 μονάδες εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία θεωρούνται κρίσιμα για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και της Fed τους επόμενους μήνες ενώ η προσοχή των επενδυτών συνεχίζει να είναι στραμμένη στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας η οποία μπορεί να εμφανίζει έντονα σημάδια κλιμάκωσης, χωρίς όμως να συνοδεύονται με νοσηλείες ή θανάτους, γεγονός που η αγορά εκλαμβάνει ως ένα ανακουφιστικό σημάδι. Για αυτό τον λόγο οι αναλυτές δεν αναμένουν να υπάρξουν νέα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά αποφάσεις για διεύρυνση του κύκλου της υποχρεωτικότητας των εμβολίων και αναπροσαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Όσον αφορά την αγορά, όπως και πέρυσι, αλλά και το 2020, η πορεία της θα επηρεαστεί από την πανδημία, το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον, αλλά και ειδικότερα από την απόφαση των εγχώριων επενδυτών και των ξένων διαχειριστών να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια στην εγχώρια αγορά μετοχών. Από την πορεία των δεικτών και των αξιών των συναλλαγών είναι φανερό ότι το εγχώριο χρηματιστήριο δεν έχει προσελκύσει ξένους επαγγελματίες επενδυτές ενώ παράλληλα δεν δείχνει να αποτελεί ελκυστικό περιβάλλον επένδυσης για τη νέα γενιά των εγχώριων επενδυτών. Και αυτό συμβαίνει όταν για το  2022, η εγχώρια αγορά μετοχών εκτιμάται ότι θα επιδείξει σημαντική αύξηση στα EPS με +17%, από τα υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, ενώ και το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί, βάσει των εκτιμήσεων, σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το δυνητικό growth της χώρας, ίσως το υψηλότερο στην Ε.Ε.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει έστω και επιλεκτικά τη στήριξη της οικονομίας, με τον πρόσφατο σχεδιασμό να θέλει την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης και των μερισμάτων  που θα διανεμηθούν το 2022 και αφορούν στο προηγούμενο ή προηγούμενα έτη. Αυτό σημαίνει ότι τα μερίσματα που θα εγκριθούν από τις τακτικές γενικές συνελεύσεις εντός του 2022 δεν θα υπάγονται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τυχόν προμερίσματα που διανεμήθηκαν εντός του 2021 αλλά θα εγκριθούν το 2022.

Για τη σημερινή συνεδρίαση αναμένουμε να συνεχιστούν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις των επενδυτών, με την αγορά έστω και μέσα από αυτή την αβεβαιότητα να δείχνει κάποιες αντοχές, διατηρώντας ένα μικρό περιθώριο κερδών, ενδεικτικό, κατά τους αναλυτές, της συγκέντρωσης των δυνάμεων για μια πιο μεγάλη κίνηση. Το αν αυτή θα είναι θετική ή αρνητική προς ώρας είναι το μεγάλο ερωτηματικό, αλλά οι εκτιμήσεις τείνουν προς το πρώτο σενάριο, ενώ το πιθανότερο σενάριο είναι η μεγάλη δοκιμασία των επιπέδων να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Τεχνικά υπενθυμίζεται ότι από την συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανεπιβίβασης, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 865 μονάδων. Οι ενδιάμεσες στηρίξεις στις 904, 900, 895, 893 – 890 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, αλλά και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 883 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 877 (gap) και 872 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 912, 927, 934 και 950 μονάδες.

Επίσης και ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έχει δώσει ημερήσιο σήμα αγορών, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 2072 μονάδων, με ενδιάμεσες στηρίξεις στις 2175, 2150 – 2140 (συγκλίνουν οι ΚΜΟ 30, 60 και 90 ημερών, αλλά και ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών), 2129 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2110, 2101 (gap), 2096 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2079 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2200, 2238 και 2240 μονάδες (“στοιχειωμένο” gap).

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη κατά 0,04% και βρίσκεται στις 2.177,52 μονάδες τα Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Motor Oil, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Σαράντης, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Alpha Bank κινούνται ήπια ανοδικά ενώ στον αντίποδα με αρνητικό πρόσημο και με τις μεγαλύτερες απώλειες η Ελλάκτωρ με 2,02% με την Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, Λάμδα, Πειραιώς, Τιτάνα και Quest να σημειώνουν ήπιες απώλειες.

newmoney.gr