ΧΑ: Στις δημοπρασίες «πάτησε» τις 900 μονάδες – Άνοδος 0,33%

Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε για άλλη μια συνεδρίαση σε πολύ χαμηλά επίπεδα - Ελλάκτωρ και MIG στους πρωταγωνιστές της συνεδρίασης - Άλλαξαν χέρια μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής 3 εκατ. μετοχές της Eurobank

Με κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από μια συνεδρίαση με έντονη μεταβλητότητα. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,33% κλείνοντας στις 900,10 μονάδες.

Η συναλλακτική δραστηριότητα κινήθηκε για άλλη μια συνεδρίαση σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η αγορά στηρίζεται επιλεκτικά σε μετοχές του δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης για να καταφέρει να διασπάσει και να κλείσει άνω των 900 μονάδων.

Παράλληλα μετά από πολύ καιρό τράβηξαν το ενδιαφέρον των επενδυτών μετοχές της Μεσαίας και Χαμηλής Κεφαλαιοποίησης δίνοντας έτσι μια συνέχεια στην ανοδική κίνηση που ξεκίνησε τις τελευταίες δυο εβδομάδες από τα χαμηλά των 830 μονάδων.

Αν και οι επενδυτές που ακόμη δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν βλέπουν κάποιον κίνδυνο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα από το δημοσιονομικό βάρος που θα προκύψει από τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην χώρα την τελευταία εβδομάδα είναι σημαντικό ότι οι ξένοι αναλυτές προσθέτουν αυτό το γεγονός στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελληνική οικονομία με την Moody’s σήμερα να αναφέρει ότι η έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα καλύψει ένα μεγάλο μέρος των σχετικών δαπανών και της πρόσθετης ανοικοδόμησης, και τα έξοδα αποζημίωσης είναι διαχειρίσιμα για την κυβέρνηση, τα γεγονότα αναδεικνύουν την αυξημένη έκθεση της Ελλάδας σε περιβαλλοντικούς κινδύνους, ιδιαίτερα αυτούς που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή.

Η Moody’s αναφέρει ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 – οι χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας- προκάλεσαν εκτιμώμενη συνολική ζημιά κοντά στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3% του ονομαστικού ΑΕΠ). Εκτός από την άμεση δημοσιονομική στήριξη, η διαταραχή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων διακοπών ρεύματος και νερού, η κακή ποιότητα του αέρα και το κλείσιμο των δρόμων είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό, που είναι πιστωτικά αρνητικό, επισημαίνει ο οίκος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το επόμενο διάστημα υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν το Χ.Α στην πόρτα των 1.000 μονάδων, ενισχύοντας παράλληλα και τη συναλλακτική δραστηριότητα. Μεταξύ αυτών είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, τα αποτελέσματα εξάμηνου των ελληνικών εισηγμένων τα οποία ξεκίνησαν με ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση από την αγορά, η συνέχιση της υποστηρικτικής πολιτικής της ΕΚΤ καθώς και οι πολύ ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών με τις ψήφους εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων να διαδέχονται η μία την άλλη, ειδικά μετά την ανθεκτικότητα που έδειξαν στα stress tests της ΕΚΤ.

Βέβαια στην σημερινή συνεδρίαση ξεχωρίζει η ανακοίνωση αργά το βράδυ της τρίμηνης αναθεώρησης των δεικτών της MSCI για τυχόν ελληνικό ενδιαφέρον, με τον MSCI Greece Standard Index να περιλαμβάνει μέχρι στιγμής τις ΟΤΕ (με στάθμιση 29,5%), ΟΠΑΠ (με στάθμιση 20,82%), Alpha Bank (με στάθμιση 20,27%), Eurobank (με στάθμιση 17,22%) και Jumbo (με στάθμιση 12,17%). Κατά τους αναλυτές υπάρχει πιθανότητα προσθήκης των Εθνικής Τράπεζας και Μυτιληναίος αλλά μπορεί να μετατεθεί και για το rebalancing του φθινοπώρου.

Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Ελλάκτωρ με 5,18% και η Motor Oil με 2,3% σημείωσαν τα περισσότερα κέρδη και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% ο ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ και ΑΔΜΗΕ ενώ Σαράντης, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Πειραιώς και Βιοχάλκο έκλεισαν ήπια ανοδικά.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε πακέτο 3 εκατ. μετοχών της Eurobank σε τιμή 0,8 ευρώ ανά μετοχή. Η αξία της προσυμφωνημένης συναλλαγής ανήλθε στα 2,4 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα και με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η ΕΛΧΑ και η Μυτιληναίος με 1,43% και 1,32% αντίστοιχα με την Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Λάμδα, ΟΛΠ, ΟΤΕ και Τιτάνα να κλείνουν με ήπιες απώλειες. Ο τζίρος ανήλθε στα 41,3 εκατομμύρια ευρώ και ο όγκος στα 33,5 εκατομμύρια τεμάχια ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,65 εκατομμύρια τεμάχια συνολικής αξίας 6,5PATHSE 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: newmoney

 
5598