Η πλάγια κίνηση του μέσου όρου πάνω από τις 841 και κάτω από τις 843 μονάδες κράτησε μια ώρα

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί κίνησαν τις τιμές των βασικών δεικτών πάνω και κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Η αρχική υπεροχή της ζήτησης όρισε από τις 10:36 το μέγιστο στις 850,09 μονάδες από 846,66 την προηγούμενη σύνοδο. Αμέσως μετά ξεκίνησε μια ενδοσυνεδριακή διόρθωση που στις 13:40, τον έφερε ως τις 838,17, ήταν το ελάχιστο μέρας από τις 817,69 τη Δευτέρα. Από εκεί στις 16:23 έφθασε στο ανώτερο του δεύτερου μέρους που ήταν οι 848,59 μονάδες.

Η πλάγια κίνηση του μέσου όρου πάνω από τις 841 και κάτω από τις 843 μονάδες κράτησε μια ώρα από τις 14:14 ως τις 15:18 με νευρική άνοδο αμέσως μετά που έφερε το ανώτερο δεύτερου μέρους (848,59).  Από τις 16:25 ως τις 17:00 οι θεσμικοί τον κατέβασαν γύρω από τις 845 μονάδες. Στις 17:00 τον οδήγησαν στις 845,2 και από μια επιπλέον ώθηση στις δημοπρασίες, διαμορφώθηκε μια μικρή άνοδος, κάτω από +0,4%, αλλά με άνοδο στην προηγούμενη +3,28%.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Έγινε σαφές από την κίνηση του πρώτου μέρους, πως η σύνοδος δεν θα έμοιαζε με της προηγούμενης. Καθώς είχαν δυσκολευτεί οι συναλλασσόμενοι να ορίσουν διαστήματα με πλάγια κίνηση. Εκτός  του διαστήματος από τις 14:00 ως τις 15:00 που αναφέραμε. Πιθανά δε αυτή η συναινετική ισορροπία επιλέχθηκε από τους συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν πώς θα άνοιγαν τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης τα οποία άνοιξαν με κέρδη που διαρκώς ψαλιδίζονται.

Το σημαντικό ποσοστό ανόδου στα χρηματιστήρια στην υπόλοιπη Ευρώπη, με τις αγορές των ΗΠΑ με άνοδο, βοήθησε την τάση. Γιατί προφανώς και εδώ ο ΓΔ κινήθηκε με ώθηση από το κλίμα για την ευρωζώνη, με το κλίμα στην αγορά της Αθήνας να είναι αρκετά νευρικό. Σε μερική συμφωνία  σε σχέση με την αρχική εκτίναξη του επενδυτικού φρονήματος στη διεθνή κεφαλαιαγορά που δεν κατέβασε ταχύτητα μετά την έναρξη των αγορών της Wall Street.  Έξω οι αγορές σημείωσαν κέρδη της τάξης του 0,8% ως 1,3% και εδώ ο μέσος όρος ανέβηκε 0,38% μετά, όμως, από άλμα την προηγούμενη.

Στο δεύτερο μέρος που οδηγεί στις δημοπρασίες, κυριάρχησε η υπεροχή της ζήτησης απέναντι στη προσφορά και δεν αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της στις 14 από τα 25 blue chip.

Στις δημοπρασίες, με ενίσχυση της ζήτησης έναντι της προσφοράς, τον έκλεισαν 3,19 μονάδες ψηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τη σύνοδο σφράγισε σχεδόν ισοδύναμο, σε σχέση με την προηγούμενη μέρα συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 18,420 εκατ. ευρώ (για ΑΛΦΑ ΜΥΤΙΛ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΠΕΙΡ και ΜΠΕΛΑ). Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, είχε πιθανά σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης (9 από 4 μονάδες)  και με μεταβολή 5  μονάδων βάσης, η απόδοση από το 2,83% κατέληξε στο 2,78%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 845,95 μονάδες, ήταν 7,78 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 4,14 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (11,92 από 28,97 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 57,604 από 57,410 από δις ευρώ.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+0,69% από +6,04%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,29% από +6,90%, την ΕΤΕ στο +1,08% από +4,52%, ΕΥΡΩΒ +0,24% από +4,48% και την ΠΕΙΡ στο +2,28% από +10,27%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ελαφρώς καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή +0,99% από +2,20%.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

 

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 24) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 1) και ένα τον ΟΛΠ ΟΛΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,38% και έφθασε στις 845,95 από 842,76 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2160,05 από 2152,04 με μεταβολή +0,37%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 101,405 από 107,818 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 18,420 από 11,148 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 76,440 από 89,591 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,528 από 2,291 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 51 από 80, των καθοδικών 50 από 29 και 37 από 21 ήταν οι σταθερές.

naftemporiki.gr

 
2222
Thumbnail

Μετά το χάος του Αυγούστου και με εξαίρεση την περασμένη εβδομάδα των πετρελαϊκών αναταράξεων, ο Σεπτέμβριος έχει αποδειχθεί «επιεικής» για τους επενδυτές. Μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα όλα βρίσκονται σε μία ταυτόχρονη άνοδο, που δεν αφήνει πίσω της πολλούς χαμένους. Ωστόσο αυτό ίσως να μην κρατήσει πολύ ακόμη. Ο Οκτώβριος έρχεται με «άγριες διαθέσεις» προειδοποιεί μερίδα αναλυτών. 

Το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή ανεβαίνει συνεχώς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, παρά τις εκτιμήσεις ότι οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν μία επέμβαση που όχι μόνο θα μπορούσε να τις παγιδεύσει σε έναν νέο ατέρμονο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, αλλά και θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη λίγο πριν από τη μεγάλη μάχη του Ντόναλντ Τραμπ για ανανέωση της θητείας του στο Λευκό Οίκο.

ad1mobile

>>> Οικονομία Κύπρος - Επιλεγμένη ροή ειδήσεων Brief <<< 

Το γεωπολιτικό πεδίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό και στο τοπίο πέραν της έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ είναι οι προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα σχέδιά της στη Συρία, όπως και οι επιδιώξεις άλλων μεγάλων περιφερειακών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, η Ινδία και η Κίνα. Η πρώτη έδειξε τις προθέσεις της με μία «επίθεση» στην αυτονομία του Κασμίρ και η δεύτερη έχει να αντιμετωπίσει την πιο σοβαρή πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ από τότε που η πόλη ενώθηκε με την κυρίως Κίνα. Όσο για την εμπορική διαμάχη του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον, αυτή δεν προβλέπεται να βρει λύση πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ. 

Υπό τις συνθήκες αυτές πολύ αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι αμερικανικές μετοχές να κινούνται μία ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ και οι ευρωπαϊκές (που έχουν πέραν όλων των άλλων να αντιμετωπίσουν την προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία και την απειλή της ύφεσης) να καταγράφουν επίσης σταθερά κέρδη. Οι επενδυτές μάλλον έμαθαν να ζουν με την αβεβαιότητα και τις διαρκείς εντάσεις, αλλά για πόσο ακόμη θα αγνοούν τον αντίκτυπό τους στην πραγματική οικονομία; 

Ίσως ο Οκτώβριος να είναι ο μήνας εκείνος που δεν θα αφήσει αλώβητη καμία αγορά, έρχεται να προειδοποιήσει η Goldman Sachs επικαλούμενη όχι μόνο τα σημερινά δεδομένα, αλλά και το τι δείχνει το παρελθόν. Έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία από το 1928 η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διεπίστωσε πως κατά μέσο όρο ο δείκτης μεταβλητότητας (που μετράει φόβους και ανησυχίες στις αγορές) είναι 25% υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα των υπόλοιπων μηνών. '

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφονται σε κάθε έναν από τους μεγάλους κλάδους της Wall Street κάθε Οκτώβριο τα τελευταία τριάντα χρόνια και τα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια ανά τον πλανήτη τείνουν να ακολουθούν ανεξάρτητα από το εάν επηρεάζονται και από δικές τους εσωτερικές εξελίξεις. Οι πιο ευάλωτοι στη μεταβλητότητα κλάδοι σύμφωνα με τη Goldman Sachs είναι αυτοί της τεχνολογίας και της υγείας- φαρμάκου. 

«Πιστεύουμε πως η έντονη αστάθεια του Οκτωβρίου είναι κάτι παραπάνω από απλή σύμπτωση» σχολιάζουν οι ειδικοί του επενδυτικού οίκου σε σημείωμά τους και προσθέτουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, που μπορεί να καθορίσει τη συνολική ετήσια επίδοση επιχειρήσεων και επενδυτών.

Για το 2019 ο δείκτης μεταβλητότητας VIX εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδά του τον Αύγουστο, όταν οι εμπορικές αντιπαραθέσεις κλιμακώθηκαν απροσδόκητα και η λέξη ύφεση άρχισε να εμφανίζεται σε όλες τις αναλύσεις των ειδικών. Ο Dow Jones βίωσε φέτος τη χειρότερη συνεδρίασή του στις 14 Αυγούστου, ενώ την ίδια ημέρα οι αγορές ομολόγων έστειλαν το πιο ισχυρό σήμα ύφεσης, με μία απότομη αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, που είχαμε να δούμε από το.... 2007, τη χρονιά που προηγήθηκε της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Μνήμες από την εποχή της πιστωτικής ασφυξίας που έζησε ο πλανήτης πριν από δέκα χρόνια ξύπνησε και η παρέμβαση της Federal Reserve στην αγορά repo, που συνήθως χαρακτηρίζεται από ηρεμία. Αυτή την εβδομάδα η κεντρική τράπεζα έριξε περισσότερα από 200 δισ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα για να αποκλιμακώσει τα επιτόκια των repo, που εκτνάχθηκαν έως και το 10% σε ορισμένες περιπτώσεις.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Στις αγορές repo τράπεζες, hedge funds και άλλοι παίχτες δανείζονται χρήματα σε βραχυπρόθεσμη βάση για να διασφαλίσουν ότι τα βιβλία τους θα είναι σε τάξη, ανεξάρτητα από τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι δανειολήπτες τείνουν να προσφέρουν κρατικά ομόλογα ή άλλα υψηλής ποιότητας στοιχεία ενεργητικού ως εχέγγυα, τα οποία επαναγοράζουν, συν τόκο, όταν αποπληρώνουν το δάνειο (συχνά την επόμενη ημέρα).Το επιιτόκιο συνήθως μένει πολύ κοντά στο βασικό επιτόκιο της Fed. 

Τι προκάλεσε την τόσο απότομη άνοδό του; Οι λόγοι είναι κυρίως τεχνικοί και να έχουν να κάνουν με την προσπάθεια της Fed να περιορίσει τον τεράστιο όγκο του ισολογισμού της, η οποία και περιόρισε αισθητά την ρευστότητα στην αγορά. Για μερίδα αναλυτών ωστόσο ήταν ακόμη ένα μήνυμα αφύπνισης.

Νατάσα Στασινού - naftemporiki.gr

article 1