Χρηματιστήρια: Κεντρικές τράπεζες και πόλεμος δίνουν τον τόνο

Οι δείκτες κινούνται πτωτικά στις αγορές της Ασίας το πρωί της Παρασκευής

Το σήμα που στέλνουν οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομιών για αυξήσεις επιτοκίων, αλλά και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, να μη χαλαρώσει τη δική της πολιτική, παρά την αισθητή επιβράδυνση της οικονομίας, έχει ρίξει τη σκιά του στις διεθνείς αγορές μετοχών. 

Οι δείκτες κινούνται πτωτικά στις αγορές της Ασίας το πρωί της Παρασκευής, αν και οι απώλειες είναι σχετικά περιορισμένες, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις μεγάλες κινήσεις περιμένοντας περισσότερα δεδομένα για την πορεία των μεγάλων οικονομιών.

Την ίδια ώρα η τιμή του πετρελαιόυ κινείται ανοδικά, εν μέσω πληροφοριών ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τελικά το μεγάλο βήμα για ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.  Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκπονούν σχέδια για εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, το πιο αμφισβητούμενο μέτρο κατά της Ρωσίας στο οποίο αντιστέκεται η Γερμανία λόγω του μεγάλου αντίκτυπου στην οικονομία της,

Έχοντας ήδη απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, αλλα με μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται σχέδιο απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, με την ίδια προσέγγιση: δίνοντας δηλαδή χρόνο -κυρίως- στο Βερολίνο, που είναι ενεργειακά εξαρτημένο από την Μόσχα, να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές, δήλωσαν αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ, σύμφωνα με τους New York Times.

Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ έχει σκαρφαλώσει και πάλι στα 111,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κινείται κοντά στα 106,5 δολάρια το βαρέλι. 

Στις αγορές της Ασίας, στη Σαγκάη ο Σύνθετος Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 0,7% για να περιοριστούν οι απώλειες στο 0,2%. Πτώση 0,3% και στο Τόκιο για τον Nikkei 225. 

naftemporiki.gr 

 
6570