Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδος με ώθηση από τις τράπεζες

Τα τελευταία χρόνια ο τραπεζικός κλάδος ήταν "εκτός χάρτη"

Μια ανάσα από τις 930 μονάδες βρίσκεται στην σημερινή του συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει άνοδο 1,23% και να βρίσκεται στις 929,70 μονάδες, με τον Τραπεζικό κλάδο συνεπικουρούμενο από αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές να οδηγούν την αγορά στην αγορά στην προσπάθεια της να διασπάσει τις 930 μονάδες που αποτελούν  το ανώτατο εύρος της πολύμηνης συσσώρευσης έχοντας σήμερα και τη στήριξη και του θετικού διεθνούς κλίματος.

Με τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών να είναι πρώτες στη σχετική κατάταξη και με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στο πρώτο μισό της συνεδρίασης, οι 631 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών έρχονται νομοτελειακά. Άλλωστε, οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών είχαν προειδοποιήσει από τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, πως μπορεί να δώσουν κίνηση ανοδικής διαφυγής (η προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε με κέρδη 1,47% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 3,68% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών), ενώ μόνο τυχαία δεν ήταν και η κίνηση μείωσης των καθαρών αρνητικών θέσεων στην Αγορά Παραγώγων.

Τα τελευταία χρόνια ο τραπεζικός κλάδος ήταν ‘εκτός χάρτη’, παρόλα αυτά τα σημάδια του 2021 και το ξεκίνημα του 2022 μας δείχνουν ότι θέλει και πάλι να πάρει την θέση του οδηγού στην Αγορά με την μακροπρόθεσμη τάση τεχνικά να παραμένει ανοδική και με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 872 μονάδες. Σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 900 και 872 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 920 μονάδες. Είναι αλήθεια ότι η αγορά έχει να κάνει με την ψυχολογία χωρίς ακόμα να έχουμε δει να λειτουργεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μπροστά μας έχουμε να δούμε σημαντικές επενδύσεις σε όλα τα επίπεδα και κλάδους στην χώρα που σίγουρα θα επηρεάσουν αργά ή γρήγορα και την αγορά. Μέχρι τώρα τα κέρδη είναι επιλεκτικά και μεγάλα χωρίς να έχει φανεί στον Γενικό Δείκτη άρα και στο ευρύ επενδυτικό κοινό.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού την Τετάρτη 12/01 στις ΗΠΑ θα δώσει τον τόνο στις διεθνείς αγορές ενώ για την εγχώρια αγορά ρόλο θα παίξουν η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα την Πέμπτη 13/01 και η αξιολόγηση του Ελληνικού αξιόχρεου την Παρασκευή 14/01 από την Fitch. Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης ο οποίος σημειώνει κέρδη 1,36% και βρίσκεται στις 2.244,99 μονάδες η Ελλάκτωρ με 3,37% σημειώνει τα περισσότερα κέρδη με την Alpha Bank, Jumbo, ΟΤΕ, Πειραιώς να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%, η Εθνική, Aegean, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ κινούνται με κέρδη άνω του 1% και η Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντης, Coca Cola, Τιτάνας, Λάμδα, Motor Oil και ΕΛΧΑ κινούνται ήπια ανοδικά. Σε αρνητικό έδαφος με ήπιες απώλειες η Quest, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

newmoney.gr

 
6375