Ο ΓΔ κρατήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο και το σημαντικό ανοδικό του διάστημα ήταν αυτό της τελευταίας μισής ώρας

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Αυγούστου στα παράγωγα, οι θεσμικοί μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα 5,335 μονάδων από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου (831,16), προκάλεσαν την εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 825,91 από 847,12 μονάδες τη Δευτέρα στις 10:31. Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια μικρής διάρκειας πτωτική πορεία, που στις 11:03 οδήγησε τον ΓΔ στις 816,7 μονάδες από όπου αντέδρασε ανοδικά για να επιστρέψει στις 825,9 μονάδες στις 11:50. Αλλά τότε φάνηκε η αδυναμία της αγοράς να κρατηθεί σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε πτωτική μεταβολή κάτω του -1% όπως ήταν οι μεταβολές των βασικών δεικτών στην Ευρώπη. Πυροδότησε ρευστοποιήσεις θέσεων η υποχώρηση μετά τις 12:00 και ξεκίνησε μια  αναζήτηση πυθμένα με σταθερής και σχετικά μεγάλης πτωτικής κλίσης πορεία που όρισε στις 16:32 κατώτερο τις 807,01 από 822,03 μονάδες την προηγούμενη.

Ο ΓΔ κρατήθηκε μόνιμα σε αρνητικό πεδίο και το σημαντικό ανοδικό του διάστημα ήταν αυτό της τελευταίας μισής ώρας. Πριν από αυτό κύματα εντολών πώλησης αναιρούσαν την προσπάθεια αντίδρασης από τα διαρκώς νεότερα χαμηλά τα οποία  εμφανιζόντουσαν όσο ίσχυε η διάθεση φυγής από το ρίσκο στην κεφαλαιαγορά του ευρώ. Έτσι έγραψε ελάχιστο στις 807 και τον κίνησαν ανοδικά ως τις 17:00 με άνω όριο τις 816 μονάδες Στις 17:00 τον άφησαν στις 816,95 με κλείσιμο στις 818,51 από 831,16, που ήταν πιο κοντά στο μέσο της διακύμανσης της μέρας.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ήταν σαφώς διαφορετική συνεδρία από της Δευτέρας με την επιμονή των πιέσεων ως το τέλος σε μετοχές όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-3,76% -3,76%, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-3,69% -3,69%, ΑΡΑΙΓ -3,37%, ΜΠΕΛΑ και ΛΑΜΔΑ -2,7%. Οι τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της προσφοράς μετά την πρώτη ώρα, αλλά και της ζήτησης στο τέλος που άλλαξε την εικόνα της συνόδου ριζικά.  Η ημερήσια πτώση του δείκτη τους (-6,12% στο κατώτερο μέρας) ήταν υπαίτια της καθόδου του ΓΔ (-2,9%) όταν χτύπησε το κατώτερο ημέρας. Κατέληξε όμως με πτώση -1,68% στις 655,85 μονάδες.

Είχαμε εγγραφή του ανώτερου μέρας πρακτικά στο πρώτο λεπτό και στις 11:50. Μετοχές που συνέβαλλαν ανοδικά (άμυνα στις απώλειες των δεικτών) ήταν η ΤΙΤΚ +0,51%. Ο δείκτης των τραπεζών ήταν ο μόνιμος οδηγός των αλλαγών της κίνησης των βασικών δεικτών. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου με γνώση της έντονα ανοδικής δυναμικής στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κίνησε τον ΓΔ ανοδικά, με την επιμονή των εντολών αγοράς για τις Τράπεζες τον κλάδο που στο κλείσιμο ήταν ο πλέον κερδισμένος από το κατώτερό του.

Περιληπτικά: Η Αθήνα δεν ακολούθησε την κίνηση των βασικών δεικτών στην ΕΕ, με σχετική ως προς το αποτέλεσμα (μεγαλύτερη πτώση) ανεξαρτησία. Οι περισσότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα με μικρές πτωτικές μεταβολές ενώ οι εντολές πώλησης εδώ εκδηλώθηκαν έντονα από τα μέσα στο πρώτο μέρος ως το τελευταίο ημίωρο. Υπήρξαν κινήσεις απορρόφησης, χωρίς να επιτύχουν εμφάνιση θετικού πρόσημου. Τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης δεν άλλαξαν πρόσημο ήταν μόνιμα θετικό και επηρέασαν απόλυτα την ορμή στους DAX CAC FTSE100 που εμφάνιζαν ανοδική εικόνα όταν έκλεινε το Χ.Α, και κατέληξαν με κέρδη από +1% ως  +1,6%.

Τη σύνοδο σφράγισε αρκετά ψηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον, έναντι της προηγούμενης συνεδρίας, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 12,540 εκατ. ευρώ (για ΕΛΛΑΚΤΩΡ 9,140 εκατ. ευρώ, ΕΥΡΩΒ 2,639 εκατ. ευρώ, ΕΤΕ 761.625 ευρώ). Η δε εμφάνιση απωλειών και στα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αυτά εμφάνισαν μικρότερη διακύμανση της απόδοσης (5 από 7 μονάδες)  αλλά με μεταβολή 3 μονάδων βάσης, η απόδοση από 2,16% κατέληξε στο 2,13%.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Το κλείσιμο του ΓΔ, ήταν 11,50 μονάδες πάνω στο ελάχιστο του. Ήταν σύνοδος με αποτέλεσμα πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 56,923 από 57,596 δις ευρώ την προηγούμενη.           

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,68% από -4,85%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,36% από -5,14%, την ΕΤΕ στο -2,19% από -5,71%, ΕΥΡΩΒ -2,78% από -3,36% και την ΠΕΙΡ στο -1,64% από -6,15%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή -0,08% από -4,15%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 7) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 17) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -1,52% οδηγήθηκε στις 818,51 από 831,16 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2018,60 από 2046,06 με μεταβολή -1,34%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο παρέμεινε λίγο ψηλότερα από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,460 από 65,350 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,540 από 6,611 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 79,456 από 53,640 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 2,849 από 2,248 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 21 από 26, των καθοδικών 79 από 88 και 23 από 12 ήταν οι σταθερές.

naftemporiki.gr

 
2580
Thumbnail

Όταν μια αγορά είναι ήδη παγκόσμια πρωταθλήτρια στις αποδόσεις με ποσοστό 42%, λογικά αναμένεις ένα καλό κλείσιμο για την χρονιά που φεύγει.

ad1mobile

Αυτό ανέμεναν οι ξένοι επενδυτές από την Ελλάδα, αλλά για μια σειρά από λόγους η ελληνική αγορά δεν ακολουθεί τις ανεπτυγμένες αγορές στο ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων της χρονιάς. Αντίθετα, μάλιστα, απογοητεύει σε μεγάλο βαθμό καθώς το bid των αγοραστών δεν είναι αρκετό για να υπερβεί η αγορά ούτε τις 900 μονάδες.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

,

ασεδ

ad1mobile
,

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η αγορά έχει τέτοια απογοητευτική εικόνα είναι τι ρωτούν οι ξένοι επενδυτές στις συσκέψεις τους: Έχουμε ρίσκα και ποια για την Ελλάδα το 2020; Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το ρίσκο της εκτέλεσης των τιτλοποιήσεων για τα κόκκινα δάνεια. Συνεπώς, η επόμενη φράση που λένε τα επενδυτικά τμήματα είναι «Ωραία, μειώστε τις θέσεις σας και θα τους ξαναδούμε τους πρώτους μήνες του 2020».

ad1mobile

Αναλυτικά, λοιπόν οι λόγοι της κακής εμφάνισης στην πιο αποδοτική αγορά είναι οι εξής :

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το σχέδιο «Ηρακλής» καθυστέρησε αρκετά και αναμένεται η ψήφισή του έως τις 15 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο θα αφαιρέσει 30 δισ. ευρώ από τον όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά περιλαμβάνει ρίσκα, όπως τις τιτλοποιήσεις οι οποίες προϋποθέτουν αγορές και επενδυτές πρόθυμους να συμμετάσχουν. Ως εκ τούτου, για τους περισσότερους επενδυτές θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει πριν αλλάξουν ρότα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δεύτερος λόγος της αδυναμίας είναι η αφαίμαξη της αγοράς με ξαφνική άντληση κεφαλαίων και από Έλληνες επενδυτές μέσω ομολόγων, αυξήσεων κεφαλαίου.

Μια αγορά που διακινεί 1,9 δισ. ευρώ τον μήνα, δεν μπορεί να αντέξει την άντληση κεφαλαίων πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Οι συγκυρίες έφεραν μια σειρά από εταιρείες να ζητούν χρήματα. Τα αποτελέσματα είναι θετικά, καθώς οι εταιρείες αντλούν φθηνό χρήμα πλην εξαιρέσεων. Τα κεφάλαια λείπουν και παράλληλα υπάρχει ένα θετικό στοιχείο: οι Έλληνες επενδυτές θα είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν πιο ενεργά στο χρηματιστήριο εφόσον αντιληφθούν πως η αγορά δεν θα άγεται και θα φέρεται από τα hedge funds. Tότε, ένα μέρος απο την ρευστότητα των ομολόγων θα μεταφερθεί και προς το χρηματιστήριο.

Ο τρίτος λόγος ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφορά τους ξένους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών. Έχουν λάβει αυξημένα ρίσκα στις ελληνικές τράπεζες (με ανοικτό το θέμα της Κίνας) και δεν μπορούν να κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Ειδικά, όταν εκδηλώνονται στο τέλος της χρονιάς. Ως εκ τούτου, η αναφορά της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες λόγω του APS, προκαλεί εύλογες απορίες στους ξένους επενδυτές.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η συνέχεια

ad2mobile

Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις τόσο περισσότερο θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά. Εφόσον, παράλληλα ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι τράπεζες ξεκινήσουν τις χρηματοδοτήσεις τότε η εικόνα της αγοράς θα είναι διαφορετική, αν δεν προκύψει φυσικά ένα πρόβλημα από τις αγορές του εξωτερικού. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν προχωρούν οι τιτλοποιήσεις οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το ρίσκο εκτέλεσης των τιτλοποιήσεων είναι και το μεγαλύτερο για την ελληνική αγορά.

Δημήτρης Παφίλας/newmoney

article 1