Το χρηματιστήριο έκπληξη της Ευρώπης στις IPOs

Γιατί πρέπει να ευχαριστεί τους Κινέζους

Στους μεγάλους κερδισμένους του 2022 «φιγουράρει» το Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, το οποίο βρίσκεται στην 2η θέση σ’ όλη την Ευρώπη, όσον αφορά τις νέες εγγραφές εισηγμένων, υπερβαίνοντας τόσο το Λονδίνο όσο και το Άμστερνταμ. Και γι’ αυτό, θα πρέπει να ευχαριστεί την Κίνα

Με την αξία των Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPOs) να φθάνει τα 2,7 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους, η ελβετική αγορά βρίσκεται στην κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου, πίσω μόνο από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία.  

Η συντριπτική πλειονότητα των IPOs στη Ζυρίχη (όλες πλην μίας, για την ακρίβεια) αφορά κινεζικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα τις GEM και Gotion High-Tech (ειδικεύονται στην παραγωγή μπαταριών). Κι αυτό έχει την εξήγησή του. 

Με την τεχνολογική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας να κλιμακώνεται σημαντικά, το Πεκίνο αναγκάστηκε να στραφεί στην αγορά της Ευρώπης, προκειμένου να βρει νέους αγοραστές. Λαμβάνοντας υπόψη και την πολιτική ουδετερότητα της Ελβετίας, καθίσταται ευκρινές γιατί η Ζυρίχη αποτέλεσε την… τέλεια επιλογή.  

Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις, οι κινεζικές εισαγωγές δεν κατάφεραν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων επενδυτών ή των δυτικών τραπεζών, με τα περισσότερα χρήματα να αντλώνται από Κινέζους μετόχους. 

«Δεδομένου ότι η εμπλοκή των τραπεζών της Δύσης ήταν μικρή, αυτές οι IPOs δεν είχαν πραγματικό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές» δηλώνει στο Bloomberg ο Αντρέας Μπερνστόρφ, αναλυτής της BNP Paribas.  

Πάντως, η κινεζική εισβολή σ

τη Ζυρίχη αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος, καθώς μια σειρά εταιρειών ήδη προγραμματίζει το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο. 

Η κινεζική εταιρεία εξοπλισμού ηλιακής ενέργειας Longi Green Energy Technology, για παράδειγμα, θα εισαχθεί στην ελβετική αγορά στο α’ εξάμηνο του 2023, αποτελώντας τη μεγαλύτερη κινεζική IPO στη Ζυρίχη.  

Κι αυτό, αναμφίβολα, εκτιμάται ότι θα τονώσει σταδιακά το ενδιαφέρον των δυτικών τραπεζών, βελτιώνοντας έτσι και την ποιότητα της κεφαλαιαγοράς, όπως εκτιμούν οι αναλυτές του Bloomberg.  

«Η αγορά μέχρι τώρα έχει καταληφθεί από μικρότερα deals, στα οποία κυριαρχούν οι κινεζικές τράπεζες. Όσο μεγαλύτερα deals έρχονται στην αγορά, τόσο θα αυξάνεται και η πρόσθεση των δυτικών να επενδύσουν» επισημαίνει ο Μάντι Ζου, αναλυτής της UBS Group.  

newmoney.gr