Χρηματιστήριο Τουρκίας - Ποιοι κέρδισαν επενδύοντας στα...ερείπια

Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να κρατήσουν κλειστή την αγορά

Το ενδεχόμενο να παρατείνει το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης και μετά την Τετάρτη εξετάζει η Τουρκία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, σύμφωνα με τον αρχικό συνδυασμό οι συναλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά αξιωματούχοι σχεδιάζουν να καθυστερήσουν το άνοιγμα.

Οι συζητήσεις αυτές έρχονται την ώρα που η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μιας ανείπωτης τραγωδίας, με το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου που έχει αφήσει περισσότερους από 37.000 νεκρούς.

Σημειώνεται ότι ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έχασε 16% στις αρχές της περασμένης εβδομάδας μετά τον σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία.

Υπάρχει προηγούμενο για το κλείσιμο των αγορών μετά από σοβαρούς εξωτερικούς κραδασμούς. Το χρηματιστήριο της Τουρκίας έκλεισε για μια εβδομάδα το 1999 μετά από τον ισχυρό σεισμό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 17.000 ανθρώπων.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισαν για τέσσερις ημέρες το 2001 μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το χρηματιστήριο της Αιγύπτου έκλεισε για περίπου δύο μήνες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2011 που απομάκρυναν τον τότε πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. Ο Λίβανος έκλεισε το χρηματιστήριο του για περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2021.

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια

Η τουρκική αγορά έκλεισε αρχικά προσωρινά, ωστόσο τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παρατηρήθηκαν ανάγκασαν τις αρχές να διακόψουν πλήρως της λειτουργία του.

Ορισμένοι Τούρκοι επενδυτές έκαναν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ακύρωση των συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τις πρώτες εκείνες ώρες πολλοί επενδυτές σημείωσαν τεράστιες απώλειες, αλλά ορισμένοι κέρδισαν μέσω πέντε εταιρειών τσιμέντου των οποίων η αξία των μετοχών μετοχών αυξήθηκε πάνω από 20%. Μία από τις εταιρείες, η Nuh Cimento, σημείωσε άνοδο 31%.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το CHP, επέκρινε, όπως λέει, την αργή απάντηση της κυβέρνησης. Το κόμμα μάλιστα υπέβαλε μήνυση κατά των ρυθμιστικών αρχών την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι οι αρχές δεν εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους επιτρέποντας στο χρηματιστήριο να παραμείνει ανοιχτό.

Πηγή: Ot.gr

 
7353