Η αβεβαιότητα «πλήττει» τη Wall Street

Τρίτη ημέρα απωλειών για τον Nasdaq

Σε δύσβατο μονοπάτι συνεχίζει να βαδίζει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι traders εξακολουθούν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ποσοτικής σύσφιγξης και των αυξημένων επιτοκίων, ενόσω ο πληθωρισμός παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones καταγράφει οριακή πτώση κατά 60 μονάδων ή κατά 0,2% και διαμορφώνεται στις 32.750 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, παράλληλα, χάνει περίπου 0,3%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει κατά 0,4%, δίνοντας συνέχεια στο αρνητικό σερί (τρίτη πτωτική συνεδρίαση).  

Η μετοχή της Microsoft δέχεται ισχυρές πιέσεις, καθώς υποχωρεί κατά σχεδόν 3%, με τη διοίκηση να προειδοποιεί ότι τα έσοδα και τα κέρδη του β’ τριμήνου κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω των στόχων των αναλυτών. Κατά 8% διολισθαίνει και η μετοχή της H&P, η οποία απογοήτευσε με τις επιδόσεις του α’ τριμήνου.  

Η σημερινή ανοδική έρχεται σε συνέχεια της χθεσινοβραδινής πτώσης, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Η διεθνής αβεβαιότητα, ο ρυθμός σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής και οι «τσουχτερές» ενεργειακές τιμές αποτελούν τα βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη της εταιρικής κερδοφορίας, σχολίαζε στο CNBCB ο Rob Haworth, αναλυτής της US Bank Wealth Management.  

Ενδεικτική είναι και η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan, Jamie Dimon, ο οποίος προειδοποίησε για έναν «οικονομικό τυφώνα», ο οποίος θα προκληθεί από τη Federal Reserve (αύξηση επιτοκίων) και τις επιπτώσεις του εν εξελίξει (κοντεύει τις 100 ημέρες) πολέμου στην Ουκρανία

Δεν είναι τυχαίο ότι, σε επίπεδο εβδομάδες (η Δευτέρα ήταν αργία στις ΗΠΑ), και οι τρεις βασικοί χάνουν τουλάχιστον 1%. 

Oι αναλυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα και στην αγορά εργασίας, με τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων να επιβραδύνεται στο χαμηλότερο επίπεδο της μετα-πανδημικής περιόδου. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των προσλήψεων αυξήθηκε κατά μόλις 128.000 τον Μάιο έναντι των εκτιμήσεων για 299.000 προσλήψεις. 

Στα θετικά, από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να προσμετρήσουμε την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου (πτώση άνω του 2%), μετά τη διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα αυξήσει την παραγωγή, σε περίπτωση μείωσης του προσφερόμενου ρωσικού αργού, ως απόρροια της επιβολής νέων κυρώσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται στο +0,52% και τις 440,9 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,79%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,25% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,46%. Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 8.750 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 είναι κλειστός σήμερα, λόγω εθνικής αργίας.  

Οι traders εξακολουθούν να εστιάζουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό (8,1% τον Μάιο), τα οποία οδηγούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην ανάληψη άμεσης δράσης, με την πρώτη αύξηση επιτοκίων να αναμένεται τον Ιούλιο. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, όσοι ζητούν αναθεώρηση έως και 50 μονάδων βάσης -αντί για 25 μονάδων που έχει προαναγγείλει η Κριστίν Λαγκάρντ.  

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, χωρίς βέβαια η άνοδος να υπερβαίνει τις 50 μονάδες βάσης. Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται στο 0% (το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5%), ενώ το βασικό επιτόκιο της Fed κυμαίνεται στο 0,75%.   

newmoney.gr