Ήπιες απώλειες για χρυσό που «εκθρονίστηκε» από το παλλάδιο

Με απώλειες έκλεισε σήμερα ο χρυσός, υποχωρώντας από τα υψηλά πέντε μηνών που «άγγιξε» χθες, εν μέσω ισχυρού δολαρίου

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,3% ή 4 δολ. στα 1.242,60 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν οριακά στις 97 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η Wall Street παραμένει σήμερα κλειστή λόγω εθνικού πένθους για την κηδεία του πρώην Αμερικανού προέδρου George H.W. Bush, ωστόσο η αγορά εμπορευμάτων λειτουργεί κανονικά.

Η προσοχή των επενδυτών είναι, εν τω μεταξύ, στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις σε Brexit και Ιταλία, που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις ή να προσφέρουν ώθηση σε στερλίνα και ευρώ αντίστοιχα.

Το παλλάδιο ξεπέρασε τον χρυσό

Ο χρυσός εκθρονίστηκε από ένα από τα αδελφά του μέταλλα. Μετά από ένα ράλι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, που είδε τις τιμές να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, το παλλάδιο ξεπέρασε τον χρυσό.

Η ζήτηση αυξήθηκε καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται από το ντίζελ, προς βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο παλλάδιο στους καταλύτες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Όλοι αρπάζουν το παραμικρό ψήγμα υλικού που μπορούν να βρουν» στην αγορά του παλλαδίου, ανέφερε ο Tai Wong, αναλυτής της BMO Capital Markets «Είναι πολύ ακριβό για να το δανειστεί κανείς και αυτός είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που η τιμή οδεύει υψηλότερα», πρόσθεσε.

Το παλλάδιο άμεσης παράδοσης σκαρφάλωσε έως και 1,9%, φθάνοντας στα 1,255,83 δολ. ανά ουγγιά. Την ίδια στιγμή, ο χρυσός στην αγορά spot κινήθηκε 0,1% χαμηλότερα στα 1.237 δολάρια ανά ουγγιά.

σ