Ήπιες απώλειες για χρυσό που «εκθρονίστηκε» από το παλλάδιο

Με απώλειες έκλεισε σήμερα ο χρυσός, υποχωρώντας από τα υψηλά πέντε μηνών που «άγγιξε» χθες, εν μέσω ισχυρού δολαρίου

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,3% ή 4 δολ. στα 1.242,60 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν οριακά στις 97 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η Wall Street παραμένει σήμερα κλειστή λόγω εθνικού πένθους για την κηδεία του πρώην Αμερικανού προέδρου George H.W. Bush, ωστόσο η αγορά εμπορευμάτων λειτουργεί κανονικά.

Η προσοχή των επενδυτών είναι, εν τω μεταξύ, στραμμένη στις πολιτικές εξελίξεις σε Brexit και Ιταλία, που θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις ή να προσφέρουν ώθηση σε στερλίνα και ευρώ αντίστοιχα.

Το παλλάδιο ξεπέρασε τον χρυσό

Ο χρυσός εκθρονίστηκε από ένα από τα αδελφά του μέταλλα. Μετά από ένα ράλι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, που είδε τις τιμές να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, το παλλάδιο ξεπέρασε τον χρυσό.

Η ζήτηση αυξήθηκε καθώς οι καταναλωτές απομακρύνονται από το ντίζελ, προς βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, τα οποία τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο παλλάδιο στους καταλύτες, όπως αναφέρει το Bloomberg.

«Όλοι αρπάζουν το παραμικρό ψήγμα υλικού που μπορούν να βρουν» στην αγορά του παλλαδίου, ανέφερε ο Tai Wong, αναλυτής της BMO Capital Markets «Είναι πολύ ακριβό για να το δανειστεί κανείς και αυτός είναι ίσως ο κυριότερος λόγος που η τιμή οδεύει υψηλότερα», πρόσθεσε.

Το παλλάδιο άμεσης παράδοσης σκαρφάλωσε έως και 1,9%, φθάνοντας στα 1,255,83 δολ. ανά ουγγιά. Την ίδια στιγμή, ο χρυσός στην αγορά spot κινήθηκε 0,1% χαμηλότερα στα 1.237 δολάρια ανά ουγγιά.

σ

 
1408
Thumbnail

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την τελευταία συνεδρίαση μίας από τις χειρότερες εβδομάδες του έτους και έπειτα από τις μαζικές απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

 

Οι αγορές συνεχίζουν να κινούνται σε ρυθμούς εμπορικού πολέμου, με τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προέβλεψε γρήγορο τέλος στην αντιπαράθεση με την Κίνα, να συμβάλουν στη βελτίωση του κλίματος και στην ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών. Όμως ο αρχικός ενθουσιασμός και τα κέρδη πάνω από 1% γρήγορα μετριάσθηκαν, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για κλιμάκωση των εντάσεων και από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,56%, σε εβδομαδιαία βάση όμως κατέγραψε απώλειες. Ο Μάιος ήταν μήνας απωλειών για τις ευρωπαϊκές μετοχές, για πρώτη φορά έπειτα από τις μαζικές ρευστοποιήσεις τον Δεκέμβριο του 2018.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

 

Με άνοδο έκλεισαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τον DAX της Φραγκφούρτης να ενισχύεται 0,43% και τον CAC 40 του Παρισιού να καταγράφει κέρδη 0,67%. Άνοδος 0,65% και για τον FTSE 100 του Λονδίνου, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει τις εξαγγελίες Μέι περί παραίτησης.

ad2mobile

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ξεχώρισε ο FTSE MIB του Μιλάνου, με κέρδη 1,20%, χάρη στις καθησυχαστικές δηλώσεις Σαλβίνι ότι δεν επιθυμεί εκτόξευση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

naftemporiki.gr

article 1