Ισορροπημένο ξεκίνημα σε Wall Street

Τον χρησμό της Fed περιμένουν οι αναλυτές

Σχεδόν αμετάβλητοι παραμένουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει της αποψινής απόφασης της Federal Reserve, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης -η μεγαλύτερη από το 2020.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,13% και βρίσκεται στις 33.172 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να ακολουθεί στο +0,05% και τις 4.177 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, αντίθετα, χάνει οριακά κατά 0,10%. 

Στο αμερικανικό ταμπλό, η μετοχή της Lyft κατρακυλάει κατά 26% μετά τις αδύναμες προοπτικές για το β’ τρίμηνο του 2022. Αντίθετα, η μετοχή της Airbnb ενισχύεται κατά 3,6%, χάρη στις προσδοκίες για ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου. Κέρδη κατά 2,5% εμφανίζει και η μετοχή της Starbucks, μετά τα βελτιωμένα αποτέλεσμα του α’ τριμήνου.  

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία το βράδυ (ώρα Ελλάδας) θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του υψηλού πληθωρισμού (8,5% τον Μάρτιο).  

Οι αναλυτές έχουν ήδη προεξοφλήσει τη μείωση του ισολογισμού κατά 95 δισ. δολάρια μηνιαίως, ενώ έρευνα του CNBC «βλέπει» πρόσθετη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% σε 0,75%), δίχως μάλιστα, να αποκλείεται και νέα αύξηση τους αμέσως επόμενους μήνες. 

«Βρισκόμαστε στο σημείο κατά το οποίο η αγορά πιστεύει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα μέσα στην επόμενη διετία, μόνο εφόσον η Fed προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής» τονίζει χαρακτηριστικά η Ρεμπέκα Πάτερσον, αναλύτρια στο Bridgewater, μιλώντας στο CNBC.  

Όλα αυτές οι εκτιμήσεις ασκούν σημαίνουσες πιέσεις στις αγορές ομολόγων, οι οποίες υφίστανται το ένα sell off μετά το άλλο. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας έφθασε στο 1% (υψηλό 7ετίας), των ΗΠΑ στο 3% (υψηλό 4ετίας) και της Ελλάδας το 3,4% (υψηλό 3ετίας).  

Σε κάθε περίπτωση, η ζημιά στις αγορές μετοχών -η οποία πάντα αντιδράει νωρίτερα στις μελλοντικές εξελίξεις- φαίνεται ότι έχει ήδη γίνει, καθώς η προοπτική των διαδοχικών αυξήσεων επιτοκίων και η απόσυρση της φθηνής / άφθονης ρευστότητας έχουν επιδράσει αρνητικά στη Wall Street.   

Το πρώτο τετράμηνο του 2022, ενδεικτικά, ο S&P 500 απώλεσε περισσότερο από το 13% της αξίας του, κάτι που ισοδυναμεί με το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το… μακρινό 1939. Δηλαδή των τελευταίων 83 ετών! Κατά το ίδιο διάστημα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 9%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq περιορίστηκε κατά 21%. 

«Η μεταβλητότητα είναι πιθανό να συνεχιστεί. Οι αυξήσεις επιτοκίων μόλις ξεκίνησαν, ο πληθωρισμός μοιάζει κολλημένος, πολλά γεωπολιτικά ζητήματα εκκρεμούν και η εκλογική ρητορική εν όψει των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί» τονίζει ο Ross Mayfield της Baird.  

Η εικόνα στην Ευρώπη 

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,5% και τις 444 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,1%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,4% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,5%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,5% και διολισθαίνει στις 7.524 μονάδες.  

Τα εταιρικά αποτελέσματα εξακολουθούν να καθορίζουν την τάση σε αρκετές μεμονωμένες μετοχές, με τις Volkswagen, UniCredit, Enel, Siemens Healthineers, Fresenius και TeamViewer να δημοσιεύουν σήμερα το πρωί τα μεγέθη του α’ τριμήνου. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της βελγικής Solvay ενισχύεται κατά τουλάχιστον 5%, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών για τα κέρδη του 2022. Κατά 4,5% αυξάνεται και η μετοχή της Kindred Group, καθώς το αμερικανικό fund Corvex Management αγόρασε το 10% της εταιρείας στοιχημάτων. Στον αντίποδα, η μετοχή της σουηδικής Skanska υποχωρεί κατά 11% εξαιτίας των αδύναμων αποτελεσμάτων. 

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη της ηπείρου, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας ενισχύθηκε τον Απρίλιο σε επίπεδα καλύτερα των προσδοκιών, χάρη στη βελτίωση των υπηρεσιών. Οι λιανικές πωλήσεις, αντίθετα, υποχώρησαν τον Μάρτιο κατά 0,4%, ως απόρροια της επιδείνωσης του καταναλωτικού κλίματος και της αύξησης του πληθωρισμού. 

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, είναι πιθανό να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το πληθωριστικό πρόβλημα, δεδομένου ότι η Ευρώπη καλύπτει σχεδόν το 1/4 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. 

newmoney.gr