Και πάλι στο «κόκκινο» η Wall Street

Βουτιά κοντά στο 4% για τον Nasdaq - Πτώση 400 μονάδων στον Dow Jones

Νέες απώλειες εμφανίζουν σήμερα οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να συνεχίζουν το σερί των πωλήσεων, παρά τη χθεσινή ανοδική αναλαμπή. Οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται εκ νέου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς οι αναλυτές περιμένουν μεγάλη πτώση στα διαφημιστικά έσοδα, υπό τον φόβο της ύφεσης.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones παρουσιάζει κάμψη κατά 425 μονάδες ή κατά 1,33% μονάδες. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι απώλειες για τον τεχνολογικό Nasdaq, ο οποίος κατακρημνίζεται στο -3,52%, χάνοντας 406 μονάδες. Όσον αφορά τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, αυτός βρίσκεται στο -2,21%, πέφτοντας κατά 87 μονάδες. 

Οι απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ακολουθούν την πτωτική τάση σε Ευρώπη και Ασία, ενόσω οι επενδυτές -μετά το διάλειμμα της Δευτέρας- επανέρχονται σε θέση άμυνας, ρευστοποιώντας τα όποια κέρδη. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι προειδοποιούν ότι ο πτωτικός κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.  

Ο S&P 500 βρίσκεται στο -19% από το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου, ενώ ο Dow Jones είναι σε ελαφρώς καλύτερη θέση και κυμαίνεται στο -15% από τις αρχές του 2022. Ο Nasdaq, από την πλευρά του, έχει ήδη διολισθήσει σε bear market, καθώς οι σωρευτικές απώλειες ξεπερνούν το 20%, φθάνοντας κοντά στο 30%. 

Οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης (ή ακόμη και για ύφεση), τα προβλήματα σε logistics και πρώτες ύλες, ο υψηλός πληθωρισμός, το μεγάλο ενεργειακό κόστος και φυσικά, οι γεωπολιτικές ανησυχίες αποτελούν το «τέλειο» αρνητικό σκηνικό, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ξεφορτώνονται τα υψηλού κινδύνου assets.   

Βουτιά για τις τεχνολογικές μετοχές

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες εμφανίζουν ευρείες απώλειες, μετά την παραδοχή της Snap ότι δεν πρόκειται να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους του β’ τριμήνου. Η εν λόγω εξέλιξη συνιστά απόρροια της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων, καθώς αρκετές επιχειρήσεις «βάζουν» μαχαίρι στις δαπάνες υπό τον φόβο μιας επερχόμενης ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Snap βουλιάζει κατά τουλάχιστον 40% στη χειρότερη συνεδρίαση όλων των εποχών. Το πρόβλημα, δε, αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες τεχνολογικές εταιρείες. Η Meta (Facebook) χάνει τουλάχιστον 6% και η Pinterest σχεδόν 17%, ενώ Google και Netflix υποχωρούν κατά 6% και κατά 3%, αντίστοιχα. Αmazon και Αpple, τέλος, διολισθαίνουν κατά 3%. 

Συνολικά, οι σημερινές απώλειες των μεγάλων εταιρειών social media υπολογίζονται σε 104 δισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης (χρηματιστηριακή αξία). «Περιμένουμε οι διαφημίσεις στις διαδικτυακές πλατφόρμες να επηρεαστούν από την υποχώρηση των καταναλωτικών δαπανών» εκτιμά η Morgan Stanley, σε σημερινό σημείωμα προς τους επενδυτές.  

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 1,4% στο α’ τρίμηνο (σε ετήσιο επίπεδα), χωρίς να αποκλείεται και νέα μείωση το επόμενο τρίμηνο, κάτι που -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα εισαγάγει τις ΗΠΑ και επισήμως σε φάση ύφεσης. 

Απώλειες στην Ευρώπη 

Στην Ευρώπη, ο γενικός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,6% και τις 434 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,8%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,5%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 είναι σχεδόν αμετάβλητος και παραμένει στα επίπεδα των 7.500 μονάδων. Στο ταμπλό, η μετοχή της βρετανικής Drax Group «βουλιάζει» άνω του 16%, ως απόρροια της υποβάθμισης της σύστασης σε «sell» από τη Citi. Στον αντίποδα, η μετοχή της δανέζικης GN Store Nord εκτοξεύεται άνω του 13%. 

Πηγή: Newmoney.gr