Καταρρέουν οι μετοχές των «εταιρειών της πανδημίας»

Τι συμβαίνει με τη Zoom και τη Peloton

Όπως και με την τέχνη, οι χρηματαγορές μιμούνται τη ζωή. Οι εταιρείες οι οποίες κατέγραψαν σημαντική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τώρα πια περιδινίζονται λόγω της ύφεσης και της bear market που επικρατεί στη Wall Street, φαινόμενα τα οποία έχουν αλλάξει την καθημερινότητα τόσο των απλών πολιτών όσο και των επενδυτών.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της δημοφιλούς εταιρείας οργάνων γυμναστικής Peloton Interactive, η επιχείρηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο, τέταρτο γύρο απολύσεων έτσι ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένδειξη παρόμοιων προβλημάτων που βιώνουν εταιρείες οι οποίες έγιναν ανάρπαστες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως η Zoom Video Communications, Nautilus Inc, DocuSign Inc και DoorDash Inc, και οι οποίες πρέπει -πια- να επικεντρωθούν στην επιβίωσή τους εν μέσω κρίσης.

Οι επενδυτές είχαν ωθήσει την αξία κεφαλαιοποίησης της Peloton στα $171,09/μετοχή στις αρχές του 2021. Η ζήτηση για τα όργανα γυμναστικής της εταιρείας ήταν τόσο σημαντική, που αρκετοί πελάτες αναγκάζονταν να περιμένουν μήνες για την παράδοσή τους. Η μετοχή αυτή έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 95% από τότε, κοντά στα $8,53. Ο δείκτης S&P 500 αυτός καθαυτός έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 25% από το υψηλό ρεκόρ Ιανουαρίου του 2022. Παρόμοια είναι η πορεία της εταιρείας οργάνων γυμναστικής Nautilus Inc, της οποίας η μετοχή είχε κάποτε αγγίξει τα $31,30, ενώ τώρα έχει καταβαραθρωθεί στα $1,65.

Το Zoom έγινε «συνώνυμο» των τηλεδιασκέψεων και των διαδικτυακών συναντήσεων κατά τη διάρκεια των lockdowns. Από το υψηλό των $588,84/μετοχή, η κεφαλαιοποίηση της Zoom έχει πια μειωθεί στα $75,22/μετοχή, σύμφωνα με το Reuters.

Άλλα «φαβορί» κατά τη διάρκεια των lockdowns ήταν οι Amazon.com και DoorDash αλλά και οι πλατφόρμες επενδύσεων όπως η Robinhood. H μετοχή της τελευταίας έχει καταγράψει πτώση από τα $85 του Αυγούστου του 2021 στα $10,66 την περασμένη Τετάρτη.

«Οι εταιρείες αυτές με καλές επιχειρηματικές ιδέες και πλάνα βγαίνουν κερδισμένες από συνθήκες όπως αυτές της πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, μόλις η αρχική ανάπτυξη αρχίσει και μειώνεται λόγω, παραδείγματος χάριν, μίας πληθωριστικής κρίσης, το ίδιο κάνει και το ενδιαφέρον των επενδυτών», τόνισε η Κιμ Φόρεστ, chief investment officer (CIO) της Bokeh Capital Partners, προσθέτοντας πως «οι εταιρείες αυτές δεν έχουν άλλα περιθώρια ανάπτυξης. Οι καταναλωτές μπορεί, μεν, να χρησιμοποιούν ακόμα τα ποδήλατα Peloton αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους χρήστες».

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Μόργκαν, στέλεχος της Synovus Trust, η μετοχή της Peloton μπορεί να φαίνεται ελκυστική όσον αφορά τις επενδύσεις, αλλά η εταιρεία δεν έχει περιθώρια κέρδους. Η αναλογία τιμής-πωλήσεων έχει μειωθεί στο 0,8 από το αντίστοιχο 6,6 κατά τη διάρκεια της αρχικής δημόσιας προσφοράς της (IPO) τον Σεπτέμβριο του 2019. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Refinitiv, η Peloton κατέγραψε προσαρμοσμένες απώλειες ανά μετοχή ύψους $7,69 για το οικονομικό έτος 2021-2022 ενώ αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω απώλειες ανά μετοχή της τάξης των $2,07 μέχρι το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.

Παράλληλα φθηνή φαίνεται και η μετοχή της Zoom, αλλά ο Μόργκαν τονίζει πως τα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρείας δε βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι εκτιμήσεις της Refinitiv έχουν περιορίσει τα έσοδα ανά μετοχή κατά 27% για το τρέχον οικονομικό έτος. Παρόμοια κινούνται και οι εκτιμήσεις του Μόργκαν όσον αφορά τις Amazon.com και DoorDash οι οποίες πλήττονται από την αύξηση του πληθωρισμού και την οικονομική αβεβαιότητα. 

Σύμφωνα, τέλος, με την Κάρολ Σλέιφ, στέλεχος της BMO, οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν επενδύσεις σε εταιρείες οι οποίες φαίνεται πως έχουν ελκυστικές τιμές και σταθερό πελατολόγιο. «Τα πάντα κρίνονται από τη διοίκηση των επιχειρήσεων, τους ισολογισμούς και τα αναμενόμενα έσοδα», τόνισε.

Παρά την πιθανότητα εξαγοράς τέτοιων εταιρειών από μεγαλύτερες, η Σλέιφ θα απέφευγε τέτοιες κινήσεις: «Πρόκειται για κίνηση αυξημένου κινδύνου. Δε θα επένδυα σε μία τέτοια εξαγορά εάν δεν ήμουν προετοιμασμένη να χάσω τα χρήματά μου. Δεν πρόκειται για πραγματική, ασφαλή επένδυση αλλά για καιροσκοπία».

 
7329