«Κρατάνε» οι τιμές του πετρελαίου πάνω από τα $85

Οι τιμές παραμένουν κοντά στα υψηλά 7 ετών λόγω των προσδοκιών για ενίσχυση της ζήτησης καθώς αυξάνονται οι μετακινήσεις

Πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι διατηρείται η τιμή του πετρελαίου, καθώς οι εκτιμήσεις της βιομηχανίας έδειξαν υποχώρηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, την ώρα που οι επενδυτές παρακολουθούν τις εντάσεις γύρω από το θέμα της Ουκρανίας. Το αργό αμερικανικής προέλευσης West Texas Intermediate υποχώρησε μετά το χθεσινό ράλι με άνοδο 3%.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανακοίνωσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού συρρικνώθηκαν κατά 875.000 βαρέλια την περασμένη εβδομάδα. Αν επιβεβαιωθεί αυτό από τα κυβερνητικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της ημέρας, θα πρόκειται για την όγδοη μείωση σε διάστημα εννέα εβδομάδων.

Το αργό σημείωσε πολλές μεταβολές, χάνοντας πάνω από 2% τη Δευτέρα, ωστόσο στη συνέχεια ενισχύθηκε. Οι τιμές παραμένουν κοντά στα υψηλά επτά ετών, λόγω των προσδοκιών για ενίσχυση της ζήτησης, καθώς αυξάνονται οι μετακινήσεις.

Τράπεζες της Wall Street, μεταξύ των οποίων και η Goldman Sachs έχουν προβλέψει ότι το πετρέλαιο θα αγγίξει τα 100 δολ/βαρέλι φέτος, καθώς παρατηρείται σύσφιξη της αγοράς.

Όπως αναφέρει ο Τζον Ντρίσκολ, διευθυντής της JTD Energy Services «το θέμα της Ουκρανίας θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στην αγορά. Υπάρχει μεγάλη αγωνία και νευρικότητα. Θα δούμε μεταβλητότητα, αλλά εξακολουθεί να είναι μια bull market. Είναι αναπόφευκτο ότι το πετρέλαιο θα ανέβει προς τα 90 δολάρια».

Για το θέμα της Ουκρανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι σκέφτεται την επιβολή κυρώσεων κατά του Πούτιν, αν ο Ρώσος πρόεδρος δώσει εντολή για εισβολή στη χώρα. Κι ενώ μια ένοπλη σύγκρουση εγκυμονεί τεράστιους για τι αγορές, κυρίως τα ενεργειακά commodities, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, ο Τζεφ Κιούρι του τομέα εμπορευμάτων της Goldman, ανέφερε στο Bloomberg ότι το βασικό σενάριο της τράπεζας δεν προβλέπει προβλήματα στην προμήθεια.

Σε ό,τι αφορά της τιμές το συμβόλαιο WTI παράδοσης Μαρτίου μειώθηκε κατά 0,4% στα 85,24 δολ/βαρέλι, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο του μπρεντ μειώθηκε κατά 0,3% στα 87,96 δολ/βαρέλι.

Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού συνεχίζουν να είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Στο επίκεντρο σήμερα είναι και η συνεδρίαση της Fed, η πρώτη του έτους για τη νομισματική πολιτική. Αναμένεται ότι οι αξιωματούχοι θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να περιορίσουν τον πληθωρισμό τερματίζοντας την τόνωση και αυξάνοντας τα επιτόκια έως το 2022.

Πηγή: Newmoney.gr

 
6551