Θετική επίδραση από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τους δασμούς

Ανοδικά έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και είχαν πτωτικό άνοιγμα, επηρεασμένα θετικά από την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να αναβάλει τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα για τις 15 Δεκεμβρίου, αφήνοντας σε δέυτερη μοίρα τις εξελίξεις σε Ιταλία, Χονγκ Κονγκ και Αργεντινή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,54%, στις 372,40 μονάδες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 7.250,90 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε ανοδικά κατά 0,60%, στις 11.750,13 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC 40 κατέγραψε στο κλείσιμο κέρδη 0,99% στις 5.363,07 μονάδες.  Στην περιφέρεια ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στις 20.539,43 μονάδες , με άνοδο 1,36% και στη Μαδρίτη ο δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 8.695,10 μονάδες, με άνοδο 0,22%.

Η ιταλική Γερουσία επρόκειτο  να συναντηθεί σήμερα, Τρίτη, για να καθορίσει την ημερομηνία για μια πρόταση μομφής κατά την κυβέρνηση, αφού το κόμμα της Λέγκα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός του με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει καταστεί αδύνατος.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Μια πολιτική έκπληξη στην Αργεντινή βρίσκεται επίσης στο ραντάρ των επενδυτών, αφού το πέσος και η χρηματιστηριακή αγορά βυθίστηκαν τη Δευτέρα ως αποτέλεσμα της χαμηλής απόδοσης του κεντροδεξιού προέδρου Mauricio Macri στις προκριματικές εκλογές.

Πίσω στην Ευρώπη, σε επίσκεψη στο Λονδίνο Δευτέρα, ο Αμερικανός σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια John Bolton εξέφρασε την ενθουσιώδη υποστήριξη του Λευκού Οίκου για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου και υποσχέθηκε ότι η Ουάσινγκτον θα εργαστεί γρήγορα σε μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΗΠΑ-Βρετανίας.

newmoney.gr

 
2580
Thumbnail

Όταν μια αγορά είναι ήδη παγκόσμια πρωταθλήτρια στις αποδόσεις με ποσοστό 42%, λογικά αναμένεις ένα καλό κλείσιμο για την χρονιά που φεύγει.

ad1mobile

Αυτό ανέμεναν οι ξένοι επενδυτές από την Ελλάδα, αλλά για μια σειρά από λόγους η ελληνική αγορά δεν ακολουθεί τις ανεπτυγμένες αγορές στο ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων της χρονιάς. Αντίθετα, μάλιστα, απογοητεύει σε μεγάλο βαθμό καθώς το bid των αγοραστών δεν είναι αρκετό για να υπερβεί η αγορά ούτε τις 900 μονάδες.

>>> ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

,

ασεδ

ad1mobile
,

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η αγορά έχει τέτοια απογοητευτική εικόνα είναι τι ρωτούν οι ξένοι επενδυτές στις συσκέψεις τους: Έχουμε ρίσκα και ποια για την Ελλάδα το 2020; Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το ρίσκο της εκτέλεσης των τιτλοποιήσεων για τα κόκκινα δάνεια. Συνεπώς, η επόμενη φράση που λένε τα επενδυτικά τμήματα είναι «Ωραία, μειώστε τις θέσεις σας και θα τους ξαναδούμε τους πρώτους μήνες του 2020».

ad1mobile

Αναλυτικά, λοιπόν οι λόγοι της κακής εμφάνισης στην πιο αποδοτική αγορά είναι οι εξής :

Ο πρώτος λόγος είναι ότι το σχέδιο «Ηρακλής» καθυστέρησε αρκετά και αναμένεται η ψήφισή του έως τις 15 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο θα αφαιρέσει 30 δισ. ευρώ από τον όγκο των κόκκινων δανείων, αλλά περιλαμβάνει ρίσκα, όπως τις τιτλοποιήσεις οι οποίες προϋποθέτουν αγορές και επενδυτές πρόθυμους να συμμετάσχουν. Ως εκ τούτου, για τους περισσότερους επενδυτές θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει πριν αλλάξουν ρότα τα διεθνή χρηματιστήρια.

Ο δεύτερος λόγος της αδυναμίας είναι η αφαίμαξη της αγοράς με ξαφνική άντληση κεφαλαίων και από Έλληνες επενδυτές μέσω ομολόγων, αυξήσεων κεφαλαίου.

Μια αγορά που διακινεί 1,9 δισ. ευρώ τον μήνα, δεν μπορεί να αντέξει την άντληση κεφαλαίων πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Οι συγκυρίες έφεραν μια σειρά από εταιρείες να ζητούν χρήματα. Τα αποτελέσματα είναι θετικά, καθώς οι εταιρείες αντλούν φθηνό χρήμα πλην εξαιρέσεων. Τα κεφάλαια λείπουν και παράλληλα υπάρχει ένα θετικό στοιχείο: οι Έλληνες επενδυτές θα είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν πιο ενεργά στο χρηματιστήριο εφόσον αντιληφθούν πως η αγορά δεν θα άγεται και θα φέρεται από τα hedge funds. Tότε, ένα μέρος απο την ρευστότητα των ομολόγων θα μεταφερθεί και προς το χρηματιστήριο.

Ο τρίτος λόγος ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφορά τους ξένους επενδυτές των ελληνικών τραπεζών. Έχουν λάβει αυξημένα ρίσκα στις ελληνικές τράπεζες (με ανοικτό το θέμα της Κίνας) και δεν μπορούν να κατανοήσουν τις διαφορές μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδας και της κυβέρνησης. Ειδικά, όταν εκδηλώνονται στο τέλος της χρονιάς. Ως εκ τούτου, η αναφορά της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες λόγω του APS, προκαλεί εύλογες απορίες στους ξένους επενδυτές.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Η συνέχεια

ad2mobile

Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις τόσο περισσότερο θα εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά. Εφόσον, παράλληλα ξεκινήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και οι τράπεζες ξεκινήσουν τις χρηματοδοτήσεις τότε η εικόνα της αγοράς θα είναι διαφορετική, αν δεν προκύψει φυσικά ένα πρόβλημα από τις αγορές του εξωτερικού. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν προχωρούν οι τιτλοποιήσεις οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Το ρίσκο εκτέλεσης των τιτλοποιήσεων είναι και το μεγαλύτερο για την ελληνική αγορά.

Δημήτρης Παφίλας/newmoney

article 1