Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές

Εντείνεται η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, με αιχμή την πανδημία - Τι προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω σινοαμερικανικών εντάσεων αλλά και των εκτιμήσεων της ΕΚΤ ότι «κατά πάσα πιθανότητα μπορούμε να αποκλείσουμε από τώρα μια ανάκαμψη σε σχήμα V».

Ο πανευρωπαϊκός  Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση κατά 0,03% στις 340,17 μονάδες.

Ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες κατά 0,37% κλείνοντας στις 5.993 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX με οριακή άνοδο κατά 0,07% έκλεισε στις 11.073 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 με οριακές απώλειες κατά 0,02% έκλεισε στις 4.444 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIBμε άνοδο κατά 1,34% έκλεισε στις 17.316 μονάδες . Ο  ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 6.697 μονάδες .

Εντείνεται η διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, με αιχμή την πανδημία, αλλά και την παρέμβαση του Πεκίνου για τον αυστηρότερο έλεγχο του Χονγκ Κονγκ,  βάζοντας δυνητικά σε κίνδυνο την «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψαν νωρίτερα μέσα στο έτος.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει ένα νέο νομικό πλαίσιο και έναν μηχανισμό επιβολής για να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των μαζικών και συχνά βίαιων διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που γνώρισε πέρυσι η πρώην βρετανική αποικία.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν άμεση, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ξεκαθαρίζει ότι «αν συμβεί αυτό, θα αντιμετωπίσουμε το θέμα πολύ σθεναρά».

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης στις 30 Απριλίου αποφάσισε ότι «κατά πάσα πιθανότητα μπορούμε να αποκλείσουμε από τώρα μια ανάκαμψη σε σχήμα V», αν και τα έκτακτα νομισματικά μέτρα (όπως οι αγορές ομολόγων) απέτρεψαν το σενάριο ενός καθοδικού σπιράλ.

«Στη συνάντηση του Ιουνίου, θα είναι διαθέσιμες περισσότερα στοιχεία, μεταξύ αυτών και οι νέες μακροοικονομικές προβλέψειες», ανέφερε ένα μέλος στην τηλεδιάσκεψη. «Το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να είναι έτοιμο να προσαρμόσει το Πρόγραμμα Αγορά Επείγουσας Πανδημίας (PEPP) και ενδεχομένως άλλα μέσα εάν δει ότι η κλίμακα των τονωτικών μέτρων δεν επαρκεί.»

Πηγή: Newmoney.gr

 
4061
Thumbnail