Κάτω από τα 1.500 δολάρια ο χρυσός - Πτώση στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο

Με μικρές μεταβολές και μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Wall Street την Τρίτη (10/9) καθώς τα σημάδια για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο αναζωπύρωσαν τους φόβους για παγκόσμια ύφεση. Παρά το αρχικό πτωτικό ξεκίνημα της συνεδρίασης, οι δείκτες ανέκαμψαν, λόγω της είδησης ότι η Κίνα σκοπεύει να αυξήσει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,28% στις 26.909,43 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με οριακή πτώση 0,04% στις 8.084,15 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03%, στις 2.979,39 μονάδες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Πιέσεις δέχθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι μετοχές των αμερικανικών παραγωγών τσιπ όπως οι Advanced Micro Devices, Nvidia και Applied Materials, καθώς μεγάλο μέρος των εσόδων τους προέρχεται από την Κίνα.

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στην ΕΚΤ και στη Fed, οι οποίες αναμένεται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο βρίσκεται και η μετοχή της Apple, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός παρουσίασε τα νέα μοντέλα iPhone και iPad, αλλά και τις συνδρομητικές υπηρεσίες τηλεοπτικού περιεχομένου και βιντεο-παιχνιδιών, σε πολύ φθηνή μηνιαίασυνδρομή, με τις οποίες αναμένεται να ανταγωνιστεί το Netflix και την πλατφόρμα της Disney. Η εταιρεία θα επενδύσει περισσότερα από $6 δισ. σε σειρές και ταινίες ενόψει της κυκλοφορίας της νέας υπηρεσίας video streaming από την 1η Νοεμβρίου.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο έκλεισε με απώλειες 0,52% στα 57,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολίσθησε 1,09% στα 1.494,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολίσθησε έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,1041 δολ./ευρώ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κατέγραψε άνοδο 11,3 μονάδων βάσης, στο 1,735%.

Η μετοχή της Ford κατάφερε να μετριάσει τις ενδοσυνεδριακές απώλειες του 5%, κλείνοντας στο -1,36%, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της αυτοκινητοβιομηχανίας από τη Moody’s.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

 
2955
Thumbnail

Ούτε ίχνος «ιού» ανησυχίας δεν έχει εισχωρήσει στα χρηματιστήρια. Παρά την παγκόσμια μετάδοση του νέου ιού οι επενδυτές δεν χαλούν το κέφι τους και συνεχίζουν ακάθεκτα να νοιάζονται για την κερδοφορία τους. Το ότι το επιτυγχάνουν φαίνεται και από την κίνηση στα Χρηματιστήρια. Ο γερμανικός δείκτης Dax για παράδειγμα βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε ύψη ρεκόρ. Αλλά και άλλοι δείκτες, όπως ο Dow Jones στις ΗΠΑ, καταγράφουν κέρδη. Ακόμη και τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα φαίνεται να «αναρρώνουν», αν και ο κορωνοϊός συνεχώς μεταδίδεται.

ad1mobile

Κλίμα ομαλοποίησης

«Τα χρηματιστήρια έχουν από καιρό απαγκιστρωθεί από τις διαδικασίες της πραγματικής οικονομίας» αναλύει την κατάσταση ο πρόεδρος του  Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Γκάμπριελ Φελντμάιερ

«Η επιδημία του κορωνοϊού προκάλεσε θύελλα στα χρηματιστήρια, που όμως δεν κράτησε πολύ. Στο μεταξύ οι τιμές των μετοχών έχουν σταθεροποιηθεί» παρατηρούν εμπειρογνώμονες της Commerzbank. Ίδια εικόνα καταγράφηκε και κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού SARS. Τότε οι τιμές των μετοχών ομαλοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2003, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2003 ήταν πολύ υψηλός. Εδώ και εβδομάδες τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα αυξάνονται συνεχώς. Αλλά φαίνεται ότι θέμα δεν σπαζοκεφαλιάζει τους επενδυτές και δείχνουν να το έχουν αφήσει πίσω τους. «Τα χρηματιστήρια έχουν από καιρό απαγκιστρωθεί από τις διαδικασίες της πραγματικής οικονομίας» αναλύει την κατάσταση ο πρόεδρος του  Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Γκάμπριελ Φελντμάιερ, μιλώντας στην Handelsblatt. Οι δυνάμεις αντίστασης των αγορών εξηγούνται επίσης και με τον ευνοϊκό άνεμο που πνέει από τη συνεχιζόμενη πολιτική του φτηνού χρήματος, επισημαίνει η κεντρική γερμανική συνεταιριστική τράπεζα DZ με έδρα τη Φρανκφούρτη.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Εδώ και χρόνια οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο κρατούν το χρήμα φτηνό και πλημμυρίζουν τις αγορές με ρευστό από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αυτό εκτοξεύει στα ύψη τα χρηματιστήρια. Επειδή τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά και οι επικερδείς επενδύσεις σπάνιες,  οι επενδυτές προτιμούν τις μετοχές.

Δεν περιμένουν κατάρρευση οι οικονομολόγοι

Η πολιτική φτηνού χρήματος της ΕΚΤ συμβάλλει στον καθησυχασμό των επενδυτών

Στον χώρο του ευρώ δεν διαφαίνεται τερματισμός της πολιτικής του φτηνού χρήματος. Η Τράπεζας της Κίνας διοχετεύει επίσης ρευστό για να αντιμετωπίσει πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από το νέο ιό. Οι τράπεζες εκεί δανείζονται χρήματα από την κεντρική τράπεζα με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να επέμβουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία. Όλα αυτά επενεργούν κατευναστικά στους επενδυτές. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν είπε πρόσφατα ότι οι εκδοτικές τράπεζες θα παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Η εμπειρία από πανδημίες, όπως με τον SARS, δείχνει ότι η κρίση του κορωνοϊού προκαλεί σημαντικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά όχι μακροπρόθεσμες. Διακυμάνσεις στις αγορές, ανάλογες με αυτές στην έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης, όταν κατέρρευσαν τα χρηματιστήρια και η παγκόσμια οικονομία ήταν στο χείλος της καταστροφής, δεν περιμένουν οι οικονομολόγοι.

ad2mobile

Τότε επηρεάστηκε όλο το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της διαπλοκής των συστημάτων τους πέρα από εθνικά όρια, θυμίζουν οικονομολόγοι της Commerzbank. «Δεν πρόκειται για την ίδια περίπτωση», λένε. «Το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από την επιδημία του κορωνοϊού και δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με αυτά δυτικών χωρών». Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας Έσσεν- Θουριγγίας οι επενδυτές δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τα καλό κλίμα στα χρηματιστήρια. «Οι τράπεζες παραμένουν επιρρεπείς στην εύθραυστη πορεία της βιομηχανίας ανεξαρτήτως αξίας των μετοχών».

DW

article 1