Οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα στην ΕΚΤ τρέφοντας ελπίδες για νομισματική πολιτική χαλάρωσης

Με μικρή άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς κορυφώνεται η αβεβαιότητα για το Brexit μετά και τη δεύτερη απόρριψη από τη βρετανική Βουλή του αιτήματος του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία, με τον ίδιο πάντως να επιμένει στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ στις 31/10 με ή χωρίς συμφωνία.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ με τις αγορές να τρέφουν ελπίδες ότι θα ανακοινωθεί νέο πρόγραμμα νομισματικής στήριξης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,10% στις 386,44 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης  FTSE100 κατέγραψε άνοδο 0,12%, στις 7.267,95 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο  DAX  έκλεισε με άνοδο 0,35% στις 12.268,71 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης  CAC40 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,08%, στις 5.593,21 μονάδες.  Στην περιφέρεια ο δείκτης  FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με απώλειες 0,55%, στις 21.869,01 μονάδες και στη Μαδρίτη ο  ΙΒΕΧ35 έκλεισε με άνοδο 0,75%, στις 9.078,20 μονάδες.

Στη Βρετανία ο Τζόνσον δεσμεύτηκε σήμερα να μην ζητήσει παράταση για το  Brexit, λίγες ώρες μετά την ενεργοποίηση του νόμου για παράταση της διαδικασίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 εκτός κι αν μπορέσει ο πρωθυπουργός να εξασφαλίσει νέα συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ.

Οι βουλευτές πάντως απέρριψαν το νέο αίτημα Τζόνσον για πρόωρες εκλογές και η βρετανική Βουλή ανέστειλε τις εργασίες της έως τις 14 Οκτωβρίου.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Στα εταιρικά νέα, καθηλωμένα παραμένουν τα αεροσκάφη της British Airways λόγω της πρώτης απεργίας πιλότων στην ιστορία της. H μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της βρετανικής εταιρίας ξεκίνησε χθες, συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται στις 27 Σεπτεμβρίου.

newmoney/Γεράσιμος Ζώτος

 
2955
Thumbnail

Ούτε ίχνος «ιού» ανησυχίας δεν έχει εισχωρήσει στα χρηματιστήρια. Παρά την παγκόσμια μετάδοση του νέου ιού οι επενδυτές δεν χαλούν το κέφι τους και συνεχίζουν ακάθεκτα να νοιάζονται για την κερδοφορία τους. Το ότι το επιτυγχάνουν φαίνεται και από την κίνηση στα Χρηματιστήρια. Ο γερμανικός δείκτης Dax για παράδειγμα βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε ύψη ρεκόρ. Αλλά και άλλοι δείκτες, όπως ο Dow Jones στις ΗΠΑ, καταγράφουν κέρδη. Ακόμη και τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα φαίνεται να «αναρρώνουν», αν και ο κορωνοϊός συνεχώς μεταδίδεται.

ad1mobile

Κλίμα ομαλοποίησης

«Τα χρηματιστήρια έχουν από καιρό απαγκιστρωθεί από τις διαδικασίες της πραγματικής οικονομίας» αναλύει την κατάσταση ο πρόεδρος του  Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Γκάμπριελ Φελντμάιερ

«Η επιδημία του κορωνοϊού προκάλεσε θύελλα στα χρηματιστήρια, που όμως δεν κράτησε πολύ. Στο μεταξύ οι τιμές των μετοχών έχουν σταθεροποιηθεί» παρατηρούν εμπειρογνώμονες της Commerzbank. Ίδια εικόνα καταγράφηκε και κατά τη διάρκεια της επιδημίας του ιού SARS. Τότε οι τιμές των μετοχών ομαλοποιήθηκαν από τον Μάρτιο του 2003, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2003 ήταν πολύ υψηλός. Εδώ και εβδομάδες τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Κίνα αυξάνονται συνεχώς. Αλλά φαίνεται ότι θέμα δεν σπαζοκεφαλιάζει τους επενδυτές και δείχνουν να το έχουν αφήσει πίσω τους. «Τα χρηματιστήρια έχουν από καιρό απαγκιστρωθεί από τις διαδικασίες της πραγματικής οικονομίας» αναλύει την κατάσταση ο πρόεδρος του  Ινστιτούτου Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία Γκάμπριελ Φελντμάιερ, μιλώντας στην Handelsblatt. Οι δυνάμεις αντίστασης των αγορών εξηγούνται επίσης και με τον ευνοϊκό άνεμο που πνέει από τη συνεχιζόμενη πολιτική του φτηνού χρήματος, επισημαίνει η κεντρική γερμανική συνεταιριστική τράπεζα DZ με έδρα τη Φρανκφούρτη.

>>> Όλες οι χρηματιστηριακές ειδήσεις <<<

Εδώ και χρόνια οι κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο κρατούν το χρήμα φτηνό και πλημμυρίζουν τις αγορές με ρευστό από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αυτό εκτοξεύει στα ύψη τα χρηματιστήρια. Επειδή τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά και οι επικερδείς επενδύσεις σπάνιες,  οι επενδυτές προτιμούν τις μετοχές.

Δεν περιμένουν κατάρρευση οι οικονομολόγοι

Η πολιτική φτηνού χρήματος της ΕΚΤ συμβάλλει στον καθησυχασμό των επενδυτών

Στον χώρο του ευρώ δεν διαφαίνεται τερματισμός της πολιτικής του φτηνού χρήματος. Η Τράπεζας της Κίνας διοχετεύει επίσης ρευστό για να αντιμετωπίσει πιθανές οικονομικές επιπτώσεις από το νέο ιό. Οι τράπεζες εκεί δανείζονται χρήματα από την κεντρική τράπεζα με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο. Σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να επέμβουν κι άλλες κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία. Όλα αυτά επενεργούν κατευναστικά στους επενδυτές. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν είπε πρόσφατα ότι οι εκδοτικές τράπεζες θα παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Η εμπειρία από πανδημίες, όπως με τον SARS, δείχνει ότι η κρίση του κορωνοϊού προκαλεί σημαντικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά όχι μακροπρόθεσμες. Διακυμάνσεις στις αγορές, ανάλογες με αυτές στην έναρξη της δημοσιονομικής κρίσης, όταν κατέρρευσαν τα χρηματιστήρια και η παγκόσμια οικονομία ήταν στο χείλος της καταστροφής, δεν περιμένουν οι οικονομολόγοι.

ad2mobile

Τότε επηρεάστηκε όλο το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα λόγω της διαπλοκής των συστημάτων τους πέρα από εθνικά όρια, θυμίζουν οικονομολόγοι της Commerzbank. «Δεν πρόκειται για την ίδια περίπτωση», λένε. «Το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από την επιδημία του κορωνοϊού και δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με αυτά δυτικών χωρών». Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις της τοπικής συνεταιριστικής τράπεζας Έσσεν- Θουριγγίας οι επενδυτές δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τα καλό κλίμα στα χρηματιστήρια. «Οι τράπεζες παραμένουν επιρρεπείς στην εύθραυστη πορεία της βιομηχανίας ανεξαρτήτως αξίας των μετοχών».

DW

article 1