Μουδιασμένη υποδοχή της ΕΚΤ στις ευρωαγορές με μικτά πρόσημα

Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα προχώρησε σήμερα στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από 11 χρόνια

Με αμηχανία μάλλον έδειξαν να υποδέχονται οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές την πρώτη αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη τα τελευταία 11 χρόνια, με τους δείκτες να κινούνται άνευρα ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε διαφορετικά πρόσημα.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 424,4 μονάδες με άνοδο 0,44% και τις τράπεζες να ενισχύονται ελαφρώς κατά 0,3% ενώ ο ενεργειακός κλάδος κατέγραψε απώλειες 2%.

>>>Δείτε ακόμη: Λαγκάρντ: Το νέο εργαλείο για τα ομόλογα αφορά όλη την Ευρωζώνη

Σε παρόμοιο κλίμα, η υψηλή κεφαλαιοποίηση του Stoxx 50 ολοκλήρωσε πέριξ του αμετάβλητου.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,27% υποχωρώντας στις 13.246 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε ελαφρώς κατά 0,09% κινούμενος στις 7.270 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που έκλεισε στις 6.201 μονάδες με +0,27%.

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Πτωτικές ήταν οι τάσεις στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου στην Ισπανία ο IBEX 35 παρουσίασε μικρή πτώση 0,2% στις 8.012 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,7% στις 21.196 μονάδες, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και των αμφιβολιών που προκάλεσε το νέο εργαλείο της ΕΚΤ.

Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα προχώρησε σήμερα στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από 11 χρόνια, κατά 50 μονάδες βάσης μάλιστα, ενώ παράλληλα ενέκρινε ένα νέο εργαλείο για τα ομόλογα που θα διασφαλίζει την μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της.

Όσον αφορά τα επιτόκια, παρά την επιθετική οδό των 50 μ.β. που κατέληξε τελικά η ΕΚΤ, στην αγορά παραμένουν οι ανησυχίες ότι είχε αργήσει χαρακτηριστικά. 


Σύμφωνα με τον Hinesh Patel της Quilter Investors, "η ΕΚΤ περίμενε πάρα πολύ καιρό σε σχέση με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, προκαλώντας έτσι πρόσθετη πίεση στο ευρώ, η οποία αυξάνει τις πληθωριστικές. Η υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας δείχνει ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να έχει ελάχιστο αντίκτυπο".

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο πληθωρισμός δείχνει να επιδεινώνεται και ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για ένα διάστημα, ενώ το οικονομικό outlook "θολώνει" με φόντο κυρίως τον πόλεμο στην Ουκρανία, παρόλο που προς ώρας οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνουν σενάριο ύφεσης.

Όσον αφορά το εργαλείο που θα διασφαλίζει τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας, επεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, το TPI, η αγορά δείχνει προβληματισμένη προς το παρόν, ίσως λόγω έλλειψης σαφήνειας.

Ενδεικτικό είναι ότι τα ιταλικά ομόλογα πήραν την ανιούσα μετά τις ανακοινώσεις, με το spread του ιταλικού δεκαετούς να φτάνει σχεδόν τις 250 μονάδες βάσης, ενώ αν και στην πορεία υποχώρησε παρέμεινε αυξημένο σε επίπεδο ημέρας.

>>>Δείτε ακόμη: Νέα βουτιά για τον χρυσό

Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές δυσκολεύονται να προσδιορίσου τι οδηγεί τους επενδυτές, ωστόσο επισημαίνουν την έλλειψη λεπτομερειών και την ύπαρξη αυστηρών προϋποθέσεων ως πιθανούς λόγους πίσω από το selloff των ιταλικών τίτλων.

Κατά τα άλλα, στις πολιτικές εξελίξεις, η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία την 25η Σεπτεμβρίου, αφότου ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

capital.gr