Νέες απώλειες στη Wall Street

Πτώση 200 μονάδων για τον Dow Jones, «αρκούδες» στον Nasdaq

Αξιοσημείωτες απώλειες εμφανίζουν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των ισχυρών κερδών της Παρασκευής, ενόσω η αγορά προσπαθεί να συνέλθει από την 6η διαδοχική πτωτική εβδομάδα.  

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 220 μονάδες ή κατά 0,69% και διαμορφώνεται στις 31.975 μονάδες, με τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 να καθορίζεται στο -0,86% και τις 3.989 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq διολισθαίνει στο -1,15% και τις 11.688 μονάδες. 

Οι επενδυτές επιχειρούν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη της Παρασκευής, όταν ο Dow Jones εκτινάχθηκε κατά 466 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 2,4%. Ο Nasdaq δε, αυξήθηκε κατά 3,8%, στην καλύτερη συνεδρίαση από τον Νοέμβριο του 2020. 

Ωστόσο, σε επίπεδο εβδομάδας, οι αμερικανικοί δείκτες εμφάνισαν πτώση για 6η συνεχόμενη φορά, δείγμα της περιορισμένης διάθεσης για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, ως απόρροια τόσο του υψηλού πληθωρισμού όσο και της ποσοτικής σύσφιγξης.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο S&P 500 απέχει σήμερα 16 ποσοστιαίες μονάδες από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά. Στο 27% καθορίζεται η αντίστοιχη «απόσταση» για τον Nasdaq, ο οποίος και επισήμως έχει εισχωρήσει σε «bear market». Άλλωστε, οι τεχνολογικές μετοχές είναι οι πλέον ευαίσθητες στις επιτοκιακές αλλαγές. 

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητος στις 433 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,7% και τον γαλλικό CAC 40 να χάνει 0,5%. Στον αντίποδα, ο ιταλικός FTSE MIB και ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύονται κατά 0,3%.  

Οι οριακές διακυμάνσεις έρχονται ως συνέχεια μιας ταραχώδους εβδομάδας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τα lockdowns στην Κίνα, τον εκτός ελέγχου πληθωρισμό, την προοπτική αύξησης επιτοκίων και το υψηλότερο κόστος δανεισμού να υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και να περιορίζουν τη διάθεση για αγορές. 

Σήμερα, μάλιστα, η Κομισιόν προχώρησε σε αισθητή υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, η οποία πλέον αναμένεται στο 2,7% για το 2022 (από 4% προηγουμένως). Η κατάσταση δε, θα είναι ακόμη χειρότερη, αν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες.  

Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα μοιάζει αποφασισμένη να αυξήσει (εξέλιξη αρνητική για τον ρυθμό ανάπτυξης) τα μηδενικά επιτόκια -για πρώτη φορά από το 2011- καθώς ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7,5% τον Απρίλιο, με το κύμα ανατιμήσεων να περιορίζει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και να αυξάνει το κόστος παραγωγής. 

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.   

newmoney.gr