Νευρικότητα στη Wall Street, στο «κόκκινο» οι τράπεζες

Οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν τα τριμηνιαία αποτελέσματα των μεγαλύτερων τραπεζών, με τις διοικήσεις να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας

Νευρικότητα επικρατεί την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης της εγχώριας οικονομίας, κάτι που προκαλεί σημαντικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 34.185 μονάδες (-0,03%), ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 μειώνεται στο -0,27% και τις 3.973 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, σημειώνει κάμψη στο -0,13% και τις 10.985 μονάδες.   

Η έντονη μεταβλητότητα στους αμερικανικούς δείκτες επέρχεται εν μέσω των νέων προειδοποιήσεων της JP Morgan -δηλαδή της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας- ότι η ύφεση αποτελεί το βασικό σενάριο για το 2023

Παρά το γεγονός ότι στο δ’ τρίμηνο εμφάνισε κέρδη και έσοδα καλύτερα των εκτιμήσεων, η διοίκηση προχώρησε σε αύξηση των προβλέψεων για μελλοντικές ζημιές, καθώς η «ήπια ύφεση αποτελεί το βασικό σενάριο». Έτσι, οι προβλέψεις στο δ’ τρίμηνο ανήλθαν σε 2,3 δισ. δολάρια, ένα ποσό αυξημένο κατά 49% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της JP Morgan υποχωρεί κατά τουλάχιστον 3%. 

Την ίδια στιγμή, απώλειες κατά σχεδόν 4% παρουσιάζει και η μετοχή της Wells Fargo, η οποία είδε τα καθαρά κέρδη του τελευταίου τριμήνου να περιορίζονται κατά 50%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Bank of America κινείται οριακά πτωτικά, παρά τα αισιόδοξα αποτελέσματα και την ισχυρή κερδοφορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα οικονομικά μεγέθη των μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ έρχονται να ρίξουν μια καλύτερη «ματιά» στη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας, η οποία καλείται να διαχειριστεί μια σειρά προκλήσεων, όπως ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια και η επιβράδυνση της ανάπτυξης.   

Κι όλα αυτά, μία ημέρα μετά τα νέα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος καθορίστηκε στο 6,5% τον Δεκέμβριο έναντι 7,1 τον Νοέμβριο. Αυτή η εξέλιξη δίνει τη δυνατότητα στην κεντρική τράπεζα να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων και να ολοκληρώσει ταχύτερα τον κύκλο σύσφιγξης.  

Ας σημειωθεί ότι, αυτήν τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο της Fed κυμαίνεται στο εύρος 4,25% – 4,5%. Οι αναλυτές πλέον, αν και περιμένουν περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων, εκτιμούν ότι η επόμενη παρέμβαση θα είναι μεγέθους μόλις 25 μονάδων βάσης –και όχι 50 ή 75 μ.β., όπως συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες.  

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αμερικανικοί δείκτες ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν με κέρδη την εβδομάδα, με τους Nasdaq και S&P 500 να εμφανίζουν αύξηση 4% και 2,2% αντίστοιχα -στο καλύτερο πενθήμερο από τον Νοέμβριο. Ο Dow Jones αναμένεται να παρουσιάσει άνοδο κατά 1,6%.  

newmoney.gr

 
7328