Ο κίνδυνος ύφεσης ανησυχεί τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος Dow Jones και S&P 500

 Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί σήμερα στους αμερικανικούς δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τον κίνδυνο τόσο της πιθανής οικονομικής ύφεσης, όσο και της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 200 μονάδες ή 0,70% και διαμορφώνεται στις 30.316 μονάδες. Κατά 0,55% μειώνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος βρίσκεται στις 3.743 μονάδες. Αντίθετα, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται οριακά στο +0,12% και τις 11.080 μονάδες.  

>>> Διαβάστε επίσης: Ράλι στη Wall Street – Ισχυρό comeback παρά τους φόβους για ύφεση <<<

Η σημερινή «αστάθεια» επέρχεται εν μέσω των κλιμακούμενων εκτιμήσεων για την εκδήλωση ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, κάτι το οποίο απορρέει από τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό (8,6% τον Μάιο) και τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων (σήμερα βρίσκονται στο 1,5%).  

Σήμερα, άλλωστε, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, μίλησε στο Κογκρέσο, προκειμένου να εξηγήσει στους βουλευτές το σχέδιο αναχαίτισης του πληθωρισμού, ο οποίος κυμαίνεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας.  

«Το σενάριο μιας ήπιας ύφεσης φαίνεται ότι ήδη αποτιμάται» τονίζει η Barclays, σε σημερινό της σημείωμα, ενώ η Citigroup προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος μιας ύφεσης προσεγγίζει πλέον το 50%. Στο ίδιο μήκος κινούνται κι άλλοι πολλοί αναλυτές, όπως η Goldman Sachs. 

Οι ενεργειακές μετοχές τίθενται στο επίκεντρο των σημερινών ρευστοποιήσεων, ενόσω η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων παρουσιάζει μεγάλες απώλειες. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια Brent χάνουν 5,7% και περιορίζονται στα 108,21 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI μειώνονται στο -6,2% και τα 102,71 δολάρια ανά βαρέλι.  

Η βουτιά στις τιμές συνδέεται άρρηκτα με την πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να αναστείλει τον ειδικό ομοσπονδιακό φόρο επί της βενζίνης, η οποία ανέρχεται σε 18,4 σεντς ανά γαλόνι. Στόχος είναι η άμβλυνση του υψηλού κόστους αγοράς καυσίμων.  

Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των Marathon Oil και ConocoPhillips υποχωρούν κατά τουλάχιστον 5%, ενώ οι μετοχές των Occidental Petroleum και Phillips σημειώνουν πτώση άνω του 4%. Η μετοχή της Exxon Mobil, παράλληλα, καταγράφει απώλειες κατά 3%. 

Ας σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2022, ο S&P 500 μετράει σωρευτική κάμψη άνω του 20%, πορευόμενος προς το χειρότερο α’ εξάμηνο από το 1970. Στο 30% καθορίζεται, επίσης η «χασούρα» για τον Nasdaq, με τον Dow Jones να ακολουθεί στο -17%.  

Στην Ευρώπη, στο μεταξύ, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -1,5% και τις 402 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 1,95%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,75% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 2,15%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει κατά 1,37%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 χάνει 1,89%. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της αυστριακής Voestalpine κατακρημνίζεται στο -11% μετά την υποβάθμιση της σύστασης σε «underweight» από τη JP Morgan. Στον αντίποδα, η μετοχή της βρετανικής JD Sports ενισχύεται κατά τουλάχιστον 5%, χάρη στον διπλασιασμό των ετήσιων κερδών. 

Πηγή: Newmoney.gr

 
6566