Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν – «Μπλόκο» από τη FED

Οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν σε μια ασταθή έναρξη του 2022 για τις παγκόσμιες αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν, ακολουθώντας την παγκόσμια δυναμική, καθώς ένας νέος γύρος σχολίων από αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ επανέφερε στην επιφάνεια τις προσδοκίες για επικείμενη σύσφιξη της πολιτικής.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,5% στις πρώτες συναλλαγές, με τις μετοχές τεχνολογίας να χάνουν 1,2% και να ηγούνται των απωλειών, ενώ οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 0,5%.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Πέμπτη εξέφρασαν την άποψη ότι θα μπορούσαν να είναι έτοιμοι να αρχίσουν να αυξάνουν τα αμερικανικά επιτόκια τον Μάρτιο, με τον πληθωρισμό να τρέχει πλέον στο 7%. Ο ρυθμός αυξήθηκε με τον ταχύτερο 12μηνο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών τον Δεκέμβριο.

Οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια -που κάνουν τις μελλοντικές ταμειακές ροές να φαίνονται λιγότερο ελκυστικές- οδήγησαν σε μια ασταθή έναρξη του 2022 για τις παγκόσμιες αγορές.

Είναι μια μεγάλη ημέρα για τα κέρδη της Wall Street την Παρασκευή, με τις JPMorgan, Citigroup, BlackRock και Wells Fargo να ανακοινώνουν αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου.
Οι επενδυτές έχουν επίσης το βλέμμα τους στραμμένο στην εξελισσόμενη γεωπολιτική κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, αφού η Ρωσία έριξε κρύο νερό στις συνομιλίες με τα μέλη του ΝΑΤΟ. Η διακοπή των διαπραγματεύσεων ώθησε τον διπλωματικό αξιωματούχο των ΗΠΑ Μάικλ Κάρπεντερ να δηλώσει ότι “τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται δυνατά και η ρητορική έχει γίνει μάλλον τσιριχτή”.

Στις εταιρικές ειδήσεις, ο γερμανικός όμιλος λογισμικού SAP ανακοίνωσε την Πέμπτη άλμα 28% στα έσοδα του τέταρτου τριμήνου για την επιχείρησή του στο cloud computing, ενώ η γαλλική κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF έλαβε εντολή από την κυβέρνηση να πουλήσει περισσότερη από τη φθηνή πυρηνική της ενέργεια σε μικρότερους ανταγωνιστές, προκειμένου να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μέτωπο των στοιχείων, η Γερμανία δημοσιεύει τα προκαταρκτικά στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους το πρωί της Παρασκευής, ενώ αναμένεται επίσης να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή στη Γαλλία και την Ισπανία για τον Δεκέμβριο.

Πηγή: Newmoney.gr

 
6785